Όταν σου έχει κολλήσει ένα τραγούδι στο μυαλό και δεν φεύγει...

Μάιος 06, 2015
jumbo-banner

Σταματήστε επιτέλους αυτό το τραγούδι!

Σας έχει «κολλήσει» ποτέ μια μελωδία στο μυαλό και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτήν; Αντί να διαβάστε ένα βιβλίο ή να ασχοληθείτε με κάτι άλλο, Βρετανοί ειδικοί συμβουλεύουν κάτι πιο απλό: μασήστε λίγη τσίχλα!

Μια μελωδία που για κάποιον περίεργο λόγο «κολλάει» στο μυαλό και… μένει εκεί μπορεί να μας τρελλάνει. Είναι ενοχλητικό, εκνευριστικό –κι ας γελάμε με την όλη ιστορία– αλλά ό,τι κι αν κάνουμε, απλώς δεν φεύγει! Προφανώς αυτό συμβαίνει και σε άλλους, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς το «κόλλημα» αυτό έχει βιώσει το 99% των ανθρώπων. Μάλιστα σε ορισμένους, ένας απλός μουσικός σκοπός έχει καταφέρει να καταστεί πηγή στρες και μάλιστα έντονου.

Ωστόσο υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε. Ομάδα επιστημόνων από το University of Reading εξηγεί στην τριμηνιαία επιθεώρηση Journal of Experimental Psychology ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, ο καλύτερος τρόπος για να μπλοκάρει κάποιος τις εμμονικές μελωδίες που παίζουν μέσα στο μυαλό του δεν είναι να διαβάσει κάτι ή να προσπαθήσει να λύσει ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα αλλά… να μασήσει τσίχλα.

Ο ακουστικός φλοιός, το μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις ακουστικές πληροφορίες, ενεργοποιείται στο άκουσμα ενός τραγουδιού αναφέρει το iatropedia.gr. Ακούγοντας όμως ξανά μια γνώριμη μελωδία, το μυαλό μας σπεύδει να συμπληρώσει το υπόλοιπο κατ’ επανάληψη! Αυτό, σύμφωνα με τον Δρ. Phillip Beaman, είναι μια μορφή «ακούσιας μουσικής ανάμνησης» την οποία το μάσημα τσίχλας μπορεί να αντιμετωπίσει καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα προσομοιάζει λειτουργίες που έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να υποβαθμίζουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη και τις «ακουστικές εικόνες», μειώνοντας έτσι την επανάληψη των ενοχλητικών σκοπών.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot