Μήπως έχετε τη 'νόσο του πληκτρολογίου'; Μάθε για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Απρίλιος 27, 2015
jumbo-banner

Εάν δουλεύεις πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, τότε κινδυνεύεις περισσότερο από το σύνδορμο καρπιαίου σωλήνα. Μάθε πώς θα το αποφύγεις!

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αποκαλείται και «ασθένεια του υπολογιστή» καθώς πλήττει περισσότερο όσους χρησιμοποιούν για ώρες το πληκτρολόγιο καταπονώντας τον καρπό τους. Ανατομικά ο καρπιαίος σωλήνας έχει μορφή αγωγού (τούνελ) στη βάση της παλάμης που ο πυθμένας του είναι τα οστά του καρπού, ενώ ο θόλος του αποτελείται από μία χόνδρινη ταινία, τον εγκάρσιο χόνδρινο καρπιαίο σύνδεσμο. Το περιεχόμενό του αποτελείται από το μέσο νεύρο και τους καμπτήρες τένοντες των δαχτύλων.Το μέσο νεύρο δίνει αίσθηση στα πρώτα 3½ δάχτυλα και κίνηση στους αντιθετικούς μυς της βάσης του αντίχειρα, απαραίτητου για την εκτέλεση της σύλληψης αντικειμένων.

Τι εναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πρόκειται για την πλέον πιο συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια (είναι 5-6 φορές συχνότερο στις μεσήλικες γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες). Εκδηλώνεται με μουδιάσματα στα πρώτα 3-4 δάχτυλα, κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στα τελευταία στάδια δεν μπορείς να κλείσεις την παλάμη σου, παρουσιάζεται, δηλαδή, μυϊκή αδυναμία παλάμης και, κυρίως, ατροφίας των μυών της βάσης του αντίχειρα, ενώ δεν μπορείς να πιάσεις αντικείμενα επειδή πέφτουν από το χέρι. Ταλαιπωρεί πολλές νοικοκυρές αλλά και χειρωνάκτες, κυρίως έπειτα από υπερβολική επιβάρυνση των χεριών στη διάρκεια της ημέρας. Συχνότερα εμφανίζεται στις εγκύους, στους διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τους νεφροπαθείς. Διαγιγνώσκεται με κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα.

Πώς θεραπεύεται

Η ακινητοποίηση με νάρθηκες, η ένεση τοπικά με κορτιζόνες, τα αντιφλεγμονώδη δεν προσφέρουν μόνιμη απαλλαγή. Η ριζική θεραπεία είναι χειρουργική με τοπική, περιοχική ή γενική νάρκωση, με ενδοσκοπική διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα. Πρόκειται για χειρουργική μέθοδο στην οποία χρησιμοποιείται ενδοσκοπικό εργαλείο με αυτόματο μικρο-μαχαιρίδιο και η διάνοιξη γίνεται από μία μόνο οπή και υπό άμεσο τηλεοπτικό ελεγχο με μικροκάμερα και οπτική ίνα και λυχνία που βρίσκονται στο εργαλείο. Η τομή είναι ανύπαρκτη (μερικά χιλιοστά) και η ανάρρωση είναι ταχύτατη (3-4 ημέρες), οπότε εκτός από την ταχύτατη επούλωση και την ελάχιστη τομή και η επάνοδος στην εργασία είναι σχεδόν άμεση (εντός της εβδομάδας).

shape.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot