Ομάδα αντιβιοτικών ενοχοποιείται για απώλεια της ακοής

Αύγουστος 02, 2015
jumbo-banner
Μια συγκεκριμένη ομάδα αντιβιοτικών που χορηγούνται για την αντιμετώπιση θανατηφόρων βακτηριακών λοιμώξεων ενέχει τον κίνδυνο απώλειας της ακοής, όπως προκύπτει από μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα. 

Χορήγηση και σε νεογνάΟι αμινογλυκοσίδες συχνά χορηγούνται και σε νεογνά με επικίνδυνες λοιμώξεις για την υγεία τους. 

Σύμφωνα με άρθρο της επιθεώρησης Science Translational Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, με επικεφαλής τον καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας Πίτερ Στάγιερ, μελέτησαν τις αμινογλυκοσίδες, που χορηγούνται για τη θεραπεία της μηνιγγίτιδας, της βακτηριαιμίας και των αναπνευστικών λοιμώξεων σε ασθενείς με κυστική ίνωση. Τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά είναι γνωστό ότι καταστρέφουν τα αισθητηριακά κύτταρα στο έσω ους, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση του ήχου και της κίνησης. 

Πειράματα σε ποντίκια

Οι επιστήμονες χορήγησαν χαμηλές δόσεις αμινογλυκοσίδης σε υγιή ποντίκια και διαπίστωσαν ότι αυτά εμφάνισαν μικρού βαθμού απώλεια ακοής. Ωστόσο, τα πειραματόζωα που είχαν φλεγμονή χαρακτηριστική αυτών που συνήθως αντιμετωπίζουν οι αμινογλυκοσίδες στους ανθρώπους, εμφάνισαν μεγαλύτερου βαθμού απώλεια ακοής όταν πήραν τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά. 

«Η φλεγμονή λόγω βακτηριακής λοίμωξης ενισχύει την απορρόφηση των αμινογλυκοσίδων από το έσω ους, αυξάνοντας έτσι ουσιαστικά τον κίνδυνο απώλειας ακοής» εξηγεί ο δρ Στάγιερ. 

Και επισημαίνει πως σήμερα είναι αποδεκτό ότι ορισμένοι ασθενείς θα πρέπει να πληρώσουν ένα «τίμημα» προκειμένου να επιβιώσουν από μια επικίνδυνη για τη ζωή τους λοίμωξη. Και στην προκειμένη περίπτωση είναι η απώλεια της ακοής τους. 

«Στόχος μας είναι να δώσουμε στους κλινικούς γιατρούς ασφαλείς εναλλακτικές θεραπείες ώστε να μην θυσιάζεται καμιά αίσθηση προκειμένου να σωθεί η ζωή του ασθενή» καταλήγει ο ερευνητής. 

Πηγή: tovima.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot