Menu
Συνεργασία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ΣΕΤΚΕ για το καλάθι του αιγαιακού πρωινού και τον τουρισμό εμπειρίας

Συνεργασία Περιφέρειας Νο…

Γιώργος Χατζημάρκο...

Θεσσαλονίκη: Συνεργάτης του Ράμα σε κύκλωμα μαφιόζων που διακινούσαν ναρκωτικά – Πολιτική βόμβα με ένταλμα σύλληψης

Θεσσαλονίκη: Συνεργάτης τ…

Στενός συνεργάτης ...

Σημαντική διάκριση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου Στ.Καραταπάνη και Γ. Ντέτσκα

Σημαντική διάκριση των γι…

Στο πρόσφατο Πανελ...

Εντυπωσιασμένος ο Αμερικανός Πρόεδρος από τις συνεχείς επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού Donald Trump: «Έχετε "χτυπήσει" νούμερα ρεκόρ στον τουρισμό»

Εντυπωσιασμένος ο Αμερικα…

Ο Έλληνας Πρωθυπου...

video από την επιχειρησιακή εκπαίδευση της 80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ»

video από την επιχειρησια…

Ένα εντυπωσιακό ...

Δέσμευση του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου στον Αγροτικής Ανάπτυξης και έκκληση προς τους Δήμους να συνεργαστούν για την επιτυχή εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών

Δέσμευση του Περιφερειάρχ…

Το ζήτημα επείγει,...

Ἀνακοίνωση γιά τίς ὧρες λειτουργίας τῶν κατηχητικῶν

Ἀνακοίνωση γιά τίς ὧρες λ…

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις ...

Συγκλονίζει η Ανθή Βούλγαρη: «Ενώ κοιμόμουν έπαθα επιληπτική κρίση. Το μόνο που θυμάμαι…»

Συγκλονίζει η Ανθή Βούλγα…

«Ήταν Δευτέρα, μια...

Χώρισες; Να γιατί δεν πρέπει να βιαστείς να ξανακάνεις σχέση, σύμφωνα με την επιστήμη

Χώρισες; Να γιατί δεν πρέ…

Ο πληρης και πιο ειλ...

Ξεκίνησε η κατασκευή νέου στεγάστρου στις εγκαταστάσεις διαβατηριακού ελέγχου στο λιμάνι

Ξεκίνησε η κατασκευή νέου…

Ο Δήμος Κω κινείτα...

ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΚΕΝ…

Ερώτηση προς τον Υ...

Το «mediate.gr» στην υπηρεσία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Το «mediate.gr» στην υπηρ…

Το «mediate.gr» είνα...

Prev Next

Νέα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του HPV

Νέα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του HPV
jumbo-banner

Μια νέα μελέτη παρέχει περεταίρω δεδομένα που δείχνουν ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που έχει προσβάλει τη στοματική κοιλότητα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής στόμα με στόμα, αλλά και μέσω της στοματό-γεννητικής επαφής.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η λοίμωξη της στοματικής περιοχής από τον HPV ήταν αρκετά συχνή στους άνδρες των οποίων οι σύντροφοι είχαν λοίμωξη από HPV είτε στη στοματική είτε στη γενετήσια περιοχή.
Η λοίμωξη από HPV είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στις ΗΠΑ και επηρεάζει σχεδόν 14 εκατομμύρια αμερικανούς κάθε χρόνο.

Τα στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού, όπως είναι τα HPV16 και HPV18 ευθύνονται για το 5%των καρκίνων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων στης στοματοφαρυγγικής κοιλότητας.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περίπου 8.400 άτομα διαγιγνώσκονται με στοματοφαρυγγικό καρκίνο που μπορεί να προκλήθηκε από τον HPV.

Ο τρόπος μετάδοσης του HPV έχει απασχολήσει αρκετά την ιατρική έρευνα τα τελευταία χρόνια. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ με άτομο που έχει λοίμωξη στα γεννητικά όργανα, ενώ άλλες ισχυρίζονται ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού. Υπάρχουν όμως και αρκετές μελέτες που δεν κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα.

Η νέα καναδική μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό δίνει περισσότερα δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει τόσο μέσω της στοματό-στοματικής, όσο και μέσω της στοματο-γεννητικής επαφής με άτομο που φέρει τον ιό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα της λοίμωξης από HPV σε ένα δείγμα 222 ανδρών και των σεξουαλικών τους συντρόφων. Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το σεξουαλικό τους ιστορικό συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με το πόσο συχνά οι άνδρες έκαναν στοματικό σεξ με τις συντρόφους τους. Παράλληλα, έλαβαν δείγματα από τη στοματική κοιλότητα, τον κόλπο στις γυναίκες, καθώς και το πέος και το όσχεο στους άνδρες.

Βρήκαν ότι το 7.2% των ανδρών ανέπτυξε λοίμωξη από τον ιό στη στοματική κοιλότητα. Από αυτούς, στο 28.6% η σύντροφος είχε τον ίδιο τύπο λοίμωξης, ενώ το 11.5% η σύντροφος είχε λοίμωξη από HPV στη γενετήσια περιοχή. Το κάπνισμα βρέθηκε να σχετίζεται με τη στοματική λοίμωξη από HPV στο 12.2% των ανδρών, ενώ το 17.9% των λοιμώξεων εντοπίστηκε σε άνδρες που δε διατηρούσαν μονογαμικές σχέσεις.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 2.3% των ανδρών που πήραν μέρος στη μελέτη είχαν προσβληθεί από το καρκινογόνο στέλεχος HPV-16. Από τους 33 άνδρες που είχαν συντρόφους που έφεραν το στέλεχος αυτό, το 6.1% είχε επίσης προσβληθεί.

Επιπρόσθετα βρέθηκε ότι ο κίνδυνος των ανδρών να προσβληθούν από τον ιό αυξανόταν όταν έκαναν στοματικό σε με τη σύντροφό τους. Για κάθε μονάδα που αυξανόταν η συχνότητα του στοματικού σεξ διπλασιαζόταν η πιθανότητα του άνδρα να προσβληθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος του HPV που έφερε η σύντροφός του.

Δε βρέθηκε λοίμωξη από HPV στους άνδρες που είχαν σύντροφο που δεν είχε προσβληθεί από τον ιό στην στοματική ή τη γενετήσια περιοχή, σε αυτούς που διατηρούσαν μονογαμικές σχέσεις, καθώς και σε αυτούς που δεν είχαν ποτέ καπνίσει.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το βασικό εύρημα της μελέτης τους είναι το γεγονός ότι είναι ότι ο HPV μεταδίδεται στη στοματική κοιλότητα είτε μέσω της στοματο-στοματικής, είτε μέσω της στοματογεννητικής επαφής.

Υπενθυμίζουν μάλιστα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το περασμένο έτος και ανέφερε στα ευρήματα της ότι η στοματική λοίμωξη από HPV μπορεί να συνδέεται με κακή στοματική υγιεινή. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν κάποιο νόσημα στα ούλα τους ήταν 51% πιθανότερο να αναπτύξουν στοματική λοίμωξη από HPV, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν υγιή ούλα. Αυτοί που είχαν αλλά οδοντιατρικά προβλήματα είχαν 28% αυξημένη πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό στη στοματική περιοχή.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντική η κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του HPV, έτσι ώστε να αναγνωριστούν ποιες ομάδες ατόμων έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό και να εντοπιστούν οι τρόποι προστασίας των ατόμων αυτών και των συντρόφων τους.

Πηγή: medicalnewstoday

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός