Menu

Τα θαύματα του λιπώδη ιστού

Τα θαύματα του λιπώδη ιστού
jumbo-banner

Θαυματουργός αποδεικνύεται ο ανθρώπινος λιπώδης ιστός, ο οποίος χρησιμοποιείται τόσο για την αποκατάσταση μη συμμετρικών και ατροφικών κάτω άκρων, αλλά και άλλων σημείων του σώματος, όσο για την αποκατάσταση και ανανέωση του προσώπου.

Οι τεχνικές της αποκατάστασης των κάτω άκρων με τη μεταμόσχευση λιπώδους ιστού και του "μη χειρουργικού λίφτινγκ", με τη χρήση βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό, παρουσιάζονται στο 9ο Συνέδριο της Βαλκανικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (BAPRAS), που διεξάγεται τη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο τεχνικές υπόσχονται άμεσο αποτέλεσμα, το οποίο στην περίπτωση της αποκατάστασης των άκρων είναι μόνιμο, ενώ στην περίπτωση χρήσης βλαστοκυττάρων για τη βελτίωση του προσώπου διαρκεί μέχρι τέσσερα χρόνια.

Για το "μη χειρουργικό λίφτινγκ" με τη χρήση βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζεκεριά Τοσούν (Zekeriya Tosun), καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σελτσούκ, που εδρεύει στην Κόνια (Ικόνιο) της Τουρκίας, ενώ ο πλαστικός χειρουργός Μιχάλης Στάμπος αναφέρθηκε στη μεταμόσχευση λιπώδους ιστού για την αποκατάσταση δυσμορφιών και ασυμμετριών στα κάτω άκρα.

Νεότεροι με βλαστοκύτταρα "Τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών την τελευταία δεκαετία έχουν αποδείξει ότι ο λιπώδης ιστός είναι πλούσιος σε βλαστοκύτταρα. Ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις στην αναγεννητική ιατρική, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σελτσούκ χρησιμοποιούμε τα βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό για να κάνουμε τους ασθενείς μας να φαίνονται πιο νέοι, να έχουν ένα πιο φρέσκο πρόσωπο και να είναι πιο ευτυχισμένοι. Συνήθως, οι ασθενείς μας δεν είναι ευχαριστημένοι από το πρόσωπό τους γιατί φαίνονται λυπημένοι και κουρασμένοι και μετά την εφαρμογή των βλαστοκυττάρων φεύγουν με εντυπωσιακή διαφορά στο πρόσωπο" αναφέρει ο κ. Τοσούν.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, με τοπική αναισθησία (ή με γενική, εφόσον δεν το αντέχει το άτομο που θα υποβληθεί στη θεραπεία), αφαιρείται μία ποσότητα λίπους (200-300cc) από την κοιλιά, από το οποίο, στη συνέχεια, με ειδικά συστήματα φυγοκέντρισης απομονώνεται το τμήμα που είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα και αμέσως χορηγείται υποδόρια στο πρόσωπο σε ενέσιμη μορφή. Μάλιστα, καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται, όταν γίνεται συνδυασμός χρήσης βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.

"Μόλις χορηγήσουμε τα βλαστοκύτταρα, αμέσως παρατηρείται ένα 'γέμισμα' του προσώπου, λόγω του όγκου που προσδίδουν, και ένα τέντωμα μόλις αρχίζει η επίδραση σε κυτταρικό επίπεδο. Ανάλογα με τον μεταβολισμό του ατόμου, τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν από 1-4 έτη. Είναι μια διαδικασία που γίνεται μόνο με μία τοπική αναισθησία, διαρκεί μόνο μία ώρα και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Τα βλαστοκύτταρα έχουν θαυματουργή επίδραση και δεν έχουν παρενέργειες, γιατί προέρχονται από τον λιπώδη ιστό του ατόμου που υποβάλλεται στη θεραπεία και δεν χρησιμοποιείται κανένα ξένο υλικό. Ο άνθρωπος ανανεώνεται με τα δικά του κύτταρα. Επίσης, αυτά τα βλαστοκύτταρα τα χρησιμοποιούμε και για την εξάλειψη ουλών από χειρουργικές επεμβάσεις. Χορηγούμε βλαστοκύτταρα κάτω από την ουλή, όμως αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί μερικές φορές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παλιές ουλές και για 'φρέσκιες', αλλά χρειάζονται τρεις συνεδρίες και θα πρέπει οι ασθενείς να είναι λίγο υπομονετικοί. Η χορήγηση γίνεται υποδόρια· δεν χρειάζεται να κάνουμε εξωτερικά καμία αναισθησία, αν όμως δεν αντέχουν τον πόνο οι ασθενείς, μπορεί να γίνει με μέθη σε συνθήκες χειρουργείου. Σε αυτούς χορηγούμε πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP), το οποίο παίρνουμε από το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Έτσι, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη δράση των βλαστοκυττάρων με καλύτερο και μακροβιότερο αποτέλεσμα. Επομένως, τα βλαστοκύτταρα, σε συνδυασμό με το PRP, είναι πολύ νέες θεραπευτικές μέθοδοι, που πιστεύω ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται ευρέως και θα τις προτιμούν οι ασθενείς από τις χειρουργικές επεμβάσεις" εξηγεί ο κ. Τοσούν, ο οποίος την τελευταία πενταετία έχει εφαρμόσει την τεχνική αυτή σε περισσότερα από 100 άτομα.

Ομορφότερα πόδια με μεταμόσχευση λιπώδους ιστού
Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί με κάποιο πρόβλημα ασυμμετρίας στα πόδια ή με ατροφικό πόδι μπορούν πλέον να αποκτήσουν συμμετρικά και ομοιόμορφα κάτω άκρα χάρη στη μεταμόσχευση λιπώδους ιστού. Η επέμβαση δεν είναι μεγάλη· κατά κανόνα γίνεται με τοπική αναισθησία ή με πολύ ελαφρά καταστολή, ώστε να μπορέσει να γίνει η λιποαναρρόφηση με μία ειδική σύριγγα. Στη συνέχεια, γίνεται επεξεργασία του λίπους, το οποίο καθαρίζεται, και κατόπιν τοποθετείται σε σύριγγες των 10ml και με μία ειδική τεχνική γίνεται η διαδικασία της αποκατάστασης.

"Είναι μία διαδικασία, η οποία ανάλογα με τη διαδικασία της λιποαναρρόφησης, δεν ξεπερνά τη μία έως δύο ώρες και ο άνθρωπος που υποβάλλεται στην επέμβαση, φεύγει την ίδια μέρα. Η συνέχεια δεν είναι καθόλου επώδυνη. Πρέπει μόνο να φορέσει για μία βδομάδα ελαστικές κάλτσες κιρσών, να αναπαυθεί 2-3 μέρες και χορηγούνται αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη για λόγους μέγιστης προστασίας. Μέχρι στιγμής έχω εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο σε περίπου 160 άτομα για τα κάτω άκρα και η εξέλιξη είναι τελείως ομαλή. Με τη μέθοδο αυτή έχω αποκαταστήσει σχεδόν πλήρως με απόλυτη συμμετρία συγγενείς ανωμαλίες, υποπλασίες ή γενικά ασυμμετρίες των κάτω άκρων και έχω επίσης και μια πολύ μεγάλη σειρά αισθητικών παρεμβάσεων σε γυναίκες, οι οποίες -κατά τα άλλα- έχουν αρμονική σιλουέτα, αλλά έχουν εξαιρετικά αδύνατες αντιαισθητικές γάμπες ή η απόσταση των μηρών μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν το λεγόμενο σύνδρομο των ανδρικών μηρών. Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχει μια μεγάλη σειρά μεταμόσχευσης λίπους στο πρόσωπο είτε για αισθητικούς λόγους είτε για αποκατάσταση, όπως π.χ. το σύνδρομο ημιατροφίας του ανθρώπινου προσώπου, το οποίο μπορούμε να αποκαταστήσουμε με 2-3 μκροεπεμβάσεις μεταμόσχευσης λίπους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλα σημεία του σώματος, όπου υπάρχουν ανωμαλίες ή λακκούβες, μετά από επέμβαση, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ρίκνωση των ιστών" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πλαστικός χειρουργός Μιχάλης Στάμπος.

Η ιστορία της μεταμόσχευσης λίπους αρχίζει από το 1850, αλλά πουθενά στη διεθνή βιβλιογραφία πριν από το 1992 δεν αναφέρεται κάποια επιτυχής μεταμόσχευση λίπους από ένα μέρος του σώματος σε ένα άλλο. Όπως εξηγεί ο κ. Στάμπος, ο λόγος της αποτυχίας ήταν ότι η τοποθέτηση του λίπους γινόταν στον υποδόριο ιστό, ο οποίος είναι φτωχός σε αιμάτωση και δεν μπορεί να αναπτύξει γρήγορα νεοαγγείωση, προκειμένου τα λιποκύτταρα να αρχίσουν να τρέφονται και να επιβιώσουν. "Σήμερα, τοποθετώντας το λίπος με κατάλληλη μέθοδο στο κατάλληλο μέρος, δηλαδή στους ιστούς που έχουν πλούσια αιμάτωση, επιτυγχάνουμε αποτέλεσμα που διαρκεί εφ' όρου ζωής και ακολουθεί τις αυξομειώσεις του βάρους σώματος" αναφέρει ο κ. Στάμπος.

Με την τεχνική του, την οποία παρουσιάζει αύριο στο συνέδριο, ο κ. Στάμπος, τοποθετεί λιποκύτταρα του ασθενούς μέσα στον μυικό του ιστό, ακολουθώντας, όπως λέει, μια διαδικασία που δεν αντιβαίνει στη φύση.

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή