Menu
Γέφυρα ζωής για δύο νεογέννητα από την Κω

Γέφυρα ζωής για δύο νεογέ…

Γέφυρα ζωής για δύο ...

Ράδιο Αρβύλα: Δείτε το βίντεο που εκπροσωπεί την Ελλάδα παγκοσμίως

Ράδιο Αρβύλα: Δείτε το βί…

Στο πανευρωπαϊκό «κί...

Δάκρυα κι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους πρωταγωνιστές Λιμενικούς του 4,1 Μίλια! ΒΙΝΤΕΟ

Δάκρυα κι ένα μεγάλο ΜΠΡΑ…

Απολογούμαστε γιατ...

Στο μικτό ορκωτό η υπόθεση βιασμού 60χρονης από 29χρονο κάτοικο Κω

Στο μικτό ορκωτό η υπόθεσ…

-Την 20η Μαρτίου 201...

ΟΑΕΔ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις επιχειρήσεων για την πρόσληψη 15.000 ανέργων

ΟΑΕΔ: Συνεχίζονται οι αιτ…

Ξεκίνησε από την περ...

Τηλεθέαση: Το Survivor κατατρόπωσε το Rising Star

Τηλεθέαση: Το Survivor κα…

Για άλλη μια Κυρια...

Τελευταία ευκαιρία για την επανένταξη στο πρόγραμμα των 36 δόσεων της ΔΕΗ

Τελευταία ευκαιρία για τη…

Τελευταία ευκαιρία...

Η ταινία του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το All-Star Game

Η ταινία του Γιάννη Αντετ…

Με τον Γιάννη Αντετο...

Νηστίσιμα brownies

Νηστίσιμα brownies

Συστατικά100 γρ. σ...

Φάβα κοκκινιστή με μυρωδικά

Φάβα κοκκινιστή με μυρωδι…

Προετοιμασία: 10΄,...

Οι πρωταγωνιστές των Ιμίων περιγράφουν τα γεγονότα όπως τα έζησαν - ΒΙΝΤΕΟ

Οι πρωταγωνιστές των Ιμίω…

Η ιστορία όπως την...

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα – Τι συμβολίζει

Γιατί τρώμε λαγάνα την Κα…

Η λαγάνα είναι αζύ...

Prev Next

Τι προκαλεί πόνο στον αυχένα και τον ώμο;

Τι προκαλεί πόνο στον αυχένα και τον ώμο;
jumbo-banner
Αν υποφέρεις από πόνο στον αυχένα και τον ώμο, να ξέρεις ότι δεν είσαι η εξαίρεση. Περίπου οι εφτά στους δέκα ενήλικες θα εμφανίσουν παρόμοιο πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
 
Επίσης περίπου το 50-80% των ενηλίκων που έχουν εμφανίσει πόνο στον αυχένα ή τον ώμο μία φορά, θα ξαναεμφανίσουν συμπτώματα τα επόμενα πέντε χρόνια. Έχοντας πολύπλοκη ανατομική δομή ο αυχένας και ο ώμος και παρότι εμφανίζονται συχνά προβλήματα πόνου ή δυσκαμψίας σ” αυτές τις θέσεις του σώματος η διάγνωση των αιτιών και η θεραπεία δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.
 
Τι προκαλεί πόνο στον αυχένα?
Ο αυχένας είναι τμήμα του ανθρώπινου σώματος με μεγάλη κινητικότητα λιγότερο »σταθερό» από άλλα τμήματα και άρα είναι ευαίσθητος σε τραυματισμούς.
Η πιο κοινή αιτία άλγους στον αυχένα είναι άλγος που προέρχεται από τα μαλακά μόρια (μύς, τένοντες, σύνδεσμοι) σαν αποτέλεσμα μυϊκού σπασμού (οξύς ή χρόνιος).
Γενικότερα οι αιτίες πόνου στον αυχένα μπορεί να είναι εκφυλιστικές νόσοι (πχ αρθρίτιδα), ανωμαλίες οστών και αρθρώσεων, όγκοι, λόγω θέσης του αυχένα στις διάφορες δραστηριότητες.
 
Τι προκαλεί πόνο στον ώμο?
 
Η άρθρωση του ώμου είναι επίσης μια άρθρωση με μεγάλο εύρος κίνησης και σαν τέτοια υπόκειται εύκολα σε τραυματισμούς.
Άλλες αιτίες πόνου στον ώμο είναι
-Τενοντίτιδες λόγω υπερχρήσης .
-Αστάθεια της άρθρωσης του ώμου.
-Εξάρθρωμα
-«παγωμένος» ώμος
-Μπλοκάρισμα νεύρου (ριζοπάθεια)
-Θλάσεις ή διάστρεμμα
 
Ειδικότερα παθήσεις των μεσοσπονδυλίων δίσκων του αυχένα μπορεί να προκαλούν πόνο στον αυχένα και τον ώμο.
Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από επτά σπονδύλους μεταξύ των οποίων υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι οι οποίοι απορροφούν τους κραδασμούς και διευκολύνουν την κίνηση του αυχένα.Οι παθήσεις των μεσοσπονδυλίων δίσκων μπορεί να καταλήγουν σε πίεση νεύρου έτσι ώστε μαζί με τον αυχένα να σας πονάει και ο ώμος.
 
Παθήσεις του μεσοσπονδύλιου δίσκου, μπορεί να είναι μία κήλη δίσκου (όπως στην οσφή) και η οποία μπορεί να πιέζει τον νωτιαίο μυελό ή κάποιο αυχενικό νεύρο. Πέραν του πόνου μπορεί να υπάρχουν μούδιασμα ή καυσαλγίες στα άνω άκρα.
 
Μπορεί επίσης να έχουν δημιουργηθεί οστεόφυτα (αυτό που λένε οι ασθενείς άλατα λόγω της αστάθειας της αυχενικής μοίρας, εξαιτίας εκφυλίσεως του μέσου σπονδύλιου δίσκου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πίεση και ερεθισμός κάποιου νεύρου, με αποτέλεσμα πόνο και μούδιασμα στον αυχένα ώμους και άνω άκρα.
Υπάρχει και η άρθρωσης του αυχένα (αυχενική σπονδύλωση)που προκαλείται σαν αποτέλεσμα εκφυλισμένου δίσκου η έχει σαν αποτέλεσμα πόνο σε αυχένα και ώμο καθώς και μούδιασμα και αδυναμία στα άνω η κάτω άκρα.
 
Πόνο ή δυσκαμψία στα εν λόγω σημεία μπορεί να προκληθεί και από παθολογικές καταστάσεις όπως και η μηνιγγίτιδα η κάποιοι όγκοι, ή ισχαιμία μυοκαρδίου (επιδεινώνεται με την δραστηριότητα ) πρόβλημα στον οισοφάγο (εμφανίζεται με την κατάποση)ή και από την υπέρταση.
 
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον πόνο που προκαλεί κάποια παθολογία (αρθρίτιδα, υπερξάρθρημα) στις σπονδυλοσπονδυλικής αρθρώσεως (facets).
 
Συχνά περιγράφεται σαν βαθύς ,διαξιφιστικός και τοπικά επιδεινώνεται όταν στρέφεται το κεφάλι προς την πάσχουσα πλευρά και μπορεί να ακτινοβολεί προς τον ώμο ή το άνω τμήμα της πλάτης. Στην σκέψη όλων πρέπει να υπάρχουν και οι επείγουσες καταστάσεις που μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα άλγος και δυσκαμψία αυχένα όταν συνδυάζονται με τα παρακάτω συμπτώματα
 
-πυρετός, πονοκέφαλος(πιθανή μηνιγγίτιδα)
-Απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου(υποδηλώνει αυξημένη πίεση στον νωτιαίο μυελό η σε κάποια νευρική ρίζα και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση)
-Πόνος που μεταδίδεται στο άνω άκρο και συνδυάζεται με αδυναμία(πιθανή κήλη που πιέζει το νεύρο)
-Να συνδυάζεται με άλγος στο θώρακα(πιθανό έμφραγμα)
 
Διερεύνηση του άλγους αυχένα – ώμου
Όταν το ενόχλημα επιμένει, επιδεινώνεται ή εμφανίζονται και πρόσθετα συμπτώματα ο ασθενής πρέπει να ζητήσει βοήθεια του ορθοπέδικου. Κάτι πολύ βασικό είναι η κλινική εκτίμηση που μπορεί να λύσει πολλά διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα. Όταν είναι αναγκαίο μπορεί ο ιατρός να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτές μπορεί να είναι μία απλή ακτινογραφία, μία μαγνητική, ένα ηλεκτρομυογράφημα κ.τ.λ. μπορεί να απαιτηθούν εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. γενική αίματος) σε ορισμένες περιπτώσεις ο ορθοπεδικός μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή νευροχειρούργου, νεφρολόγου ή παθολόγου.
 
Αντιμετώπιση -θεραπεία
Το άλγος του αυχένα και του ώμου όπως καταλάβατε μπορεί να έχει πολλές αιτίες (από σχετικά αθώες έως και επικίνδυνες για την ζωή του ασθενούς). Και η αντιμετώπιση μπορεί να είναι από αναλγητικά και φυσικοθεραπείες, έως μια βαριά χειρουργική επέμβαση.
Γι αυτό το πιο ασφαλές είναι η λύση του ανώτερου προβλήματος, να μην βασίζεται σε αυτοθεραπεία ή γνώμες τρίτων μη ιατρών ,αλλά στην επίσκεψη στον χειρούργο ορθοπεδικό.
 
nowdoctor.gr
eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός