×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 584

Φούσκωμα; Αέρια; Μια άβολη κατάσταση

Δεκέμβριος 28, 2013
jumbo-banner

Φούσκωμα, αέρια και πρησμένη κοιλιά; Είναι μια άκρως άβολη κατάσταση που πολλές φορές έχουμε αντιμετωπίσει. Το πρόβλημα των αερίων είναι πολύ συχνό, η αμηχανία είναι μεγάλη αλλά ευτυχώς πλέον υπάρχει αντιμετώπιση στα φαρμακεία.
Ο μετεωρισμός, τα γνωστά μας «φουσκώματα»-αέρια, συνήθως γίνεται αντιληπτός από το αίσθημα πρησμένης κοιλιάς και εκδηλώνεται με ενοχλητικά συμπτώματα, όπως στομαχικές κράμπες, καούρες, πόνο, ρέψιμο και αέρια. Είναι μια αρκετά συνηθισμένη διαταραχή του γαστρεντερικού, η οποία συχνά επηρεάζει έντονα τόσο τη ψυχολογία όσο και την κοινωνική ζωή.

Τι είναι τα αέρια;
Τα αέρια σώματος παράγονται από τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο πεπτικό σωλήνα και κυρίως στο παχύ έντερο. Προκαλούνται κυρίως από την αποδόμηση των υδατανθράκων που λαμβάνουμε μέσω τη διατροφής, όμως υπάρχουν και παθολογικές περιπτώσεις που προκαλούν παροδική αναστολή εξόδου αερίων.

Ναι: είναι σίγουρα τόσο μια άβολη κατάσταση όσο και αντιαισθητική λόγω της διογκωμένης κοιλιάς, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 

Οι πιθανότερες αιτίες δημιουργίας αυτού του ανεπιθύμητου πρηξίματος, είναι οι εξής:

  • Η κατανάλωση τροφίμων που δεν πέπτονται εύκολα όπως οι φυτικές ίνες
  • Η δυσκοιλιότητα
  • Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
  • Η δυσανεξία στη λακτόζη
  • Η κατάποση αέρα όταν τρώμε ή πίνουμε κάτι βιαστικά, το κάπνισμα και το μάσημα τσίχλας
  • Το στρες

 

Μερικές συμβουλές ώστε να νιώσετε καλύτερα (Αντιμετώπιση):

  • Διαμορφώστε την διατροφή σας. Επιλέξτε τροφές που δεν αυξάνουν την παραγωγή αερίων
  • Προτιμήστε το νερό και όχι τα αναψυκτικά στα γεύματά σας
  • Μειώστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς η δυσανεξία σ’ αυτές τις τροφές μπορεί να αυξήσει τα εντερικά αέρια
  • Αποφύγετε τις αγκινάρες, το λάχανο, τα ραδίκια και γενικότερα τα όσπρια
  • Αποφύγετε να καταπίνετε αέρα (μάσημα τσίχλας, τσιγάρο, κ.τ.λ.)

 

Πρόσφατες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υποδεικνύουν πως ο μετεωρισμός ταλαιπωρεί:
Έως και το 30% του ενήλικου πληθυσμού
Το φαινόμενο είναι δύο φορές πιο συχνό στις γυναίκες
Το 69% που πάσχουν από δυσκοιλιότητα
Έως και το 70% που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μέχρι σήμερα δεν διατίθετο στην ελληνική αγορά, φαρμακευτικό σκεύασμα αποκλειστικά και μόνο για την αντιμετώπιση του «φουσκώματος» και των αερίων παρά το γεγονός ότι σε πολλές άλλες χώρες, μία καταξιωμένη ουσία, η σιμεθικόνη, χρησιμοποιείται ευρέως και για πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η σιμεθικόνη δεν απορροφάται από τον οργανισμό, άρα έχει πολύ καλό προφίλ ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δρα φυσικά, εξουδετερώνοντας τα αέρια που είναι εγκλωβισμένα μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από 15 λεπτά), ανακουφίζοντας άμεσα από τη δυσφορία που αυτά προκαλούν ενώ χαρίζει επίπεδη κοιλιά.

Τα καλά νέα είναι ότι από τα μέσα Ιουνίου, διατίθεται στην χώρα μας από τα φαρμακεία, φαρμακευτικό σκεύασμα με σιμεθικόνη, το οποίο είναι το μοναδικό προϊόν στην Ελλάδα με αυτή την ένδειξη. Έχει γρήγορη δράση, είναι κατάλληλο για εγκύους, στη γαλουχία, διαβητικούς και για παιδιά από 6 ετών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με άριστα αποτελέσματα, από όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και από όσους κάνουν χρήση υπακτικών (φυτικών και μη) και σπασμολυτικών (ΣΕΕ). Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις νεαρές κοπέλες που θέλουν μια επίπεδη κοιλιά (χωρίς φουσκώματα). Είναι σε μορφή κοκκίων, που αναβράζουν ευχάριστα μέσα στο στόμα χωρίς τη χρήση νερού και με ευχάριστη γεύση μέντας.

dulcogas-lush-fouskwma-aeria-care24

Πηγή: www.logodiatrofis.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot