Πρόγνωση του Αλτσχάιμερ με μία σταγόνα αίμα

Σεπτέμβριος 08, 2015
jumbo-banner

Με μόλις μία σταγόνα αίμα οι επιστήμονες θα είναι ικανοί να υπολογίζουν με πόση ταχύτητα γερνάει το σώμα ενός ανθρώπου και κατ' επέκταση πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος για πρόωρη εκδήλωση γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Τη δυνατότητα αυτή δίνει ένα νέο γενετικό-αιματολογικό τεστ, το οποίο ανέπτυξαν ύστερα από επτά χρόνια έρευνας επιστήμονες από το βρετανικό King's College, το σουηδικό ινστιτούτο Καρολίνσκα και το αμερικανικό πανεπιστήμιο Duke. Το τεστ, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για άλλες παθήσεις λόγω γήρανσης, μετρά τη ζωτικότητα ορισμένων γονιδίων-κλειδιών και εκτιμά τη διαφορά μεταξύ χρονολογικής και βιολογικής ηλικίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Τζέιμς Τίμονς του King's College, ανέλυσαν, τόσο στο αίμα όσο και στον εγκέφαλο, τον βαθμό που είναι ενεργά στους 65χρονους μια σειρά από γονίδια, συγκριτικά με τη δραστηριότητα των ίδιων γονιδίων σε 25χρονους ανθρώπους. Οσο πιο δραστήρια είναι 150 γονίδια-κλειδιά στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα άνοιας. Ετσι, το τεστ είναι σε θέση να διακρίνει σε πρώιμο στάδιο τα άτομα που κινδυνεύουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις λόγω προχωρημένης βιολογικής ηλικίας του εγκεφάλου, παρόλο που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί τα σχετικά συμπτώματα.
Τεστ
«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται πως όλοι οι 60χρονοι δεν είναι ίδιοι, όμως έως τώρα δεν υπήρχε αξιόπιστο τεστ που να αποκαλύπτει τη βιολογική ηλικία σε αντιδιαστολή με τη χρονολογική, την ηλικία γέννησης. Η ανακάλυψή μας παρέχει την πρώτη αξιόπιστη μοριακή ''υπογραφή'' της βιολογικής ηλικίας στους ανθρώπους και θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να μεταμορφώσει τον τρόπο που η ηλικία χρησιμοποιείται για να λαμβάνονται ιατρικές αποφάσεις, καθώς επίσης για να εντοπίζει όσους κινδυνεύουν περισσότερο από Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο Τίμονς.

Οσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ελπίδες για πιο αποτελεσματική επιβράδυνσή της. Εξάλλου, αν και δεν υπάρχουν φάρμακα που να σταματούν την άνοια, δοκιμές έχουν αποδείξει ότι φάρμακα που δίνονται στα πρώτα στάδια της ασθένειας την επιβραδύνουν σημαντικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, το τεστ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να γίνεται μια εκτίμηση σχετικά με τη «νεανικότητα» των οργάνων των δωρητών που προορίζονται για μεταμόσχευση και συνεπώς κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας τους.

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot