Μήπως χρησιμοποιείτε λάθος το αντιηλιακό σας;

Μάιος 16, 2014
jumbo-banner

Το πιο βασικό λάθος που μπορεί να κάνει κανείς σε ό,τι αφορά το αντιηλιακό είναι να μη βάζει καθόλου. Όμως, υπάρχουν και κάποιες άλλες διαδεδομένες συνήθειες που μας στερούν την πολύτιμη προστασία από τον ήλιο.
 
Ακόμα κι αν έχετε πάντα στο νου σας να βάζετε αντιηλιακό τόσο οι ίδιοι όσο και στα παιδιά σας είναι πιθανό να μην έχετε όση προστασία θα μπορούσατε από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Ο λόγος είναι ότι συχνά κάνουμε λάθη στη χρήση του αντιηλιακού –λάθη που μπορεί να μας «καστίσουν» ακριβά. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

Χρησιμοποιείτε το ίδιο μπουκάλι εδώ και τρία καλοκαίρια
Τα αντιηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς τα δραστικά συστατικά τους εξασθενούν στο πέρασμα του χρόνου και γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, προσφέροντας μικρότερη προστασία. Επιπλέον, μια συσκευασία που έχει μείνει ανοιγμένη για πολλούς μήνες είναι πιθανό να έχει μολυνθεί από μικρόβια, αφού και τα συντηρητικά που υπάρχουν στη σύνθεση του προϊόντος για το σκοπό αυτό εξασθενούν με τον καιρό. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το φυλάσσετε στις κατάλληλες συνθήκες. Εάν το έχετε μέσα στη τσάντα της θάλασσας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου, εκτεθειμένο δηλαδή σε υψηλές θερμοκρασίες, θα χαλάσει ακόμα πιο σύντομα από όσο προβλέπει η ημερομηνία λήξης του.

Δεν χρησιμοποιείτε αντιηλιακό επειδή βάζετε μέικαπ με δείκτη προστασίας
Ακούγεται πολύ πρακτικό να μπορείτε να βασιστείτε στα καλλυντικά σας και για την αντιηλιακή προστασία, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο. Η ποσότητα μέικ απ που θα χρησιμοποιήσετε είναι σαφώς μικρότερη από αυτή του αντιηλιακού που θα βάζατε στο πρόσωπο και το ποσοστό των αντιηλιακών φίλτρων που περιέχονται σ’αυτή είναι ουσιαστικά ελάχιστη. Επιπλέον, πολύ λίγες είναι οι γυναίκες που ανανεώνουν συχνά το μέικ απ τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά συνέπεια η όποια αντιηλιακή προστασία «κρατάει» ελάχσιτο χρόνο. Το ιδανικό είναι να βάζετε πρώτα την αντιηλιακή κρέμα και από πάνω βάση με SPF για περισσότερη προστασία.

Βάζετε πολύ μικρή ποσότητα
Η ιδανική ποσότητα εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας που πρέπει να καλύψετε. Με άλλα λόγια, ένας άντρας με ύψος 1,90μ. και βάρος 100 κιλά χρειάζεται σαφώς περισσότερο αντιηλιακό από μία γυναίκα 1,64 βάρους 55 κιλών. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αρκετή ποσότητα ώστε να καλυφθεί κάθε εκατοστό του σώματος, να κάνετε μασάζ ώστε να απορροφηθεί και να επαναλαμβάνετε την επάλειψη συχνά. Εάν έχετε αμφιβολίες για το εάν βάλατε αρκετό αντιηλιακό, απλά προσθέστε λίγο ακόμα –καλύτερα να είναι περισσότερο παρά λιγότερο.

Βάζετε αντιηλιακό το πρωί ή μόλις φτάσετε στην παραλία και μετά το ξεχνάτε
Εάν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, το αντιηλιακό σας μπορεί να σας προσφέρει την απαραίτητη προστασία για δύο ώρες το πολύ –εάν ο δείκτης είναι μικρός, τότε για πολύ λιγότερη ώρα. Στην περίπτωση μάλιστα που ιδρώσετε ή κολυμπήσετε, τότε χρειάζεται να το ανανεώσετε μετά από μία ώρα. Εάν πρόκειται να κολυμπήσετε, θα πρέπει να περιμένετε λίγα λεπτά αφού το απλώσετε ώστε να απορροφηθεί όλο, διαφορετικά το νερό θα το «ξεβγάλει» μόλις μπείτε μέσα.

Πιστεύετε ότι επειδή είναι αδιάβροχο σας προστατεύει μέσα στη θάλασσα
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει «αδιάβροχο» αντιηλιακό. Μάλιστα πρόσφατη οδηγία του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Ποτών (FDA) δεν επιτρέπει πλέον την αναγραφή της λέξης «αδιάβροχο» στις συσκευασίες των αντιλιακών. Αυτό που μπορεί να υποσχεθεί ένα προϊόν είναι πως είναι «ανθεκτικό στο νερό» κι αυτό ισχύει για 40 έως 80 λεπτά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάζετε ξανά και ξανά μετά τη βουτιά σας.

Φοράτε αντιηλιακό μόνο όταν έχει ήλιο
Η συννεφιά δεν είναι λόγος να θεωρήσετε ότι δεν χρειάζεστε αντιηλιακό. Εσείς μπορεί να μην βλέπετε ή να μην νιώθετε τις ακτίνες του ήλιου, όμως εκείνες κάνουν τη ζημιά τους. Συγκεκριμένα, οι ακτίνες UV διαπερνούν τα σύννεφα και την ομίχλη και είναι εξαιρετικά πιθανό να πάθετε έγκαυμα ακόμα και μια μέρα χωρίς ιδιαίτερη ηλιοφάνεια ή ακόμα και μια μέρα της άνοιξης, του φθινοπώρου ή και του χειμώνα. Οι ακτίνες UVA, πάλι, που διεισδύουν πιο βαθιά στο δέρμα και είναι υπεύθυνες για τη φωτογήρανση, μπορούν να διαπεράσουν τα πυκνά σύννεφα αλλά και τις γυάλινες επιφάνειες.

Θεωρείτε ότι ο μεγαλύτερος δείκτη SPF προσφέρει μεγαλύτερα προστασία
Πολλοί ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με δείκτη SPF τουλάχιστον 30. Αυτό σημαίνει ότι εάν εμείς προτιμήσουμε SPF 60 προστατευόμαστε επί δύο; Όχι, ακριβώς. Ένα αντιηλιακό με δείκτη SPF 30, εφόσον απλωθεί σωστά και σε επαρκή ποσότητα, μπλοκάρει περίπου το 96% των UVB ηλιακών ακτινών. Η διαφορά του από ένα όσα έχουν μεγαλύτερους δείκτες είναι πολύ μικρή, ενώ το 100% της ακτινοβολίας δεν μπορεί να μπλοκαριστεί από κανένα προϊόν, όσο υψηλό SPF κι αν έχει. Εάν λοιπόν, προτιμάτε τους μεγάλους δείκτες, μπορείτε να τους επιλέξετε, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βάζετε πιο μικρή ποσότητα ή να το ανανεώνετε λιγότερο συχνά.

Θεωρείτε ότι εφόσον φοράτε αντιηλιακό δεν κινδυνεύετε από τον ήλιο
Το αντιηλιακό δεν είναι το μόνο που χρειάζεστε για να προστατευτείτε από την ηλιακή ακτινοβολία. Πρέπει επιπλέον να φοράτε καπέλο, γυαλιά, σκουρόχρωμα (και όχι ανοιχτόχρωμα όπως λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι) ρούχα και να αποφεύγετε την έκθεση τις μεσημεριανές ώρες. Ούτε μπορείτε επειδή έχετε βάλει αντηλιακό να καθίσετε όλη τη μέρα στην παραλία (τουλάχιστον όχι χωρίς συνέπειες). Και πάντα να έχετε υπόψη πως το μαύρισμα είναι αποτέλεσμα εγκαύματος του δέρματος και τίποτα άλλο! Είναι η άμυνα του δέρματος στον ήλιο. Τέλος, για τα παιδιά και τους άντρες, που δεν έχουν τη συνήθεια της κρέμας, είναι προτιμότερα τα σπρέι που απλώνονται στο λεπτό.

Πηγή: imommy.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot