Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Σεπτέμβριος 12, 2015
jumbo-banner

Όσοι καταναλώνουν συχνά τηγανητά τρόφιμα και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη αντιμετωπίζουν κατά 56% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που τρέφονται πιο υγιεινά, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Η μελέτη βασίστηκε σε δείγμα περίπου 17.000 ανθρώπων από τις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν συστηματικά τη διατροφή που παραδοσιακά συνδυάζεται με τον αμερικανικό Νότο, η οποία περιλαμβάνει πολλά τηγανητά, αβγά, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος (μπέικον, ζαμπόν κ.λπ.) και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη (κυρίως αναψυκτικά) αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή να χάσουν τη ζωή τους από νοσήματα συνδεόμενα με την καρδιά εντός εξαετίας.

«Ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή και τον τόπο διαμονής, αν κάποιος ακολουθεί μία διατροφή όπως αυτή που συνηθίζεται στις νότιες ΗΠΑ, θα πρέπει να γνωρίζει τον κίνδυνο που διατρέχει για καρδιαγγειακό νόσημα και να προσπαθήσει να κάνει κάποιες σταδιακές αλλαγές στη διατροφή του», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Τζέιμς Σικάνι, διατροφικός επιδημιολόγος στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

«Αρχικά, προσπαθήστε να μειώσετε τη συχνότητα με την οποία καταναλώνετε τηγανητά τρόφιμα ή επεξεργασμένα κρέατα από κάθε μέρα σε τρεις φορές την εβδομάδα», επισημαίνει ο ερευνητής.

Στην έρευνα συμμετείχαν λευκοί και Αφροαμερικανοί άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 και άνω, οι οποίοι δεν έπασχαν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης.

Συμμετείχαν από το 2003 ως το 2007 και αρχικά υποβάλλονταν σε ερωτήσεις από τηλεφώνου, έπειτα σε σωματική εξέταση και τέλος απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων.

«Κάθε έξι μήνες για μία εξαετία, οι συμμετέχοντες απαντούσαν τηλεφωνικώς για την συνολική κατάσταση της υγείας τους και για το αν χρειάστηκε να νοσηλευτούν».
Όσοι συμμετείχαν εντάχθηκαν σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ακολουθούσαν τη διατροφή που συνηθίζεται στις νότιες ΗΠΑ, εκείνων που επιλέγουν τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, μεξικάνικο φαγητό, κινέζικο, ανάμεικτα πιάτα και πίτσα, διατροφή αποτελούμενη κυρίως από λαχανικά και φρούτα, από γλυκά, από σαλάτες κι αλκοόλ (δηλαδή με ροπή προς την κατανάλωση μπύρας, κρασιού, οινοπνευματωδών και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, ντομάτας και σάλτσας για σαλάτες).

Οι μοναδικοί που αντιμετώπιζαν εμφανώς μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ήταν όσοι ακολουθούσαν διατροφή όπως αυτή που συνηθίζεται στις νότιες ΗΠΑ.

onmed

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot