Σε έξαρση η γρίπη, χτυπά και με μεταλλαγμένη μορφή

Ιανουάριος 07, 2015
jumbo-banner
Συναγερμό έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες η μετάλλαξη του ιού της γρίπης.
 
Οι μισοί από τους ήδη εμβολιασθέντες δεν καλύπτονται, καθώς ένα από τα κύρια στελέχη του ιού -Α (Η3Ν2)- περιέχεται μεν στο εμβόλιο, αλλά έχει υποστεί αντιγονική μεταβολή και δεν εξουδετερώνεται. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) έχει ειδοποιήσει για τη μετάλλαξη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και οι Ελληνες λοιμωξιολόγοι βρίσκονται επί ποδός.
 
Καλούν τους πολίτες να μην αποφεύγουν το εμβόλιο, καθώς εξακολουθεί να καλύπτει κανονικά τους τύπους Α (Η1Ν1) και Β του ιού της γρίπης. Ζητούν, παράλληλα, από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να μην εκτίθενται στον ιό και το σύνολο των πολιτών να μην τον διασπείρουν, στην περίπτωση που αντιληφθούν ότι νοσούν.
Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή. Μέχρι το τέλος του 2014, το σύνολο των εργαστηριακών απομονώσεων γρίπης στην Ελλάδα αφορούσε το επίμαχο στέλεχος Α (Η3Ν2), παρά το ότι τα τελευταία χρόνια είχε επικρατήσει στη χώρα μας (και διεθνώς) ο γνωστός πανδημικός ιός Α (Η1Ν1). Η χώρα μας μετρά ήδη τέσσερα σοβαρά κρούσματα και δύο θανάτους από γρίπη.
 
«Καλούμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της γρίπης, προκειμένου να αποφύγουν, όσο το δυνατό περισσότερο, την έκθεση στον ιό», δήλωσε χθες στο «Εθνος» ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όλοι, προκειμένου να μη νοσήσουμε από γρίπη, αλλά κυρίως να μην τη μεταδώσουμε: «Δυστυχώς, πολλοί από όσους αρρωσταίνουν, πηγαίνουν στη δουλειά και διασπείρουν τον ιό και στους συναδέλφους τους», σημειώνει.
 
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Επικαλούμενο επιδημιολογικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC), το προεδρείο του Συλλόγου κάνει λόγο για αύξηση των κρουσμάτων κατά 10% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.
 
Οπως καταγράφηκε από το ευρωπαϊκό Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας, το επίπεδο νοσηρότητας της γρίπης στις χώρες της Ευρώπης αυξήθηκε από 9% στο 13% μέσα σε μία εβδομάδα. Στην Ελλάδα, το ποσοστό βρίσκεται πάνω από το 10%, δηλαδή ένας στους δέκα ασθενείς που επισκέπτονται τον γιατρό έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.
 
Οι ειδικοί του ECDC επισημαίνουν τους κινδύνους και από ένα στέλεχος του ιού της γρίπης, το οποίο δεν περιλαμβάνεται καν στο εμβόλιο. Πρόκειται για τον ιό Α (Η5Ν1), ο οποίος είναι θανατηφόρος σε ποσοστό 60%, αλλά εμφανίζει σποραδική εμφάνιση κυρίως στην Αφρική και την Ασία.
 
Επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα. Το προεδρείο του ΠΙΣ τονίζει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς ο πληθυσμός των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται συστηματικά στη χώρα μας από τις περιοχές αυτές, δεν έχει καμία καταγραφή και κανέναν έλεγχο στα λοιμώδη νοσήματα που φέρει.
Ο ΠΙΣ καλεί όλους τους γιατρούς και τους ιατρικούς φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή. Θεωρεί το αντιγριπικό εμβόλιο πολύ σημαντικό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και επισημαίνει ότι απαιτούνται τρεις εβδομάδες προκειμένου να παρέχει πλήρη προστασία.
 
Συμπτώματα, προφύλαξη και περίοδοι έξαρσης
Αυξητική τάση έχει η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 
Η διαχρονική παρακολούθησή της δείχνει ότι η δραστηριότητά της αυξάνεται από τον Ιανουάριο και κορυφώνεται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Την περυσινή περίοδο, το επιδημικό κύμα ξεκίνησε λίγο νωρίτερα (25 Δεκεμβρίου) και κορυφώθηκε στις αρχές Μαρτίου.
 
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται, επίσης, μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
 
Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση. Για την αποφυγή της μετάδοσης, πρέπει να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και να πλένουμε τακτικά τα χέρια.
 
Υψηλός πυρετός

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς και διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
 
Σε κάθε περίοδο γρίπης κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν μικρές διαφορές από αυτά της προηγούμενης περιόδου. Για τον λόγο αυτόν, η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο. Ακόμη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εμβολίου είναι η ίδια με αυτή της προηγούμενης περιόδου, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται, καθώς η ανοσία εξασθενεί μετά έξι μήνες.
Πηγή: Έθνος

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot