Νέα θεραπεία για την ξηροστομία;

Οκτώβριος 01, 2015
jumbo-banner

Αποχή από το κάπνισμα, φροντίδα των δοντιών και στο μέλλον ίσως και βλαστοκύτταρα με ίνες μεταξιού είναι οι πολύτιμοι σύμμαχοί μας για δροσερή αναπνοή.

Στο… μετάξι έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τέξας σε μια προσπάθεια να δώσουν οριστική λύση στην ξηροστομία, μια από τις αιτίες κακοσμίας στόματος. Ειδικότερα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ίνες μεταξιού που καλλιέργησαν στο εργαστήριο με βλαστοκύτταρα από σιελογόνους αδένες πειραματόζωων. Στόχος στο άμεσο μέλλον είναι τα βλαστοκύτταρα αυτά να προέρχονται από τον άνθρωπο.

Τα ευρήματα δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από συστημικά νοσήματα που προκαλούν ξηροστομία όπως το σύνδρομο Sjogren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μόλυνση από τον ιό HIV, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.ά. Παράλληλα μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να βοηθήσει ανθρώπους με ελλιπή παραγωγή σιέλου λόγω βλάβης των σιελογόνων αδένων, ύστερα από θεραπεία με ακτινοβολία. Η Μαρία Σκουλάτου, χειρουργός-οδοντίατρος της Advanced Dental Clinics εξηγεί ποιες λύσεις έχουμε σήμερα για την ξηροστομία:

«Οι παράγοντες που εξετάζουμε σε κάποιον ασθενή που παρουσιάζει πρόβλημα ξηροστομίας είναι εάν πάσχει από κάποιο συστηματικό νόσημα που την προκαλεί, αν λαμβάνει κάποια φάρμακα (αντιισταμινικά, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά), αν έχει υποβληθεί σε ακτινοβολίες στο λαιμό ή το κεφάλι, αν έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και τέλος αν καπνίζει. Η θεραπεία της ξηροστομίας εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε».

Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς:
-Να πίνουν συχνά νερό
-Να μασούν τσίχλες ή καραμέλες χωρίς ζάχαρη, καθώς ενισχύουν την παραγωγή σάλιου
-Να αποφεύγουν το κάπνισμα και το αλκοόλ που επιδεινώνουν το πρόβλημα
-Να περιορίσουν την κατανάλωση αλμυρών και πικάντικων τροφών καθώς προκαλούν πόνο στο ξηρό στόμα
-Να είναι συνεπείς με την καθημερινή στοματική τους υγιεινή καθώς η ξηροστομία ευνοεί την εξέλιξη των τερηδονικών βλαβών. Έτσι είναι απαραίτητο να βουρτσίζουν τα δόντια τους δυο φορές τη μέρα με μαλακτική οδοντόβουρτσα, να χρησιμοποιούν μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα, φθοριούχο οδοντόκρεμα, και να επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο.
Info: Advanced Dental Clinics, τηλ.: 216 2001220, www.advanceddentalclinics.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot