Menu

Λύγισε η Καλομοίρα για το σπάνιο πρόβλημα υγείας του γιου της: Τι είναι η Μυασθένεια Gravis [video]

Λύγισε η Καλομοίρα για το σπάνιο πρόβλημα υγείας του γιου της: Τι είναι η Μυασθένεια Gravis [video]
jumbo-banner

Τι είπε η Καλομοίρα για το σοβαρό πρόβλημα υγείας του γιου της;

Η Καλομοίρα αποκάλυψε για πρώτη φορά από τι ασθένεια πάσχει ο 2 ετών γιος της, Δημήτρης.

Η Καλομοίρα μίλησε μέσω Skype, στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, για την σπάνια ασθένεια του γιου της και την πορεία της υγείας του.

Ο 2 ετών γιος της έχει Myasthenia Gravis, μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολλαπλών βαθμών αδυναμία των σκελετικών μυών του σώματος.

Πρόκετια για το ένα από τα δίδυμα αγοράκια της Καλομοίρα, που παρουσίασε την νόσο myasthenia gravis που είναι σπάνια και πλήττει συνήθως ενήλικες.

Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί αδυναμία και κόπωση των μυών του σώματος, ειδικά εκείνων που ελέγχονται συνειδητά (πόδια, χέρια…).

Η αδυναμία στη μυασθένεια Gravis βελτιώνεται με την ξεκούραση, ενώ επιδεινώνεται με την κόπωση. Έτσι είναι σύνηθες ο ασθενής να είναι σε καλύτερη κατάσταση το πρωί και να επιδεινώνεται η κατάστασή του το απόγευμα και το βράδυ.

Είναι χρόνια νόσος και συγκαταλέγεται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον ιστών του. Το αίτιο είναι άγνωστο, υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις ότι σχετίζεται με διαταραχές της λειτουργίας του θύμου αδένα.

Αφορά συνηθέστερα γυναίκες 20-40 ετών και εκδηλώνεται αρχικά με πτώση των βλεφάρων και διπλωπία, αδυναμία των σκελετικών μυών και υπερβολικό αίσθημα κόπωσης μετά από άσκηση.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 200 με 300 ασθενείς ανά εκατομμύριο δηλαδή τουλάχιστον 3000 ασθενείς.

Το αγοράκι της Καλομοίρας είναι 2 ετών και με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τον Αύγουστο, χρειάστηκε 2 μήνες νοσηλείας.

Θεραπεία – Πρόγνωση

Για τη θεραπεία της μυασθένειας Gravis χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά σκευάσματα με κύριους εκπροσώπους τα αντιχολινεστερασικά. Επίσης χρησιμοποιούνται τα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά.

Κατά την περίοδο κρίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν η πλασμαφαίρεση και ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη. Με την πλασμαφαίρεση αφαιρούνται 2-3 λίτρα πλάσματος, 3 φορές την εβδομάδα για 1-2 εβδομάδες, ανάλογα με την ανταπόκριση. Η βελτίωση είναι άμεση, σε 2-3 24ωρα από την πρώτη πλασμαφαίρεση. Εφαρμόζεται, σε εξειδικευμένες μονάδες, στις γενικευμένες μορφές με αιφνίδια επιδείνωση και προεγχειρητικά ή και στις γενικευμένες μορφές της νόσου που δεν ανταποκρίνονται στις άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η βελτίωση, που διαρκεί μόνο 1-2 μήνες, αποδίδεται στην απομάκρυνση παθολογικών ουσιών, κυρίως αντισωμάτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται θυμεκτομή που είναι η χειρουργική αφαίρεση του θύμου αδένα σε άτομα με γενικευμένη βαριά μυασθένεια που είναι κάτω από 55 ετών και σε κάθε ηλικία εφόσον υπάρχει θύμωμα (υπερπλασία του θύμου αδένα). Η θυμεκτομή οδηγεί σε πλήρη ύφεση μέχρι και σε 40% των ασθενών. Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε στις νεαρότερες ηλικίες, κάτω των 30 ετών, με διάρκεια νόσου κάτω των 5 ετών.

Οι περισσότεροι ασθενείς με μυασθένειας Gravis φτάνουν στο μέγιστο της βαρύτητας της νόσου σε δύο περίπου χρόνια και ακολουθεί σχετική σταθεροποίηση. Μερική ή πλήρης ύφεση αναμένεται στο 25% περίπου των ασθενών.

Αναφερόμενη στο γεγονός, η Καλομοίρα δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και βούρκωσε στον αέρα της εκπομπής. Πλέον όμως, ο μικρός Δημήτρης τα πάει πολύ καλύτερα, με τους ιατρούς να λένε πως ίσως κόψει και τα φάρμακα.

«Με άλλαξε, γιατί ταραχτήκαμε πολύ και εγώ και ο Γιώργος. Στην αρχή δε ξέραμε τι είχε αλλά τώρα πια ξέρουμε και πάει πάρα πολύ καλά. Έχουμε ραντεβού με τους γιατρούς την επόμενη εβδομάδα και μου λένε να κόψουμε εντελώς τα φάρμακα. Με άλλαξε γιατί δεν περίμενα να γίνει κάτι τέτοιο ποτέ, αλλά κατάλαβα τι περνάνε οι γονείς που τα παιδιά τους είναι άρρωστα…», ανέφερε η τραγουδίστρια.

www.fimes.gr

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή