Τι είναι τελικά το "Ice Bucket Challenge" και σε ποιούς απευθύνεται;

Αύγουστος 22, 2014
jumbo-banner
Παντού σε όλα τα social media τελευταία βλέπουμε όλοι να λούζονται με κουβάδες νερό, που μέσα έχουν παγάκια. Άραγε τι σημαίνει όλο αυτό και σε ποιους  απευθύνεται;


Το Ice Bucket Challenge, απευθύνεται σε όλους τους επώνυμους, που έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων για τον οργανισμό ALS.

Τι είναι όμως το ALS;
Το ALS είναι μία πάθηση γνωστή και ως αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση. Ουσιαστικά είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση, που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη.
Ονομάστηκε και ασθένεια του “Lou Gehrig”, επειδή το 1939 ο διάσημος παίχτης του μπέϊζμπολ, Lou Gehrig είχε προσβληθεί από αυτή την ασθένεια και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το άθλημα.
Η Αγγλική της ονομασία (Amyotrophic Lateral Sclerosis) προέρχεται από το στερητικό Α και την λέξη μυς και την λέξη τροφή (A-Myo-Trophic) που σημαίνει μη θρέψη των μυών. Όταν ένας μύς δεν τρέφεται τότε ατροφεί και καταστρέφεται. 
Η λέξη Lateral καθορίζει τις περιοχές του νωτιαίου μυελού ενός ατόμου, όπου βρίσκεται μέρος των νευρικών κυττάρων που ελέγχουν τους μύς.  Όταν αυτή η περιοχή καταστρέφεται, οδηγεί σε σκλήρυνση της περιοχής (Sclerosis).

Η ALS είναι μια από τις πιο κοινές νευρομυϊκές παθήσεις παγκοσμίως και μπορεί να επηρεαστούν από αυτή άνθρωποι όλων των φυλών και εθνικοτήτων.  
Η συχνότητα της νόσου είναι περίπου 3-8 ανά 100.000  και με κάπως μεγαλύτερη συχνότητα σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (1.5:1).
Η συχνότητα αυτή είναι ομοιόμορφη παγκοσμίως. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στο ηλικιακό εύρος 56 έως 63 ετών, και σπανίως πριν από 20 έτη ή μετά τα 74 έτη.

Οι μισοί από τους ανθρώπους με ALS ζούν τουλάχιστον τρία ή περισσότερα χρόνια μετά την διάγνωση.  Είκοσι τοις εκατό ζούν πέντε ή περισσότερα χρόνια, και δέκα τοις εκατό θα ζήσουν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Το "Ice bucket Challenge" προκαλεί τους συμμετέχοντες να ρίξουν ένα κουβά με παγωμένο νερό στο κεφάλι τους και στην συνέχεια να προκαλέσουν άλλους επώνυμους να κάνουν το ίδιο αλλά και μια φιλανθρωπική δωρεά για το ίδρυμα.

Πάμε να δούμε μερικούς γνωστούς επώνυμους που έχουν λάβει μέρος γι'αυτο το φιλανθρωπικό σκοπό!

Jon Bon Jovi

Bill Gates

Jennifer Lopez

Oprah

Justin Timberlake

Dave Bautista

Governor Chris Christie

Steven Spielberg

Ben Stiller and Christine Taylor

Robert Downey Jr.


και άλλοι πολλοί...




ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot