Τι είναι η Drunkorexia και πόσο επικίνδυνη είναι

Σεπτέμβριος 27, 2016
jumbo-banner

Ολοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει την φράση από γνωστούς ή φίλους ‘’Σήμερα δεν θα φάω γιατί θα πιω το βράδυ’’.

H Drunkorexia είναι μία διαταραχή όπου χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό δύο καταστάσεων μαζί, του αλκοολισμού ή της επεισοδιακής υπερκατανάλωσης αλκοόλ και της νευρογενούς ανορεξίας. Παρατηρείται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και την εφηβεία αλλά και σε φοιτητές.

Σύμφωνα με το followme.gr το 30% των γυναικών φοιτητριών εκδηλώνουν drunkorexia (3 φορές πιο συχνά από τους άνδρες), ενώ για τους άντρες φοιτητές είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων δηλαδή δεν δαπανούν άλλα χρήματα για την αγορά τροφών παρά μόνο για την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τον National Eating Disorders Association της Αμερικής, αναφέρουν ότι είναι «εκείνες οι συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από αντικατάσταση της τροφής με εκτεταμένη κατανάλωση αλκοόλ ή κατανάλωση τροφής σε συνδυασμό με αλκοόλ με σκοπό την εκδήλωση εκκαθαριστικών συμπεριφορών για ανακούφιση από έντονα συναισθήματα».

Χαρακτηριστικά ατόμων με Drunkorexia
Tαχεία υπερκατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ (χωρίς διαφοροποίηση μεταξύ μπύρας, κρασιού ή άλλου ποτού) κατά τη διάρκεια μιας σύντομης χρονικής περιόδου.

Παραλείπονται τα γεύματα της ημέρας (kcals) για να μπορoύν να καταναλώνουν αλκοόλ το βράδυ χωρίς το φόβο ότι θα πάρουν κιλά
Θεωρούν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι «κενές θερμίδες»
Αυτοεπιβαλλόμενη ασιτία ή επεισοδιακή υπερφαγία/εκκαθαριστική συμπεριφορά σε συνδυασμό με κατάχρηση αλκοόλ
Παράλειψη γευμάτων & συγκεκριμένα του βραδινού σε καθημερινή βάση à κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να πάρουν επιπλέον βάρος

Σε περίπτωση κατανάλωσης του βραδινού γεύματος προτιμώνται τροφές με πολύ χαμηλές θερμίδες εκκαθαριστικές συμπεριφορές (έμετος)
Δυσκολία στην αναπνοή
Δυσκολία να μείνουν ξύπνιοι
Σύγχυση
Αντιμετώπιση

Συγκεκριμένη θεραπευτική αντιμετώπιση δεν μπορεί να προταθεί καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν η drunkorexia συνιστά μια νέα μορφή διαταραχής είναι δηλαδή μη ιατρικός όρος, όμως το θεραπευτικό πλάνο οφείλει να περιλάβει τον αλκοολισμό & την διατροφική διαταραχή. Συνιστάται εξατομικευμένο πρόγραμμα διπλής διάγνωσης [συνύπαρξη εξάρτησης/εθισμού (drug addiction) και ψυχιατρικής/ψυχολογικής διαταραχής (mood disorder)] όπως και διεπιστημονική συνεργασία εξειδικευμένου ψυχιάτρου, ψυχολόγου, διατροφολόγου, γιατρού. Το θεραπευτικό πλάνο θα πρέπει να περιέχει τα εξής :

εκπαίδευση σχετικά με τον εθισμό
εκπαίδευση σχετικά με τη διπλή διάγνωση
διαχείριση του εθισμού και της διαταραχής
ατομικές & ομαδικές συνεδρίες
εκπαίδευση σε δεξιότητες
προγράμματα για την οικογένεια
σχέδια για διατήρηση υγείας (πρόληψη υποτροπής)

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot