Νέα στοιχεία για τους ασθενείς με άσθμα στην Ελλάδα

Απρίλιος 27, 2015
jumbo-banner

Ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες ειδήσεις είχαν σήμερα οι ανακοινώσεις των πνευμονολόγων για το άσθμα στη χώρα μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, στις 5 Μαϊου.

Από τους 800.000 Έλληνες με άσθμα, το 8% υποφέρουν από σοβαρό άσθμα.

Τα καλά νέα είναι ότι «οι πολυήμερες νοσηλείες σε θαλάμους νοσοκομείων έχουν περιοριστεί, αλλά έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις των ασθματικών ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών» τόνισε ο πνευμονολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μ. Τουμπής.

Όπως εξήγησε, στη μείωση της νοσηλείας των ασθματικών ασθενών έχει συμβάλλει το γεγονός ότι πλέον είναι πιο προσεκτικοί από ό,τι παλαιότερα, όσον αφορά τη χρήση των φαρμάκων τους, αλλά και η καλύτερη παρακολούθηση από τους γιατρούς. «Παλαιότερα, οι ασθένεις, λόγω περιορισμένης ενημέρωσης, πίστευαν ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν συνεχώς τα φάρμακά τους, με αποτέλεσμα να φτάνουν συχνότερα σε σοβαρές κρίσης άσθματος και να χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό, ευτυχώς, δείχνει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι και στην περίπτωση του άσθματος, η οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει σε αρκετούς ασθενείς την προσβασιμότητα στα φάρμακά τους: «Ευτυχώς, πλέον, τα τελευταία χρόνια, πολλά γενόσημα φάρμακα που είναι φθηνότερα έχουν αντικαταστήσει τα πρωτότυπα, οπότε έχουν διευρυνθεί οι θεραπευτικές επιλογές των γιατρών. Όμως, τα φάρμακα για το σοβαρό άσθμα που χορηγούνται στο νοσοκομείο είναι μόνο πρωτότυπα και ακριβά» σημείωσε ο κ. Τουμπής.

Αλλά, αυτά τα φάρμακα είναι απαραίτητα για όσους ασθενείς υποφέρουν από τη σοβαρή μορφή της πάθησης. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, είπαν οι ειδικοί, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι όλο και περισσότερες μελετες δείχνουν τα τελευταία χρόνια πως αν και υπάρχει ισχυρό γονιδιακό υπόβαθρο για το άσθμα, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και το παθητικό κάπνισμα στον χώρο που ζουν παιδιά, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά, αργότερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot