Τα βακτήρια του έλκους «ανοίγουν τον δρόμο» στον καρκίνο του στομάχου

Αύγουστος 04, 2015
jumbo-banner

Αντιμετωπίζοντας με αντιβιοτικά τα βακτήρια που προκαλούν στομαχικό έλκος μειώνεται δυνητικά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), ένα κοινό μικρόβιο του στομάχου που ζει στον οργανισμό των 2/3 του γενικού πληθυσμού, είναι ο κύριος ένοχος για την πρόκληση του στομαχικού έλκους, αν και στους περισσότερους ανθρώπους δεν προκαλεί συμπτώματα. Όμως όσοι έχουν λοίμωξη εξαιτίας του, έχουν και αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου, πιστεύουν οι ειδικοί.

Ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτελεί την τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου καρκινοπαθών παγκοσμίως, όμως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McΜaster στο Χάμιλτον του Καναδά υποστηρίζουν ότι δυνητικά υπάρχει τρόπος να του «φράξουν τον δρόμο»: αντιμετωπίζοντας με αντιβιοτικά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Όπως αναφέρει στο Cochrane Database of Systematic Reviews ο συνυπογράφων την σχετική μελέτη Δρ. Paul Moayyedi, τα ευρήματα ενισχύουν τα διαθέσιμα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η εξάλειψη του H. pylori με αντιβίωση διάρκειας μιας εβδομάδος θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στο ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Οι ερευνητές λένε ότι η φαινομενική σχέση μεταξύ του H. pylori και του γαστρικού καρκίνου θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις αλλαγές στις συγκεντρώσεις ασκορβικού οξέος και τα επίπεδα των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου στο έντερο που προκαλούνται από λοίμωξη εξαιτίας του στομαχικού αυτού μικροβίου. Ωστόσο επισημαίνουν πως «απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί η ακριβής έκταση της επίδρασης αυτής όπως και τυχόν αρνητικές συνέπειες της θεραπείας του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού».

iatropedia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot