Σε «κλοιό» γρίπης η Ελλάδα

Ιανουάριος 08, 2016
jumbo-banner

Σε περιμετρικό «κλοιό» γρίπης από τις γειτονικές χώρες βρίσκεται η Ελλάδα, με τους επιστήμονες πάντως να εμφανίζονται καθησυχαστικοί και το ΚΕΕΛΠΝΟ να διαβεβαιώνει ότι «υπάρχει χαμηλή δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα».

Την ανάγκη εμβολιασμού κατά του ιού της γρίπης ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες επισημαίνουν οι ειδικοί οι οποίοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τη δράση του ιού στη χώρα μας

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων όλης της χώρας νοσηλεύονται 10 περιστατικά με ιό Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων), ενώ τις πρώτες μέρες του 2016 αναφέρθηκε και ο πρώτος θάνατος, με θύμα έναν άντρα μεγάλης ηλικίας με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Στη γειτονική Τουρκία, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ανακοίνωσε πως 8 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους προσβεβλημένοι από τον ιό Η1Ν1, ενώ ύστερα από αυτό και μέσα σε μόλις μία εβδομάδα περίπου 11.500 άτομα με συμπτώματα γρίπης προσήλθαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας ζητώντας να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον Μ. Μουεζίνογλου, από τους 8 νεκρούς, οι 6 ήταν άνω των 65 χρόνων και με υποκείμενα νοσήματα, είχαν δηλαδή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα με μειωμένες αντιστάσεις ή ήταν χρόνια ασθενείς, μεταξύ των θυμάτων ωστόσο ήταν μία λεχώνα και ένας άντρας που δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας.

Στα Σκόπια
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν 1.083 κρούσματα γρίπης, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας. Στο Τέτοβο αναφέρθηκαν 221 κρούσματα, ενώ στο Κουμάνοβο 209.

Την τελευταία εβδομάδα η γρίπη εμφανίζει έξαρση σε ποσοστό 20,2% συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, ενώ στη Βουλγαρία το πρώτο κρούσμα του ιού Η1Ν1 αφορά ένα μικρό αγόρι, το οποίο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Σόφια και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. «Υπάρχουν πολλά περιστατικά γρίπης αυτό το διάστημα, αλλά δεν είναι όλα Η1Ν1.

Υπάρχει μεγάλη έξαρση σε ρινοϊό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και η δεύτερη δόση που γίνεται τώρα αφορά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για τη γρίπη», λέει στο «Εθνος» η διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Τζίνα Λεπτοκαρίδου.

Σύμφωνα με την κ. Λεπτοκαρίδου, ο καλός καιρός «καθυστέρησε» την έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, καθώς μέχρι τώρα ο κόσμος απέφευγε χώρους με συνωστισμό. «Καθόμασταν άνετα έξω για καφέ ή φαγητό και αυτό απέτρεπε τη μετάδοση ενός ιού σε περισσότερα άτομα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot