Μάθετε τι δείχνει η γενική αίματος

Φεβρουάριος 14, 2015
jumbo-banner

Στις τυπικές εξετάσεις αίματος περιλαμβάνεται η γενική αίματος που εξετάζει τα λευκά αιμοσφαίρια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Αυτή η εξέταση μπορεί να θέσει τη διάγνωση της αναιμίας, να αποκαλύψει μία λοίμωξη ή ακόμη και τον καρκίνο του αίματος. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι περιλαμβάνει η γενική αίματος.


Η γενική εξέταση αίματος χρησιμοποιείται συχνά ως εξέταση ρουτίνας για να καθορίσει τη γενική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:
Τον προσυμπτωματικό έλεγχο για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών

Να βοηθήσει στη διάγνωση διαφόρων ιατρικών καταστάσεων, όπως η αναιμία, η λοίμωξη, η φλεγμονή, η αιμορραγία ή οι διαταραχές του αίματος
Να παρακολουθείται η πορεία μίας νόσου
Να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα μίας θεραπείας μετά την διάγνωση
Να ελέγχονται τυχόν επιπλοκές από μία θεραπευτική αντιμετώπιση

Στη γενική αίματος αξιολογούνται τρεις διαφορετικοί τύποι κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα και συγκεκριμένα:

Αξιολόγηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα αυτά αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων και του καρκίνου και επίσης παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις αλλεργίες και τη φλεγμονή. Στη γενική αίματος μετρώνται αφενός τα λευκά αιμοσφαίρια και αφετέρου οι διαφορετικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που υπάρχουν. Οι πέντε τύποι περιλαμβάνουν τα ουδετερόφιλα, τα λεμφοκύτταρα, τα μονοκύτταρα, τα ηωσινόφιλα και τα βασεόφιλα.

Αξιολόγηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά είναι σημαντικά κύτταρα, γιατί μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Στη γενική αίματος μετρώνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε απόλυτο αριθμό, ο αιματοκρίτης που δείχνει την εκατοστιαία αναλογία του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σχέση με τον όγκο του αίματος και η αιμοσφαιρίνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Πολλοί χρήσιμοι δείκτες είναι οι ερυθροκυτταρικοί δείκτες που μας παρέχουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτοί είναι ο μέσος όγκος ερυθρών (MCV), η μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης (MCH) και η μέση συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης (MCHC).

Αξιολόγηση των αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική πήξη του αίματος.

Iatropedia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot