Γιατί τα τουρκικά σήριαλ «κέρδισαν» τους Έλληνες

Μάιος 30, 2014
jumbo-banner

Φανατικούς οπαδούς έχουν αποκτήσει στην Ελλάδα τα τουρκικά σήριαλ που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση, μία «μόδα» των τελευταίων χρόνων που φαίνεται να θυμίζει την πάλαι ποτέ «φρενίτιδα» με τα λατινοαμερικάνικα μεταγλωττισμένα ή με υπότιτλους. Ωστόσο, πρόκειται για οικονομικά πακέτα που «ανακουφίζουν» ως ενα βαθμό την χτυπημένη από την κρίση ελληνική τηλεόραση.

Οταν ένας οδηγός ταξί στην Αθήνα έμαθε ότι ο επιβάτης του ήταν το αφεντικό της εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία «φέρνει» στην Ελλάδα τα τουρκικά σήριαλ, τηλεφώνησε στην σύζυγό του και της έδωσε να μιλήσει με τον άνδρα που καθόταν στο πίσω κάθισμα.

«Ηθελε να μάθει τί θα γίνει στην συνέχεια», δήλωσε χαμογελώντας ο διευθυντής της Global Agency, Ιζετ Πίντο. «Περίμενα ότι θα έχουν επιτυχία, αλλά όχι κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ολα άρχισαν όταν η «πληγείσα» από την κρίση ελληνική τηλεόραση, συνειδητοποίησε ότι αγοράζοντας φανταχτερές ιστορίες απαγορευμένου έρωτα, μοιχείας ή προδοσίας από την Τουρκία, ήταν μία φτηνότερη λύση από την ιδιωτική παραγωγή.

Οι σειρές αυτές έγιναν γρήγορα κυριάρχησαν στα νούμερα παρά το γεγονός ότι έχουν γυριστεί στα τούρκικα με υπότιτλους στα ελληνικά και κέρδισαν πιστούς οπαδούς στον αποκαρδιωμένο ελληνικό πληθυσμό από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες.

Σχολιαστές κάνουν λόγο ακόμη και για τουρκική «εισβολή», επικεντρώνοντας τα λεγόμενά τους στην ιστορία της αντιπαλότητας των δύο χωρών, που έχουν φτάσει αρκετές φορές στα πρόθυρα πολέμου, με πιο πρόσφατη την κρίση στα Ιμια το 1996.

Οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν με αφορμή τις φυσικές καταστροφές που έφεραν πιο κοντά τις δύο χώρες. Ωστόσο, οι Ελληνες γνωρίζουν λίγα για την καθημερινή ζωή των Τούρκων και συνήθως βλέπουν την τουρκική κοινωνία με επικριτικό βλέμμα.

«Αυτό που δεν κατάφεραν οι Τούρκοι στα 400 χρόνια κατοχής, το κατάφεραν με την τηλεόραση», γράφει ένας μπλόγκερ αναφερόμενος στον τουρκικό ζυγό, που οδήγησε στην Ελληνική Επανάσταση.

Πανοραμικά πλάνα από τις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες κάποτε φιλοξενούσαν μεγάλες ελληνικές κοινότητες, ξύπνησαν επίσης το αίσθημα της νοσταλγίας στους Ελληνες που αναφέρονται σε αυτήν ως «Πόλη».

«Μου θυμίζουν μία διαφορετική εποχή, της Ελλάδας του '60, όταν στους ανθρώπους κυριαρχούσε η ζωή και όχι ο υλισμός», δήλωσε μία 65χρονη Ελληνίδα. «Τα παρακολουθώ και έτσι δεν απογοητεύομαι». πρόσθεσε.

Οι Ελληνες έχουν ενθουσιαστεί τόσο με τις τουρκικές σειρές με αποτέλεσμα διάφορα γκρουπ να οργανώνουν εκδρομές στην Πρίγκιπο (Buyukada), όπου γυρίστηκε ένα από τα πετυχημένα τουρκικά σήριαλ, το «Κισμέτ».

«Ακριβώς όπως εμείς»

Η τηλεθέαση των τουρκικών σήριαλ στην Ελλάδα το καλοκαίρι έφτασαν μέχρι και το 40% και γκρεμίστηκαν από την κορυφή μόνο από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως ο ΑΝΤ1 και το Mega «μάχονταν» στην βραδινή ζώνη των 9 προβάλλοντας τουρκικές σειρές, οι οποίες μετακόμισαν στην απογευματινή ζώνη.

«Συνειδητοποίησα ότι η έχθρα αυτή είναι κατασκευασμένη», δηλώνει μία 21χρονη φοιτήτρια νομικής. «Δεν βλέπεις τον κακό εχθρό, αλλά τον πραγματικό Τούρκο που ερωτεύεται, που πληγώνεται, που είναι όπως εμείς», προσθέτει.

Ως αποτέλεσμα της μαζικής αποδοχής των τουρκικών σήριαλ, δεκάδες ελληνικές σελίδες έχουν δημιουργηθεί στο Facebook που χρησιμοποιούν τούρκικες λέξεις όπως «harika» (μεγάλος) και «güzel» (ομορφη), ενώ αρκετά ελληνικά περιοδικά προσφέρουν cd με μαθήματα τουρκικής γλώσσας.

Ορισμένοι Τούρκοι βρίσκει την επιτυχία των σήριαλ αυτών στην Ελλάδα δύσκολο να κατανοηθεί παρά το γεγονός ότι βρίσκονται πολύ κοντά, και μερικές περιοχές τις χωρίζουν μόλις λίγα μίλια.

«Εχω εκπλαγεί», δήλωσε ο Ασλί Τουντζ, καθηγητής μέσων ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Μπιλγί της Κωνσταντινούπολης. «Οι Ελληνες χρειάζονται ένα νέο είδος ψυχαγωγίας για να ξεχαστούν από τα προβλήματά τους και αυτά τα σήριαλ μοιάζουν να ανταποκρίνονται στο αίτημά τους προς το παρόν», επεσήμανε ο καθηγητής.

«Η σειρά "Εζέλ" και τα άλλα σήριαλ περιγράφουν μία χαμένη πλευρά της ελληνικής κοινωνίας που θάφτηκε τα τελευταία χρόνια», αναφέρει σε άρθρο του ο συγγραφέας Νίκος Χειλαδάκης για την επιτυχία του αστυνομικού αυτού δράματος. «Ξύπνησαν στον σημερινό Ελληνα μία χαμένη ταυτότητα», πρόσθεσε.

Γκρεμίζεουν «τείχη»;

Κατά έναν τρόπο, τα σήριαλ αυτά «εξάγουν» την τουρκική κουλτούρα, ακόμη και σε μία αμφίβολη αγορά, όπως της Ελλάδας, δήλωσε ο Πίντο της Global Agency. «Οι Ελληνες νιώθουν πιο κοντά με τους Τούρκους τώρα σε σχέση με το παρελθόν», ανέφερε ο ίδιος στο Reuters.

Ωστόσο, δεν μοιράζονται όλοι τις απόψεις του. Δεκάδες σελίδες με τίτλο «Θάνατος στα τουρκικά σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση» ή «Κέντρο απεξάρτησης από τις τουρκικές σειρές» έχουν εξαπλωθεί στο Facebook από εκείνους που θέλουν να «κοπούν» αυτές οι σειρές, καθώς μερικές σκηνές έχουν γυριστεί στην τουρκική βόρεια Κύπρο.

«Εχουν ξεχάσει τα κανάλια τι πέρασαν οι Ελληνες; Κάποια πράγματα δεν μπορούν να ξεχαστούν, δεν μπορούν να διαγραφούν από την ελληνική ιστορία», γράφτηκε σε μία από τις σελίδες.

Αλλά προς στιγμήν ο απήχηση που έχουν στο κοινό παραμένει ισχυρή και ο Πίντο, η εταιρεία του οποίου έχει αναλάβει την διανομή τριών τουρκικών σειρών στην ελληνική τηλεόραση και σε περισσότερες από 30 χώρες, αναμένει να εξάγει περίπου πέντε με έξι σειρές στην Ελλάδα το χρόνο.

Την επόμενη χρονιά αναμένεται να προβληθεί στην τηλεόραση η σειρά «Muhtesem Yuzyil», βασισμένη στην ιστορία του σουλτάνου του 16ου αιώνα, Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, σειρά η οποία έχει κυκλοφορήσει μόνο σε DVD μέσω περιοδικών, που γίνονται ανάρπαστα μέσα σε λίγες ώρες.

Αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα προβάλλονται οι σειρές «Ερωτας και Τιμωρία» και «Πειρασμός».

Πηγή: (Reuters,Εθνος)

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot