Πως επιλέγω ένα γυμναστήριο

Απρίλιος 05, 2014
jumbo-banner

Είμαι χαρούμενος που μου δίνεται η ευκαιρία να γράψω αυτό το άρθρο που αφορά το κατά πόσο ένα γυμναστήριο είναι κατάλληλο ή όχι και να σας παρουσιάσω τι κινδύνους μπορεί να κρύβει ακόμα και ένας πολύ καλά, από αισθητικής άποψης, χώρος. Θυμάμαι την πρώτη φορά που γράφτηκα σε γυμναστήριο, πάνε 17 χρόνια τώρα…και ευχαριστώ τον Θεό πού στα τόσα γυμναστήρια που έχω δηλώσει την παρουσία μου είμαι ακόμα αρτιμελής. Δεν μπορώ να πω όμως το ίδιο και για κάποιους άλλους… Χρειάζονται πραγματικά αρκετά χρόνια για να μπορεί κάποιος να αντιλαμβάνεται και να προβλέπει τους κινδύνους που τον περιτριγυρίζουν σε ένα γυμναστήριο. Ένα γυμναστήριο μπορεί να κρύβει κινδύνους οι οποίοι, είτε προέρχονται από τον ίδιο τον χώρο με την διευθέτηση των αθλητικών οργάνων, είτε από τους υπόλοιπους συναθλητές (πελάτες) αλλά και κίνδυνοι που μπορεί να προκληθούν από την δική σας τακτική-συμπεριφορά. Ας πάρουμε όμως το όλο θέμα από την αρχή.
Ήρθε η στιγμή να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο! Αξίζετε συγχαρητήρια! Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.

1.ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Σε ένα χώρο όπου χρησιμοποιείτε τον ίδιο εξοπλισμό με άλλους, όπου θα χρειαστεί να αλλάξετε ρούχα ,να κάνετε ντουζ, σάουνα, να ξαπλώσετε στα ειδικά στρώματα για να κάνετε ασκήσεις κοιλιακών-διατάσεων δεν θα μπορούσε παρά να είναι καθαρός!!! Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξετε είναι τα αποδυτήρια. Κάντε το στην αρχή για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως αφού θα έχετε κάνει την εγγραφή σας. Όσες παροχές και να σας προσφέρει ένα γυμναστήριο φροντίστε να έχετε πάντα τις δικές σας πετσέτες για το μπάνιο στο τέλος της προπόνησης αλλά και για να σκουπίζετε τον ιδρώτα σας. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τις ίδιες πετσέτες καθημερινά Όσο καθαρά και να σας φαίνονται τα αποδυτήρια μην περπατάτε ξυπόλυτοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσετε μύκητες στα πόδια. Εάν έχετε μικροτραυματισμούς στο δέρμα σας ,εκδορές , γρατσουνιές κτλ καλύψτε αυτά τα σημεία με επιδέσμους. Μην επιτρέπετε να έρχονται σε επαφή αυτά τα σημεία με τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου.

2.ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
Όσο πιο κοντά βρίσκετε το ένα όργανο με το άλλο τόσο περισσότεροι κίνδυνοι εγκυμονούν. Ειδικά στα ελεύθερα βάρη όπου οι μπάρες είναι είδη τοποθετημένες στους πάγκους. Σε πολλά γυμναστήρια βάζουν δίπλα στον ευθύ πάγκο, τον επικλινή με τις μπάρες πάντα τοποθετημένες πάνω στους ορθοστάτες, ακόμα και άδειες (χωρίς κιλά). Προσοχή γιατί πολλές φορές όταν κάποιος χρησιμοποιεί τον ευθύ πάγκο, όταν τελειώσει το σετ σηκώνεται και με μια ελαφρά στροφή του κεφαλιού του μπορεί να βρεθεί με την μπάρα του επικλινή πάγκου(που συνήθως είναι στο ύψος του κεφαλιού μας) στα δόντια…..Η σύγκρουση είναι ανελέητη!!! Οι μπάρες θα πρέπει να είναι πάντοτε τοποθετημένες στο πάτωμα εφόσον δεν χρησιμοποιούνται και γι’ αυτό την ευθύνη φέρει η διεύθυνση του γυμναστηρίου. Επίσης συμβαίνει κάποιες φορές η διεύθυνση του γυμναστηρίου να αλλάζει την διαρρύθμιση του χώρου. Τότε συμβαίνουν τα περισσότερα. Όλοι είχαν συνηθίσει την παλιά διάταξη των οργάνων και λειτουργούσαν μηχανικά. Με την νέα τοποθέτηση θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε στροφή του κεφαλιού σας!
Οι αλτήρες ή κοινώς τα βαράκια θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικούς πάγκους και να χρησιμοποιούνται κοντά σε αυτήν την περιοχή, όπου συνήθως μπροστά υπάρχει τοποθετημένος μεγάλος καθρέπτης για την σωστή εκτέλεση των κινήσεων. Σε πολλά γυμναστήρια συμβαίνει πολλοί να παίρνουν τα βαράκια μαζί τους και να χρησιμοποιούν άλλα όργανα για να κάτσουν και να εκτελέσουν τις ασκήσεις τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεχνούν στο ίδιο σημείο τους αλτήρες. Το αποτέλεσμα θα είναι ή να πατήσετε κανένα αλτηράκι (ειδικά αυτά των 1-2κιλων)και να γλιστρήσετε ή να σκοντάψετε και να πέσετε στην καλύτερη περίπτωση μόνος σας και στην χειρότερη πάνω σε κάποιον άλλον που ήδη κρατάει κιλά!!! Δεν μπορώ να ξεχάσω τον σοβαρό τραυματισμό που είχε κάποιος συμφοιτητής μου όταν τελειώνοντας τον διάδρομο πήγε να πατήσει στο έδαφος αλλά δυστυχώς πάτησε πάνω σε ένα αλτηράκι…..

3.ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ
Σε κάθε χώρο ανάλογα με το τι αυτός πρεσβεύει απαιτείται και η ανάλογη συμπεριφορά. Στο γήπεδο μπορούμε να φωνάζουμε, στα club να χορεύουμε. κ.τ.λ. Στο Γυμναστήριο θα πρέπει να αφοσιωνόμαστε σε αυτό για το οποίο «γραφτήκαμε» αλλά και ταυτόχρονα να σεβόμαστε και τους υπολοίπους που ήρθαν για τον ίδιο σκοπό.
Στις περισσότερες περιπτώσεις σε κάθε γυμναστήριο θα βρείτε σίγουρα 2-3 άτομα που θέλουν να δηλώσουν πιο έντονα την παρουσία τους. Κάνουν ένα σετ και μετά αρχίζουν τα αστεία μεταξύ τους, ξεσπούν σε γέλια, σπρώχνονται «φιλικά» μέσα στον υπόλοιπο κόσμο που εκτελεί ασκήσεις. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ το συντομότερο δυνατόν!!! Όπως λέει ο λαός μας “το πολύ γέλιο φέρνει κλάμα στο τέλος”. Φανταστείτε εσείς να εκτελείτε μια άσκηση και κάποιος από αυτούς κατά λάθος να σας σπρώξει.
Μην πλησιάζετε ποτέ άλλον ο οποίος κρατάει κιλά στα χέρια του!!! Αν αυτός βρίσκετε μπροστά στον καθρέπτη όπου υπάρχουν τοποθετημένοι οι αλτήρες ΜΗΝ τον διακόψετε ή ενοχλήσετε για να επιλέξετε κάποιον αλτήρα. Αφήστε τον να τελειώσει το σετ πρώτα! Να θυμάστε ΠΑΝΤΑ έχει προτεραιότητα αυτός που ήδη εκτελεί άσκηση!
Μην ζητάτε βοήθεια για την εκτέλεση των ασκήσεων από κανέναν παρά μόνο από τον υπεύθυνο γυμναστή -αν υπάρχει. Διαφορετικά ζητήστε βοήθεια από κάποιον φίλο σας τον οποίο εμπιστεύεστε και γνωρίζει τι ακριβώς ζητάτε από αυτόν!
Οτιδήποτε χρησιμοποιήσετε ξανατοποθετήστε το στην θέση του! Είναι θέμα σεβασμού και ασφάλειας για όλους!

4.ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ
Το γυμναστήριο με το που θα μπείτε, θα πρέπει να σας «ανεβάζει» ψυχολογικά! Μην βιαστείτε και κάνετε λάθος επιλογή. Ψάξτε και αλλού πρώτα. Η τόνωση της ψυχολογίας σας παίζει σημαντικό ρόλο για να συνεχίζετε το πρόγραμμά σας. Ακούστε τι μουσική «παίζει». Αν ακούτε “slow” ή φύγετε ή να φέρνετε μαζί σας Mp3 player. Προτείνω όμως για την δική σας άνεση να μην έχετε μαζί σας τίποτα άλλο παρά μόνο την πετσέτα σας.

5.ΚΕΡΔΟΣ ΧΡΟΝΟΥ
Φροντίστε να ψάξετε κάπου κοντά ώστε να μην σπαταλάτε τον χρόνο σας στην μετακίνηση, στο παρκάρισμα. Επίσης να προτιμήσετε να κάνετε την εγγραφή σας την ώρα που ως επί το πλείστον εσείς θα πηγαίνετε. Ελέγξτε αν υπάρχουν διαθέσιμα όργανα για να μην περιμένετε στην ουρά, για να κάνετε διάδρομο. Δείτε αν υπάρχει υπεύθυνος γυμναστής που επιβλέπει και αν είναι αρκετός για αυτούς που υπάρχουν εκείνη την ώρα μέσα στην αίθουσα.

Πηγή: fitnesshealth.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot