Κλασική VS ηλεκτρική οδοντόβουρτσα: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε

Νοέμβριος 19, 2014
jumbo-banner
Η ρουτίνα του βουρτσίσματος των δοντιών συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με το δίλημμα αν πρέπει να προτιμήσουμε μία κλασική ή μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας επιτυγχάνεται μέσω του σχολαστικού βουρτσίσματος γι' αυτό και είναι σημαντική η σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας.
Ανεξάρτητα από τον τύπο οδοντόβουρτσας που τελικά θα διαλέξετε, ο βασικός κανόνας σχετικά με την επιλογή της είναι ένας: Να την χρησιμοποιείτε.

Πλεονεκτήματα ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας
Αποτελεσματικότητα καθαρισμού
Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας καθαρίζει καλύτερα την οδοντική πλάκα. Πιθανότατα όμως αυτό να μην οφείλεται αποκλειστικά στην καθαριστική ικανότητα των ηλεκτρικών οδοντοβουρτσών αλλά σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη χρήση τους.

Χαμηλότερο απαιτούμενο επίπεδο δεξιότητας
Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών με μια απλή οδοντόβουρτσα χειρός δεν είναι εύκολα κατανοητός από όλους και απαιτεί σχετική εκπαίδευση και δεξιότητα από τον χρήστη. Το βούρτσισμα με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι αρκετά πιο απλό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιότητα. Για το λόγο αυτό μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα άτομα που δυσκολεύονται λόγω κινητικών προβλημάτων (πχ. άτομα με ειδικές ανάγκες, αρθρίτιδα, ηλικιωμένοι κ.α.) για τους οποίους αποτελούν οπωσδήποτε και την καλύτερη επιλογή.

Μεγαλύτερη ευκολία χρήσης
Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα περιστρέφεται και δονείται από μόνη της χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε εμείς όλες τις κινήσεις. Το μόνο που χρειάζεται ουσιαστικά είναι να την μετακινούμε από δόντι σε δόντι. Είναι λοιπόν πιο εύκολες στη χρήση και πιο ξεκούραστες από μια κλασική οδοντόβουρτσα.

Μεγαλύτερη διάρκεια βουρτσίσματος
Έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιο εύκολο για τους χρήστες να βουρτσίζουν για περισσότερο χρόνο. Μεγαλύτερη διάρκεια βουρτσίσματος συνεπάγεται μεγαλύτερη απομάκρυνση πλάκας και καλύτερο καθαρισμό των δοντιών.

Μικρότερο μέγεθος κεφαλής
Οι περισσότερες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν μια μικρή στρογγυλή κεφαλή που φτάνει πιο εύκολα στα πίσω δόντια σε σχέση με τις μεγαλύτερες ορθογώνιες κεφαλές των απλών οδοντοβουρτσών. Για το λόγο αυτό αποτελούν την συνιστώμενη επιλογή για άτομα που έχουν έντονο το αντανακλαστικό εμέτου και δυσκολεύονται να βουρτσίσουν τα τελευταία πίσω δόντια.

Προστασία αδαμαντίνης
Για να καθαρίσει μια απλή οδοντόβουρτσα χρειάζεται να την πιέσουμε στα δόντια, ενώ μια ηλεκτρική λόγω της μεγάλης ταχύτητας περιστροφής απαιτεί πολύ μικρότερη πίεση για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα και είναι πολύ πιο ασφαλής για την αδαμαντίνη (σμάλτο).

Ορθοδοντική / Προσθετικές εργασίες
Λόγω των γρήγορων περιστροφικών κινήσεων και της μικρής κεφαλής, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές στον καθαρισμό των δοντιών γύρω από τα σιδεράκια σε άτομα που κάνουν ορθοδοντική θεραπεία, καθώς και γύρω από οδοντικά εμφυτεύματα και θήκες δοντιών, και κάτω από τις γέφυρες δοντιών.

Φιλικές προς το περιβάλλον
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες θεωρούνται πιο οικολογικές γιατί κάθε 3 μήνες χρειάζεται να αντικαταστήσουμε μόνο την κεφαλή και όχι ολόκληρη την βούρτσα μαζί με την πλαστική λαβή όπως στις συμβατικές, και επομένως επιβαρύνουν το περιβάλλον με μικρότερη ποσότητα πλαστικού.

Πλεονεκτήματα οδοντόβουρτσας χειρός
Χαμηλότερο κόστος αγοράς
Το κόστος αγοράς μια απλής οδοντόβουρτσας είναι υποπολλαπλάσιο έναντι της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Επιπλέον η ηλεκτρική χρειάζεται ενέργειθα για να φορτιστεί, αλλά και συχνή αντικατάσταση του πρόσθετου τμήματος.

Μεταφορά
Μία κλασική οδοντόβουρτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και οποτεδήποτε έναντι της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, η οποία λόγω των απλών ή επαναφορτιζόμενων μπαταριών, πρέπει να είναι πλήρως φορτισμένη για να αποδώσει καλύτερα. Αυτό σημαίνει πως σε ένα ταξίδι θα πρέπει να μεταφέρετε μαζί σας και όλη την βάση της και φυσικά να έχετε πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα για να μπορείτε να την φορτίσετε.

onmed.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot