Τα 5 επικίνδυνα λάθη που κάνουμε όσοι χρησιμοποιούμε φακούς επαφής

Απρίλιος 01, 2015
jumbo-banner

Οι φακοί επαφής είναι οικονομικοί, βολικοί και μας λύνουν τα χέρια. Αυτό που πολλοί δεν έχουμε συνειδητοποιήσει όμως είναι πως πρόκειται για ιατρικά εργαλεία και όχι για αξεσουάρ, γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση τους αν θέλουμε να αποφύγουμε σοβαρές μολύνσεις στα μάτια μας.

Δυστυχώς, πάνω στη βιασύνη μας δεν είναι λίγες οι φορές που δε δίνουμε την απαιτούμενη σημασία στην υγιεινή των φακών μας και καταλήγουμε με ερεθισμό και πόνο του κερατοειδούς. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη χρήση των φακών μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα μάτια μας;

Πλένουμε πάντα τα χέρια μας πριν αγγίξουμε τους φακούς μας
Τα χέρια μας είναι γεμάτα μικρόβια τα οποία μεταφέρονται στην επιφάνεια των φακών μας και δημιουργούν προβλήματα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν αγγίξουμε τα μάτια ή τους φακούς μας, γεγονός που σημαίνει πως ακόμα και αν νιώσουμε πως κάτι έχει μπει μέσα στο μάτι μας και μας ενοχλεί δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να το βγάλουμε αν δεν είμαστε κοντά σε μέρος που μπορούμε να πλυθούμε πρώτα.

Έχουμε μαζί μας τη θήκη των φακών με φρέσκο υγρό μέσα
Δεν πάμε πουθενά χωρίς τη θήκη των φακών μας γιατί δεν ξέρουμε πότε μπορεί να τη χρειαστούμε. Είναι τεράστιο λάθος να τοποθετούμε τους φακούς σε δοχεία με νερό αντί για το κατάλληλο αντιμικροβιακό υγρό φακών που αγοράζουμε από τα φαρμακεία ή τα καταστήματα οπτικών. Σε αντίθεση με το ειδικό αυτό υγρό, το νερό ή το σάλιο δεν προστατεύουν τους φακούς –και συνεπώς τα μάτια μας- από τα βακτήρια. Μια εναλλακτική λύση είναι να έχουμε μαζί μας τα γνωστά «ριφρεσάκια», δάκρυα ή φυσιολογικό ορό, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενυδατώσουμε τους φακούς και να ξεκουράσουμε τα μάτια μας ή να απομακρύνουμε κάποιο σκουπίδι.

Δεν κοιμόμαστε με τους φακούς
Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Τα φυσιολογικά βακτήρια του ματιού αυξάνονται δραματικά όταν έχουμε κλειστά τα μάτια μας και δεν έχουμε αφαιρέσει τους φακούς επαφής, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην κοιμόμαστε ούτε μία ώρα με τα σκευάσματα αυτά στα μάτια μας.

Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης των φακών και των υγρών τους
Είναι λάθος να κρατάμε τους φακούς παραπάνω από το διάστημα που γράφει η συσκευασία τους, διότι όχι μόνο αυτοί χάνουν την ελαστικότητά τους και ταλαιπωρούν τα μάτια μας, μα επιπλέον γεμίζουν βακτήρια τα οποία μεταδίδονται και στον κερατοειδή μας. Όσον αφορά το υγρό φακών, θα πρέπει να γεμίζουμε τη θήκη των φακών μας καθημερινά με φρέσκο και να μην ξεχνάμε ότι η «διάρκεια ζωής» του μπουκαλιού δεν ξεπερνά τους 6 μήνες. Έτσι, θα πρέπει να πετάξουμε το παλιό και να αγοράσουμε καινούργιο ακόμη και αν αυτό δεν έχει αδειάσει.

Αποφεύγουμε το κολύμπι σε θάλασσες, λίμνες και πισίνες
Φυσικά, αν δεν βρέξουμε το κεφάλι μας δεν υπάρχει πρόβλημα να κολυμπήσουμε κανονικά. Αν όμως έχουμε σκοπό να κάνουμε βουτιές και να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά κάτω από το νερό, η χρήση των φακών επαφής είναι απαγορευτική. Οι μικροοργανισμοί είναι πολλοί και το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε με πρησμένα, κατακόκκινα μάτια.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot