Menu
Προσλαμβάνονται 6.667 μόνιμοι εργάτες καθαριότητας (Και στην Κω)

Προσλαμβάνονται 6.667 μόν…

Ο υπουργός Εσωτερι...

FTI: Στο νέο πρόγραμμα αυξάνονται σημαντικά οι αεροπορικές συνδέσεις προς την Κω, τη Κρήτη και την Ρόδο

FTI: Στο νέο πρόγραμμα αυ…

Μεγαλύτερο εύρος τ...

Ακυρώνονται οι κρουαζιέρες στην Τουρκία και έρχονται σε Ελληνικά νησιά

Ακυρώνονται οι κρουαζιέρε…

 Ακυρώνονται οι...

Συλλυπητήρια δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Συλλυπητήρια δήλωση του Π…

Ο πρόωρος χαμός το...

Φεύγει ο ΕΝΦΙΑ έρχεται ο ΦΜΑΠ αλλά στο σύνολο των ακινήτων κάθε οικογένειας

Φεύγει ο ΕΝΦΙΑ έρχεται ο …

Φρένο στο φαινόμενο ...

Παράθυρο για ανασχηματισμό άνοιξε ο Τσίπρας

Παράθυρο για ανασχηματισμ…

Παράθυρο για ανα...

Έξαλλη η Τατιάνα Στεφανίδου: Τα «έσπασε» στο Έψιλον – Τι συνέβη;

Έξαλλη η Τατιάνα Στεφανίδ…

Η Τατιάνα Στεφανίδ...

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα «Πρώτη Πρόσληψη Μισθωτού» με επιδότηση έως 500 ευρώ τον Νοέμβριο

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα «Πρώτη Πρ…

Στα μέσα Νοεμβρίου...

ΕΟΦ: Αποσύρει γνωστό διαγνωστικό προϊόν λόγω εσφαλμένων αποτελεσμάτων

ΕΟΦ: Αποσύρει γνωστό διαγ…

Στην ανάκληση δύο ...

Ταύρε, σήμερα θα έχεις μεγάλη πέραση στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σου.

Ταύρε, σήμερα θα έχεις με…

Τι λένε για σήμερα...

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πότε θα πληρωθούν τον Οκτώβριο οι δικαιούχοι

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλε…

Η προπληρωμένη τρα...

Η νέα αγαπημένη του Brad Pitt μοιάζει αρκετά με την Angelina Jolie. Ή μήπως όχι;

Η νέα αγαπημένη του Brad …

Έχει περάσει ένας χρ...

Prev Next

Χειμερινή κατάθλιψη- Επηρεάζει το κρύο τη διάθεσή μας;

Χειμερινή κατάθλιψη- Επηρεάζει το κρύο τη διάθεσή μας;
jumbo-banner

Στη βαριά σκιά της κατάθλιψης ζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Μάλιστα, αυτή την εποχή, που πέφτει η θερμοκρασία και η νύχτα μεγαλώνει, τα συμπτώματα της νόσου επιδεινώνονται σε όσα άτομα έχουν προδιάθεση σε αυτή.

Οι επιστήμονες συνιστούν ωςαντίδοτο στην κατάθλιψη το χαμόγελο και την αισιοδοξία. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η οικονομική κρίση έχει αυξήσει ραγδαία τα ποσοστά κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό.

Παράλληλα, κάποια άτομα βιώνουν την εποχική συναισθηματική αλλαγή που προκαλεί η αλλαγή του καιρού, επισημαίνει η δρ Ιλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, πρόεδρος της Δράσης για την Ψυχική Υγεία, και εξηγεί: «Για παράδειγμα, τα άτομα αυτά κοιμούνται πιο πολύ, δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί, τρώνε περισσότερο, έχουνλιγότερη ενέργεια και νιώθουν πεσμένοι, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και αποσύρονται από δραστηριότητες. Ολα τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν στην κατάθλιψη».

Η μελατονίνη
Μία από τις χημικές ουσίες που ακολουθεί τη μεταβολή του ηλιακού φωτός στις διάφορες εποχές είναι η μελατονίνη, ουσία του εγκεφάλου που δραστηριοποιείται αναλόγως με την επικράτηση σκότους ή φωτός.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπασχαναπό κατάθλιψη είχαν μεγαλύτερη διάρκεια έκκρισηςνυχτερινής μελατονίνης τον χειμώνα συγκριτικά με το καλοκαίρι, όπως συμβαίνει με άλλα ζώα που έχουν εποχικές συμπεριφορές.

Η εποχική κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι άνδρες δεν είναι ευάλωτοι στη διαταραχή, ειδικά όταν υπάρχει προδιάθεση για κατάθλιψη.Η ηλικία έναρξης μπορεί να είναι στην εφηβεία ή στην αρχή της ενήλικης ζωής. Οσο πιο βόρεια ζει κανείς, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της εμφάνισης εποχικών καταθλίψεων.

Το πρόβλημα με την κατάθλιψη είναι ότι δεν αναγνωρίζεται πάντα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Μπορεί να υπάρχουν εσωτερικευμένοι φόβοι σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι διστάζουν να μιλήσουν γι' αυτούς. Πολλοί άνθρωποι δεν μιλούν για τα συναισθήματά τους και η σιωπή πολλές φορές εκλαμβάνεται ως έλλειψη προβλημάτων.

Επίσης, δεν γίνεται πάντα κατανοητό ότι τα συχνά παράπονα για σωματικά προβλήματα μπορεί να είναι μέρος της κατάθλιψης. Και ασφαλώς υπάρχει και η χαμογελαστή κατάθλιψη (smiled depression), όπου το άτομο διαχειρίζεται σε γενικές γραμμέςτη ζωή του, αλλά μέσα του εγκαθίσταται σιγά-σιγά μια καταθλιπτική θεώρηση του εαυτού και της ζωήςτου.

Χρήσιμες συμβουλέςγια να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη, σύμφωνα με την Ιλ. Θεοτοκά, είναι οι εξής: «Μιλήστε σε κάποιον δικό σας για τα συναισθήματά σας. Διατηρήστε, όσο γίνεται, μία θετική διάθεση. Αποδεχθείτε ότι στη ζωή υπάρχουν δυσκολίες θλίψη, δυσάρεστες στιγμές. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αγαπάμε τη ζωή, ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις της.

Προσπαθήστε να σκέφτεστε ρεαλιστικά. Ελέγξτε τις προσδοκίες και τις προτεραιότητέςσας. Μην εστιάζετε στα αρνητικά μίας κατάστασης δείτε και τις θετικές πλευρέςτης. Μην αφήνετε τις αρνητικές σκέψεις να επηρεάζουν τον τρόπο που θα επιλύσετε ένα πρόβλημα. Να είστε ανοιχτοί σε πιθανές λύσεις Κάντε μία λίστα με αυτά που σαςαρέσουν. Επι­τρέψτε στον εαυτό σαςνα μην είστε τέλειοι. Να θέτετε μικρούςκαθημερινούςστό- χους. Οταν τους ολοκληρώνετε, να επιβραβεύετε τον εαυτό σας. Φροντίστε τη διστροφή σας. Επιλέγετε τροφές με Ω3 λιπαρά και πλούσιες σε βιταμίνη Β12. Αποφύγετε το αλκοόλ και την υπερβολική ποσότητα καφέ.

Φροντίστε τον ύπνο σας. Βάλτε συστηματικά την άσκηση στη ζωή σας (π.χ. περπάτημα καθημερινά, κά­ποιο σπορ, γυμναστική κ.λπ.), μπορείτε να συν­δυάσετε την άσκηση με φιλική παρέα, που την κάνει πιο ευχάριστη. Να εκτίθεστε συστηματι­κά σε ηλιόλουστα μέρη. Βάλτε καινούργιες δη­μιουργικές δραστηριότητες στη ζωή σας (ζω­γραφική, μουσική, φωτογραφία).Το να είμα­στε δημιουργικοί μας επιτρέπει να εξερευνού­με τα συναισθήματά μας και να εκφραζόμαστε.

Παράλληλα, μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και μαςδίνει ικανοποίηση. Εμπλακείτε πιο ενερ­γά σε δραστηριότητες. Εμπλουτίστε την κοινω­νική ζωή σας, κρατήστε κοντά σαςτουςφίλους και την οικογένεια».

Οι παραπάνω συμβουλές μπορεί να σας βο­ηθήσουν σημαντικά, αλλά όχι από μόνες τους εάντα καταθλιπτικά συναισθήματα είναι έντονα, διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και επηρε­άζουν σοβαρά την καθημερινή λειτουργικότητά σας. Στην περίπτωση αυτή, αλλά και στην περί­πτωση που σκέφτεστε ότι η ζωή δεν αξίζει και κάνετε σκέψεις να δώσετε τέλος στη ζωή σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν κλινικό ψυ­χολόγο ή ψυχίατρο και να ξεκινήσετε ψυχοθε­ραπεία ή και να πάρετε αντικαταθλιπτική αγωγή.

Η εποχική κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, χω­ρίς αυτά να σημαίνει άτι και οι άνδρες δεν είναι ευάλωτοι στη διαταραχή, ειδικά όταν υπάρχει προ­διάθεση για κατάθλιψη

Τα συμπτώματα
Διακυμάνσεις στη διάθεση, θλίψη, αίσθημα κόπωσης , Ευερεθιστότητα, επιθετικότητα , Μειωμένη προσοχή και συγκέντρωση 8 Αλλαγές στον ύπνο και στη διατροφή, Ιδέες αναξιότητας, Απογοήτευση, αίσθημα κενού και ματαιότητας , Απώλεια της ενεργητικότητας, απραξία, μείωση ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, συναναστροφές, κοινωνική απομόνωση Ο Αυξημένη αυτοκριτική («είμαι βάρος, δεν αξίζω»), τάσεις αυτοκατηγορίας , Χρήση αλκοόλ και χαπιών ,Πιθανές συζητήσεις για θάνατο ή αυτοκτονία.

Πηγη: Εφημερίδα Real News

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός