Νερό βρύσης (vs) εμφιαλωμένο: Τι ισχύει με το καθένα (ΒΙΝΤΕΟ)

Απρίλιος 06, 2016
jumbo-banner

Το νερό της βρύσης και το εμφιαλωμένο νερό είναι γενικά συγκρίσιμα, όσον αφορά την ασφάλεια για την υγεία σας.

Αλλά, η τελική επιλογή για νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο, είναι κυρίως ένα θέμα προσωπικής προτίμησης.

Σε γενικές γραμμές, η ΕΥΔΑΠ είναι υπεύθυνη για την ποιότητα του νερού που φτάνει στην βρύση μας, ενώ ο ΕΦΕΤ επιβλέπει την αγορά του εμφιαλωμένου νερού. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο υπηρεσίες εφαρμόζουν παρόμοια πρότυπα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πόσιμου νερού.

Οι εταιρείες που εμπορεύονται το πόσιμο νερό είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις ποιότητας. Αυτές οι εκθέσεις παρέχουν πληροφορίες, όπως η πηγή του νερού (ποτάμι, λίμνη, υδροφόρος ορίζοντας), τα επίπεδα ρυπογόνων παραγόντων και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να ελέγξει τυχόν ιδιωτικές γεωτρήσεις. Έτσι, αν το νερό της βρύσης σας προέρχεται από μια ιδιωτική γεώτρηση, θα πρέπει να το τεστάρετε περιοδικά, αποστέλλοντας δείγματα στο Χημείο του Κράτους, για μεγαλύτερη ασφάλεια, αν αυτό είναι απαραίτητο για εσάς.

Ο ΕΦΕΤ από την πλευρά του, επιβλέπει τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές για το εμφιαλωμένο νερό. Αυτές οι πρακτικές απαιτούν από τις εταιρείες να:

Επεξεργάζονται, να εμφιαλώνουν, να αποθηκεύουν και να διανέμουν το εμφιαλωμένο νερό υπό αυστηρές συνθήκες υγιεινής
Προστατεύουν τις πηγές του νερού, που εκμεταλλεύονται, από βακτήρια, χημικά και άλλες ρυπαντικές ουσίες
Εφαρμόζουν αυστηρές διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου, για να διασφαλιστεί η βακτηριολογική και χημική ασφάλεια του νερού
Δειγματίζουν και να ελέγχουν τόσο την πηγή που εκμεταλλεύονται, όσο νερού και το τελικό προϊόν, για τυχόν προσμείξεις και αλλοιώσεις
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες από μολυσματικούς παράγοντες του πόσιμου νερού. Τέτοια άτομα μπορεί να είναι όσα υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, έχουν τον ιό HIV/AIDS, ή έχουν υποβληθεί σε κάποια μεταμόσχευση. Οι έγκυες γυναίκες, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα παιδιά μπορεί, επίσης, να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα χρήσιμο, αν μπορείτε, να έχετε και ένα ιδιωτικό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού της βρύσης, προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι δεν φτάνουν στο ποτήρι σας, μολυντικοί παράγοντες που μπορεί να μην προέρχονται από τις κεντρικές δεξαμενές που διαχειρίζεται ο εκάστοτε Δήμος και η ΕΥΔΑΠ, αλλά από τις σωληνώσεις στο ίδιο σας το σπίτι.

Κατά τ' άλλα, τόσο το νερό της βρύσης, όσο και το εμφιαλωμένο, θεωρούνται ασφαλή για την υγεία σας, οπότε η επιλογή ανήκει σε εσάς και αφορά κυρίως ζητήματα προτίμησης και γεύσης.

Με ένα κλικ ΕΔΩ, μπορείτε να διαβάστε την επίσημη έκθεση του αμερικανικού ιδρύματος Drinking Water Research Foundation, σχετικά με την ασφάλεια του νερού, σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας που ισχύουν φυσικά στις ΗΠΑ.

http://www.mayoclinic.org

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot