Συναγερμός για δύο νεκρά βρέφη από μηνιγγιτιδόκοκκο

Απρίλιος 01, 2016
jumbo-banner

Διέμεναν στην περιοχή του Ζεφυρίου - Κατέληξαν μετά από νοσηλεία στα Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» - Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ζήτησε άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε όλες τις επαφές των κρουσμάτων

Τρία βρέφη Ρομά στο Ζεφύρι Αττικής εμφάνισαν μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, εκ των οποίων τα δύο κατέληξαν.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα τρία περιστατικά καταγράφηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Τα μωρά διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», όπου υποβλήθηκαν στην κατάλληλη θεραπεία, αλλά τα δύο έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωσαν τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, προκειμένου να μεριμνήσουν για την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε όλες τις επαφές των κρουσμάτων.

Την Πέμπτη, κλιμάκιο επιστημόνων του Κέντρου μετέβη στο τόπο κατοικίας των κρουσμάτων και προέβη σε επιδημιολογική επιτήρηση, αναζήτηση επαφών των κρουσμάτων και χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε άμεσα εκτεθειμένους.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι σοβαρή λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο Neisseria meningitides, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή και σηψαιμία, σοβαρές επιπλοκές ακόμα και θάνατο.

Πρόκειται για μία φλεγμονή, η οποία εντοπίζεται στις μήνιγγες, δηλαδή στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο, καθώς και στο υγρό που βρίσκεται μεταξύ αυτών και που καλείται εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται, διακρίνεται σε οξεία, χρόνια και κεραυνοβόλα. Τα αίτια που την προκαλούν είναι πολλά, όμως συνηθέστερα οφείλεται σε ιούς ή βακτήρια.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα προκαλείται από μια μεγάλη ποικιλία ιών. Παρουσιάζεται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, που υπάρχει έξαρση των ιογενών λοιμώξεων και κατά κανόνα έχει καλή πρόγνωση.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ πιο βαριά, έχει πολύ πιο σοβαρή πρόγνωση και προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς μπορεί να πάρει επιδημική μορφή.

Η συχνότητα εμφάνισης της μηνιγγίτιδας στο γενικό πληθυσμό εκτιμάται ετησίως σε τρεις έως έξι περιπτώσεις ανά 100.000.

protothema.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot