Λύθηκε το μυστήριο: Γιατί γουργουρίζουν οι γάτες;

Μάιος 28, 2015
jumbo-banner

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί οι γάτες γουργουρίζουν.

Οι ένθερμοι γατόφιλοι και ιδιοκτήτες γάτας θα έδιναν τη δική τους εμπειρική εκδοχή πως συνήθως οι γάτες γουργουρίζουν όταν είναι ευχαριστημένες και νιώθουν καλά…. αλλά είναι πάντα έτσι; Κάποιες γάτες γουργουρίζουν όταν πεινάνε, είναι τραυματισμένες ή φοβισμένες. Όμως, έχει δοθεί και μία ακόμα πιο αλλόκοτη και αναπάντεχη εξήγηση για την συχνότητα του γουργουρίσματος: Βοηθάει στην αναγέννηση των οστών.

Ακούστε το απόλυτα χαλαρωτικό σάουντρακ…γουργουρίσματος!

Κατ’αρχάς ακόμα και σήμερα δεν έχει διαλευκανθεί πώς ακριβώς το κεντρικό νευρικό σύστημα των τετράποδων συντρόφων μας δημιουργεί και ελέγχει το γουργούρισμα αναφέρει το verve.gr. Τουλάχιστον οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι τα περισσότερα αιλουροειδή μπορούν να γουργουρίσουν με μερικές πιθανές εξαιρέσεις: το λιοντάρι, τη λεοπάρδαλη, την τίγρη, το τζάγκουαρ (το τσιτάχ και ο πάνθηρας γουργουρίζουν δηλαδή; Ναι, γουργουρίζουν!)

Τελικά γιατί το κάνουν; Εάν είναι μια μορφή επικοινωνίας, το γουργούρισμα (όπως και άλλοι ήχοι χαμηλών συχνοτήτων που παράγουν τα θηλαστικά) συχνά σχετίζεται με θετικές κοινωνικές καταστάσεις: νοσηλεία, περιποίηση,χαλάρωση, φιλικότητα. Πιο πιθανό όμως είναι ότι το γουργούρισμα είναι καταπραϋντικό ή αυτό-καταπραϋντικό μιας και πολλές γάτες γουργουρίζουν σε στρεσογόνες καταστάσεις. Σε αυτή την περίπτωση το γουργούρισμα μοιάζει με τον τρόπο που οι άνθρωποι ηρεμούν τον εαυτό τους όπως με το κλάμα, το γέλιο, αποσπώντας τον εαυτό τους ή ακόμα τακτοποιώντας το γραφείο τους.

Κάποιοι κτηνίατροι παρατήρησαν γάτες που γουργούριζαν όταν ξάπλωναν δίπλα σε άλλη τραυματισμένη γάτα (μια συμπεριφορά που έχει ονομαστεί «θεραπεία γουργουρίσματος», αν και η επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα είναι ελάχιστη. Πέραν του ότι η θεραπεία-γουργούρισμα ηρεμεί τις τραυματισμένες γατούλες ενδεχομένως έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τα οστά. Οι κατοικίδιες γάτες γουργουρίζουν σε συχνότητα 26 Hertz, μια συχνότητα που προάγει την αναγέννηση των ιστών. Αυτό δεν είναι τόσο τρελό όσο ακούγεται: Αυτή η “άσκηση” προάγει την υγεία των ιστών ακριβώς επειδή τα οστά για να ανταποκριθούν στην πίεση γίνονται ισχυρότερα.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι γάτες περνούν πολύ χρόνο στην αναμονή για κυνήγι, έτσι ίσως το γουργούρισμα τονώνει τα οστά ώστε να μην γίνονται αδύναμα ή εύθραυστα. Είναι αλήθεια πως έχουν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συσκευές που μιμούνται το γουργούρισμα για πιθανή χρήση σε θεραπεία. Ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ταινίες δόνησης για τα πόδια των αστροναυτών κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων διαστημικών πτήσεων, προκειμένου να διατηρούν την οστική τους πυκνότητα.

Οι παραπάνω λόγοι γουργουρίσματος δεν σημαίνει καθόλου ότι είναι αποκλειστικοί. «Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι οι γάτες γουργουρίζουν για ένα μόνο λόγο. Είναι σαν να σκεφτόμαστε ότι οι άνθρωποι γελούν για ένα μόνο λόγο» λέει Tony Buffington, ένας εξειδικευμένος στις γάτες κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Οι άνθρωποι γελούν από χαρά, από επιθυμία να δείχνουν ευγενικοί ή ευχάριστοι, από έκπληξη, δυσφορία ή χλευασμό και μόνο το πλαίσιο και οι συνθήκες που τους ώθησαν στο να γελάσουν μπορούν να δώσουν τη σωστή εξήγηση», συμπληρώνει.
1301133732 funny pictures gifs cat kiss

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot