Δεν θα γίνει κατηγορία κατά των μελών της ΤτΕ που ανεκάλεσαν την άδεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου

Νοέμβριος 23, 2017
jumbo-banner
Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, επέστρεψε από τον αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Σφέτκο η δικογραφία που σχηματίστηκε για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τα μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποφάσισαν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, την εκκαθάρισή της και το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή.

Ο Αντεισαγγελέας Εφετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφού μελέτησε το αίτημα των δικηγόρων κ.κ. Γιάννη Χαρίτου και Στέφανου Στεφανίδη, για επαναξιολόγηση της διάταξης του Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Λεωνίδα Αναγνωστόπουλου, που ενέκρινε ήδη ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Κτιστάκης, με την οποία αρχειοθετήθηκε, κατ’ άρθρο 43 του ΚΠΔ, η δικογραφία, δεν παρήγγειλε τη διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης.

Η δικογραφία έτσι τίθεται εκ νέου στο αρχείο.
Αφορμή για την προκαταρκτική έρευνα προκάλεσαν δημοσιεύματα από τα οποία προέκυπτε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε το επαχθέστερο για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου μέτρο, παρότι είχε ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 9% και για την πλήρη εξυγίανσή της.

Ελήφθησαν καταθέσεις από τους κ.κ. Γεώργιο Φρόνα, πρόεδρο, Κωνσταντίνο Κωσταρίδη, Α’ αντιπροέδρο, και Αντ. Μαγκαφά, γενικό διευθυντή.
Ανωμοτί καταθέσεις με τις οποίες αντικρούουν, με την παρουσίαση εκθέσεων επιθεωρητών, τους ισχυρισμούς των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας έδωσαν ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γ. Προβόπουλος και τα μέλη κ.κ Ιωάννης Παπαδάκης, Υποδιοικητής, Βασιλική Ζάκκα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Σπυρίδων Ζάρκος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και Μιχαήλ Μιχαλόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου.

Υποστήριξαν ότι η ανάκληση της άδειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και η θέση της σε εκκαθάριση, στο χρονικό σημείο που αυτή έλαβε χώρα, ήταν επιβεβλημένη καθώς, μεταξύ άλλων, η αδυναμία της να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της διαπιστωμένης από την Τράπεζα της Ελλάδος κεφαλαιακής ανεπάρκειάς της, σε συνδυασμό με τη σημαντική επιδείνωση του χαρτοφυλακίου της, καθιστούσε δυσχερή και προβληματική τη συνέχιση λειτουργίας του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.

Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι η συνέχιση λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος θα δημιουργούσε άμεσα προβλήματα όχι μόνον στους καταθέτες, αλλά θα ενείχε και κινδύνους συστημικής φύσης για τα υπόλοιπα δραστηριοποιούμενα πιστωτικά ιδρύματα στην περιοχή, λόγω της άμεσης αλληλεξάρτησης μεταξύ τους. Διατείνονται ακόμη ότι με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας προστατεύτηκε και η τοπική οικονομία από τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε η συνεχιζόμενη λειτουργία του πιστωτικού ιδρύματος υπό καθεστώς ανεπάρκειας κεφαλαίων.
Στo πλαίσιo της ίδιας έρευνας διενεργήθηκε πραγματογνωμοσύνη από τον κοινοτάρχη Παραδεισίου, οικονομολόγο κ. Κυριαζή Μιχαηλόγλου.
Με μια πολυσέλιδη έκθεση, ο πραγματογνώμονας έκρινε ότι ορθώς ανακλήθηκε η άδεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Τονίζεται ότι από το περιεχόμενο απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκύπτει αβίαστα ότι η απόφαση για την ανάκληση της αδείας ήταν προειλημμένη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», στην διάταξη αρχειοθέτησης της δικογραφίας γίνεται δεκτό ότι η τράπεζα είχε σοβαρά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και δεν κατόρθωσε να αυξήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαια της.
Θεωρεί περαιτέρω ότι η πιστοδοτική πολιτική της τράπεζας είχε αδυναμίες και το χαρτοφυλάκιο δανείων της ήταν κακής ποιότητας με ανεπαρκείς εποπτικές προβλέψεις.
Οι διαπιστώσεις αυτές φέρονται μάλιστα να είχαν διατυπωθεί και σε πόρισμα ελέγχου από τον Αύγουστο του 2012.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας μετά από επαναταξινομήσεις περιορίστηκε στο 2,64% αντί 9% που είναι το όριο διότι η τράπεζα, όπως κρίθηκε, προέβη σε εσφαλμένες ρυθμίσεις και σε εσφαλμένη ταξινόμηση δανείων, με αποτέλεσμα να εμφανίζει πλασματική βελτίωση του δείκτη κυρίων στοιχείων βασικών ιδίων κεφαλαίων.
Σχετικά μάλιστα πέραν της πραγματογνωμοσύνης ανέφερε και γνωμοδότηση της εταιρείας PricewaterhouseCoopers Business Solutions, που κατέληξε ομοίως ότι ορθώς ανακλήθηκε η άδεια της τράπεζας.
Στις ίδιες διαπιστώσεις είχε καταλήξει εξάλλου και διάταξη της πρώην Αντεισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεωργίας Δούρου, που οδήγησε εξάλλου στην άσκηση δίωξης σε βάρος επιτελών της τράπεζας για απιστία από κοινού.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot