Menu
«Τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και το μαρτύριο του Σίσυφου»

«Τα δύο χρόνια διακυβέρνη…

Παρά τα ολέθρια λάθη...

Το Booking.com απονέμει για άλλη μία χρονιά τη διάκριση «Guest Review Award» στο Sofitel Athens Airport

Το Booking.com απονέμει γ…

Οι επισκέπτες του Bo...

TUI Belgium: 4 νέες συνδέσεις με Κέρκυρα, Ρόδο, Άραξο και Καλαμάτα

TUI Belgium: 4 νέες συνδέ…

Nέες συνδέσεις με ...

Συνελήφθη στην Κάλυμνο 38χρονος Τούρκος διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Συνελήφθη στην Κάλυμνο 38…

Συνελήφθη χθες (23.0...

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: "να δημιουργηθεί και στη Ρόδο ‘’κέντρο προσωρινής φιλοξενίας’’ για την παραμονή των προσφύγων"

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ…

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣ...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΚΩ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ …

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΡΟΣΚΛΗ...

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Με ποια κριτήρια σχεδιάζεται η οριοθέτηση ολόκληρου του οικισμού της Σκάλας στην Πάτμο, ως αρχαιολογικού χώρου;»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Με ποια …

Σαφείς απαντήσεις,...

Ο άνθρωπος που έζησε 40 χρόνια μόνος σε ένα νησάκι της Κρήτης-Video

Ο άνθρωπος που έζησε 40 χ…

Την ιστορία ενός α...

Το πρόγραμμα της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. από 27 έως 29 Ιανουαρίου

Το πρόγραμμα της Τ.Ε. Ε.Ο…

Συνολικά 17 παιχνί...

Στην Ολλανδία το πρώτο εγκληματολογικό νεκροταφείο της Ευρώπης

Στην Ολλανδία το πρώτο εγ…

Το Άμστερνταμ της ...

Κακίες! Τι λένε για το κάθε ζώδιο πίσω από την πλάτη του;

Κακίες! Τι λένε για το κά…

Αν πιστεύεις ότι γ...

ΝΕΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΩ

ΝΕΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΛΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣ…

Σας αποστέλλουμε τ...

Prev Next

Νέα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του HPV

Νέα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του HPV
jumbo-banner

Μια νέα μελέτη παρέχει περεταίρω δεδομένα που δείχνουν ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που έχει προσβάλει τη στοματική κοιλότητα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής στόμα με στόμα, αλλά και μέσω της στοματό-γεννητικής επαφής.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η λοίμωξη της στοματικής περιοχής από τον HPV ήταν αρκετά συχνή στους άνδρες των οποίων οι σύντροφοι είχαν λοίμωξη από HPV είτε στη στοματική είτε στη γενετήσια περιοχή.
Η λοίμωξη από HPV είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στις ΗΠΑ και επηρεάζει σχεδόν 14 εκατομμύρια αμερικανούς κάθε χρόνο.

Τα στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού, όπως είναι τα HPV16 και HPV18 ευθύνονται για το 5%των καρκίνων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων στης στοματοφαρυγγικής κοιλότητας.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περίπου 8.400 άτομα διαγιγνώσκονται με στοματοφαρυγγικό καρκίνο που μπορεί να προκλήθηκε από τον HPV.

Ο τρόπος μετάδοσης του HPV έχει απασχολήσει αρκετά την ιατρική έρευνα τα τελευταία χρόνια. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ με άτομο που έχει λοίμωξη στα γεννητικά όργανα, ενώ άλλες ισχυρίζονται ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού. Υπάρχουν όμως και αρκετές μελέτες που δεν κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα.

Η νέα καναδική μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό δίνει περισσότερα δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει τόσο μέσω της στοματό-στοματικής, όσο και μέσω της στοματο-γεννητικής επαφής με άτομο που φέρει τον ιό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα της λοίμωξης από HPV σε ένα δείγμα 222 ανδρών και των σεξουαλικών τους συντρόφων. Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το σεξουαλικό τους ιστορικό συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με το πόσο συχνά οι άνδρες έκαναν στοματικό σεξ με τις συντρόφους τους. Παράλληλα, έλαβαν δείγματα από τη στοματική κοιλότητα, τον κόλπο στις γυναίκες, καθώς και το πέος και το όσχεο στους άνδρες.

Βρήκαν ότι το 7.2% των ανδρών ανέπτυξε λοίμωξη από τον ιό στη στοματική κοιλότητα. Από αυτούς, στο 28.6% η σύντροφος είχε τον ίδιο τύπο λοίμωξης, ενώ το 11.5% η σύντροφος είχε λοίμωξη από HPV στη γενετήσια περιοχή. Το κάπνισμα βρέθηκε να σχετίζεται με τη στοματική λοίμωξη από HPV στο 12.2% των ανδρών, ενώ το 17.9% των λοιμώξεων εντοπίστηκε σε άνδρες που δε διατηρούσαν μονογαμικές σχέσεις.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 2.3% των ανδρών που πήραν μέρος στη μελέτη είχαν προσβληθεί από το καρκινογόνο στέλεχος HPV-16. Από τους 33 άνδρες που είχαν συντρόφους που έφεραν το στέλεχος αυτό, το 6.1% είχε επίσης προσβληθεί.

Επιπρόσθετα βρέθηκε ότι ο κίνδυνος των ανδρών να προσβληθούν από τον ιό αυξανόταν όταν έκαναν στοματικό σε με τη σύντροφό τους. Για κάθε μονάδα που αυξανόταν η συχνότητα του στοματικού σεξ διπλασιαζόταν η πιθανότητα του άνδρα να προσβληθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος του HPV που έφερε η σύντροφός του.

Δε βρέθηκε λοίμωξη από HPV στους άνδρες που είχαν σύντροφο που δεν είχε προσβληθεί από τον ιό στην στοματική ή τη γενετήσια περιοχή, σε αυτούς που διατηρούσαν μονογαμικές σχέσεις, καθώς και σε αυτούς που δεν είχαν ποτέ καπνίσει.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το βασικό εύρημα της μελέτης τους είναι το γεγονός ότι είναι ότι ο HPV μεταδίδεται στη στοματική κοιλότητα είτε μέσω της στοματο-στοματικής, είτε μέσω της στοματογεννητικής επαφής.

Υπενθυμίζουν μάλιστα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το περασμένο έτος και ανέφερε στα ευρήματα της ότι η στοματική λοίμωξη από HPV μπορεί να συνδέεται με κακή στοματική υγιεινή. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν κάποιο νόσημα στα ούλα τους ήταν 51% πιθανότερο να αναπτύξουν στοματική λοίμωξη από HPV, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν υγιή ούλα. Αυτοί που είχαν αλλά οδοντιατρικά προβλήματα είχαν 28% αυξημένη πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό στη στοματική περιοχή.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντική η κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του HPV, έτσι ώστε να αναγνωριστούν ποιες ομάδες ατόμων έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό και να εντοπιστούν οι τρόποι προστασίας των ατόμων αυτών και των συντρόφων τους.

Πηγή: medicalnewstoday

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός