Μήπως χτυπήσατε το κεφάλι σας; Όλοι οι κίνδυνοι

Ιανουάριος 27, 2015
jumbo-banner

Ένα από τα συχνότερα καθημερινά προβλήματα που παρατηρείται σε άτομα κάθε ηλικίας είναι ένα χτύπημα στο κεφάλι που μπορεί να είναι δυνατό ή όχι. Ανεξαρτήτου της έντασης του χτυπήματος όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Ούτως ή άλλως η παρακολούθηση για 24 ώρες μετά το χτύπημα και η εγρήγορση των οικείων είναι απαραίτητα στοιχεία που μπορεί να αποβούν σωτήρια για την ζωή ασχέτως της σοβαρότητας του χτυπήματος.

Ένα τραύμα στο κεφάλι μπορεί να είναι είτε ανοικτό είτε κλειστό. Ανοικτό είναι το τραύμα που προκάλεσε κάταγμα του κρανίου, ενώ στο κλειστό δεν παρατηρείται κάταγμα των οστών του κρανίου. Συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν τραύμα κεφαλής είναι τα τροχαία ατυχήματα, οι πτώσεις στο έδαφος, τα σπορ, ατυχήματα στο σπίτι και στη δουλειά και τέλος η σωματική επίθεση.

Εφόσον σας εξετάσει νευρολόγος ενδεχομένως να ζητηθεί αξονική τομογραφία για να αποκλειστεί το αιμάτωμα και η αιμορραγία. Αν δεν υπάρχουν ευρήματα από τον απεικονιστικό έλεγχο και την κλινική εξέταση θα εξέλθετε από το νοσοκομείο με συγκεκριμένες οδηγίες.

Τι να προσέχετε:

Μετά από κάθε κάκωση της κεφαλής ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται από ένα οικείο πρόσωπο για τις επόμενες 24 ώρες.

Αν έχετε πονοκέφαλο πάρτε παυσίπονα με βάση την παρακεταμόλη και όχι ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη.

Το βράδυ πρέπει να τον ξυπνάτε κάθε 2 ώρες για να ελέγχετε την κατάστασή του.
Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Δεν ξυπνάει εύκολα
Κάνει πολλούς εμετούς
Απώλεια των αισθήσεων
Αδυναμία ή μούδιασμα στα άκρα

Απώλεια μνήμης
Σπασμοί
Έντονος πονοκέφαλος που δεν περνάει με παυσίπονα
Σύγχυση
Διαταραχές στην ομιλία
Αλλαγή συμπεριφοράς

iatropedia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot