Καούρα ή καρδιακή προσβολή; Μάθετε τα σημάδια για το καθένα

Ιανουάριος 04, 2015
jumbo-banner

Η καούρα προκαλείται από την παλινδρόμηση οξέος, όταν δηλαδή το οξύ του στομάχου "ανεβαίνει" προς τον οισοφάγο.

Οι αιτίες της καούρας διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν παρόμοια συμπτώματα:

-Ένα αίσθημα "καψίματος" στο στήθος ακριβώς πίσω από το στέρνο, που εμφανίζεται μετά το φαγητό και διαρκεί από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες.
-Πόνος στο στήθος, ιδιαίτερα μετά το σκύψιμο, όταν ξαπλώνετε, ή όταν τρώτε. Θα πρέπει πάντα να μιλήσετε με το γιατρό αμέσως για οποιοδήποτε ανεξήγητο πόνο στο στήθος. Μην υποθέσετε αυθαίρετα ότι είναι καούρα μέχρις ότου ο γιατρός σας, να σας το επιβεβαιώσει.
-Κάψιμο στο λαιμό, ή άνοδος ζεστού, ξινού, όξινου ή αλμυρού στη γεύση υγρού στο πίσω μέρος του λαιμού.
-Δυσκολία στην κατάποση.
-Αίσθημα ότι οι τροφές "κολλούν" στη μέση του στήθους ή του λαιμού.
-Η καούρα μπορεί να προκαλέσει χρόνιο βήχα, πονόλαιμο, ή χρόνια βραχνάδα.

Αν αναφέρετε αυτά τα συμπτώματα στον γιατρό σας συνήθως θα είναι σε θέση να κάνει τη διάγνωση της καούρας. Ωστόσο, μπορεί να σας κάνει και ορισμένες εξετάσεις για να προσδιοριστεί η σοβαρότητα του προβλήματός σας ή για να παρακολουθήσει την αποθεραπεία σας. Μπορεί επίσης να χρειαστούν ειδικές εξετάσεις εάν έχετε σοβαρή παλινδρόμηση οξέος ή ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους.

Πότε τα συμπτώματα οφείλονται σε καούρα και πότε σε καρδιακή προσβολή
Ο πόνος στο στήθος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που κάποιος άνθρωπος μπορεί να εισαχθεί εσπευσμένα στα επείγοντα ιατρεία κάποιου νοσοκομείου. Ενώ πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους πάσχουν όντως από καρδιακή προσβολή, σε μερικές περιπτώσεις η αιτία μπορεί να είναι σοβαρή/οξεία καούρα.

Συχνά, ο πόνος που προκαλείται από μια καρδιακή προσβολή και αυτός κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής καούρας είναι δύσκολο να διαχωριστούν, αν δεν γίνουν συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις που θα αποκλείσουν, πρωτίστως την καρδιακή προσβολή και στη συνέχεια θα δείξουν ότι υπάρχει καούρα.
Τα συμπτώματα των δύο παθήσεων είναι κοινά σε πολλά σημεία και εμφανίζονται σε παρόμοιους τύπους ανθρώπων (για παράδειγμα, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε υπέρβαρα άτομα).
Τα σημάδια που είναι πιο συμβατά με την καούρα περιλαμβάνουν:


-Μια απότομη αίσθηση καψίματος ακριβώς κάτω από το στέρνο ή τα πλευρά.
-Ο πόνος γενικά δεν "αντανακλάται" στους ώμους, το λαιμό, ή τα χέρια, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί και αυτό.

-Ο πόνος συνήθως έρχεται μετά από τα γεύματα, όταν ξαπλώνετε, όταν ασκείστε ή όταν βιώνετε καταστάσεις με έντονο άγχος/στρες.
-Σπάνια συνοδεύεται από "κρύο ιδρώτα".
Τα σημάδια που είναι πιο συμβατά με καρδιακή προσβολή περιλαμβάνουν:
-Αίσθημα πληρότητας, σφίξιμο και αίσθημα πίεσης ή πόνου γενικά στο κέντρο του θώρακα.
-Αίσθηση σαν μια "ζώνη" να σφίγγεται γύρω από το στήθος σας.
-Αιφνίδιος πόνος στο στήθος, ή πίεση που χειροτερεύει.
-Ζάλη.
-Ο πόνος μπορεί να "εξαπλωθεί" στους ώμους, τον λαιμό, το σαγόνι ή τα χέρια.
-Δύσπνοια.
-Ο πόνος συχνά συνοδεύεται από αίσθηση ότι "σας λούζει κρύος ιδρώτας".

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε οποιοδήποτε πόνο που διαρκεί για περισσότερο από μερικά λεπτά ή αν έχετε προειδοποιητικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Αν υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με το αν τα συμπτώματά σας είναι καούρα ή καρδιακή προσβολή, επίσης ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

onmed.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot