On και off σχέση: Πόσο κακό μας κάνει τελικά;

Σεπτέμβριος 24, 2018
jumbo-banner
Το μοτίβο του «χωρίζω και τα ξαναβρίσκω» με τον ίδιο σύντροφο έχει συσχετιστεί με αύξηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, σύμφωνα με τη μελέτη.
Όπως αναφέρει ο Κέιλ Μονκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και ένας εκ των συντακτών της μελέτης, «ξέρουμε ότι οι χωρισμοί μάς προκαλούν μια αναστάτωση, αλλά αυτό από μόνο του είναι υγιές και συνήθως προσωρινό. Το μοτίβο όμως της συνεχούς μετάβασης από τη σχέση στον χωρισμό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην γενικότερη ευημερία μας».
Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Family Relations, οι ερευνητές εξέτασαν περιπτώσεις 545 ανθρώπων που βρίσκονται σε σχέση, σχετικά με τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης και πόσο συχνά είχαν χωρίσει και είχαν ξανασμίξει.
Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων παραδέχτηκαν τα σκαμπανεβάσματα της σχέσης τους. Αυτή η συμπεριφορά, σύμφωνα με τους μελετητές, συσχετίστηκε με το ψυχολογικό στρες και την οικογενειακή τους κατάσταση. Όσο περισσότερα on και off ανέφεραν στην σχέση τους οι συμμετέχοντες τόσο περισσότερο ανεβασμένα ήταν τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
Βέβαια υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για αυτά τα ευρήματα. Είναι πιθανό οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη και στο άγχος να έχουν πιο ευμετάβλητες σχέσεις, αλλά παρόλα αυτά οι σχέσεις που χαλάνε και ξαναφτιάχνουν φαίνεται να συνδέονται με μια έτσι και αλλιώς δυσφορία πέραν των άλλων συμπτωμάτων της ψυχικής υγείας.
Οι μελετητές προτείνουν σε όποιους βρίσκονται σε μια σχέση που αρνούνται να αφήσουν και έχουν βιώσει εκμετάλλευση και βία, να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σταματήσουν μια και καλή αυτόν τον αέναο κύκλο που δεν λένε να αφήσουν.
Υπάρχουν και κάποιες υπηρεσίες στήριξης που μπορεί να τους βοηθήσουν. Κάθε ζευγάρι θα πρέπει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη σχέση του πριν την αναζωπυρώσει. Ένας χωρισμός άλλωστε προσφέρει νέες προοπτικές και βοηθά τα ζευγάρια να συνειδητοποιήσουν πόσο τελικά εκτιμούν ο ένας τον άλλος.
Αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι επιλέγουν να επιστρέφουν στην τοξική τους σχέση λόγω της παγιωμένης συνήθειας ή άνεσης ή ακόμα και υποχρέωσης, που μόνο κακό κάνουν στην ποιότητα της ζωής τους, όπως αναφέρει Μονκ. Kαι συνεχίζει: «Προτείνω οι συμβαλλόμενοι μέσα στη σχέση, την επόμενη φορά να σκεφτούν καλά γιατί χώρισαν και να διερωτηθούν 'Τι θα είναι διαφορετικό αυτή τη φορά άμα ξανασμίξω με τον σύντροφο μου;'. Έτσι θα μπορέσουν πιθανόν να βάλουν στο τραπέζι τα θέματα που τους απασχολούν και να κάνουν μια παραγωγική συζήτηση που θα αποφέρει καρπούς για το μέλλον».

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot