×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 584

Καλοκαιρινός πονοκέφαλος: 5 «περίεργες» αιτίες που τον προκαλούν

Ιούνιος 21, 2014
jumbo-banner
Ο καλοκαιρινός πονοκέφαλος είναι δυσάρεστο αλλά σύνηθες φαινόμενο ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Γιατί μπορεί ο ήλιος και οι διακοπές να «υπόσχονται» ξεκούραση και ανεμελιά αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί, εύκολα το κεφάλι μας μπορεί να …σπάσει.

Ένας πονοκέφαλος μία ηλιόλουστη μέρα μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση. Για αυτό και το click@Life συγκέντρωσε για σας το top 5 των πιο περίεργων αιτιών που προκαλούν τον καλοκαιρινό πονοκέφαλο.

Ήλιος: ένα «πονεμένος» φίλος

Οι φωτεινές ακτίνες του ήλιου είναι ο νούμερο ένα «ύποπτος» για έναν οδυνηρό πονοκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή η λάμψη του ήλιου έρχεται σε επαφή με τον θάλαμο του εγκεφάλου, την περιοχή δηλαδή εκείνη που στέλνει τα σήματα πόνου στο σώμα και ως συνέπεια προκαλείται άμεσος και οξύς… πόνος.

Για να παραμείνετε ασφαλείς και να χαρείτε τη λάμψη του ήλιου χωρίς τις δυσάρεστες συνέπειες του πονοκεφάλου καλό θα είναι να φοράτε ειδικά γυαλιά ηλίου με έξτρα προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Φορέστε τα όμως πριν καν αντικρίσετε τον πανέμορφο κατά τ’ άλλα ήλιο.

Άστα τα μαλλάκια σου...
mallakia
Η διαδρομή θάλασσα, ξαπλώστρα (άντε και καμία ρακέτα στο ενδιάμεσο) είναι ευχάριστη και πολυαναμενόμενη κάθε μέρα του καλοκαιριού. Ωστόσο όσοι έχετε μακριά μαλλιά έχετε την τάση να τα μαζεύετε είτε για να μη βραχούν, είτε για να μην ιδρώνετε. Να σας ενημερώσουμε όμως ότι ένας βασικός λόγος που προκαλείται ο «καλοκαιρινός» πονοκέφαλος είναι το γεγονός πιάνετε τα μαλλιά σας πολύ σφιχτά, τραβώντας στην ουσία το δέρμα περισσότερο από όσο πρέπει. Η λύση είναι απλή χαλαρώστε λίγο την…κοτσίδα σας και θα δείτε τον πονοκέφαλο να εξαφανίζεται.

Μα τι μυρίζει έτσι;
mirizei
Εκτός από τη θάλασσα και τον αέρα, δυστυχώς το καλοκαίρι η μύτη μας πιάνει πολύ εύκολα και άλλες μυρωδιές. Αυτό φυσικά συμβαίνει επειδή λόγω ζέστης αρκετά τρόφιμα χαλάνε πολύ πιο εύκολα από ότι όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Ειδικά τα φαγητά που είναι καπνιστά ή αποξηραμένα αποσυντίθενται πολύ πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν αρκετά δυσάρεστες οσμές. Αυτές ακριβώς είναι που προκαλούν έντονο πονοκέφαλο. Τροφές όπως το τυρί και τα αλλαντικά για παράδειγμα περιέχουν θειώδη άλατα, που προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και και κατ’ επέκταση πονοκέφαλο. Όλως περιέργως και το κρασί συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτά.

Ζzzzzz καλή...κούραση
tired
Ακούγεται οξύμωρο αλλά η ξεκούραση που σας προσφέρει ο καλοκαιρινός ύπνος μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο την επόμενη ημέρα. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή αλλάζει το καθημερινό σας πρόγραμμα και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την καφεΐνη.

Πιο απλά λοιπόν, αν τις καθημερινές σηκώνεστε για τη δουλειά σας και πίνετε τον καφέ σας γύρω στις 7 -8 το πρωί, κατά την περίοδο των διακοπών σας αυτό συμβαίνει σαφώς κάποιες ώρες αργότερα. Η «ευχάριστη» αυτή καθυστέρηση ωστόσο σημαίνει ότι η καφεΐνη θα εισχωρήσει στον οργανισμό μερικές ώρες μετά από τη συνηθισμένη (ώρα), αφήνοντας ένα χρονικό περιθώριο για τον πονοκέφαλο.

Η λύση σε αυτό είναι να ξυπνάτε και στις διακοπές σας την ίδια ώρα που ξυπνάτε καθημερινά (πράγμα αδύνατο), προκειμένου να διατηρήστε τον κιρκαδικό ρυθμό σας (την 24ωρη δηλαδή λειτουργία των οργάνων του σώματος) συνεπή.

Αγάπη μου πήγαινε πιο κει… μου προκαλείς πονοκέφαλο
laught
Οι διακοπές του καλοκαιριού είναι ιδανική περίπτωση να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο στο σύντροφό σας αλλά και στην οικογένεια σας. Δυστυχώς όμως το οικογενειακό περιβάλλον μαζί με την αγάπη φέρνει μαζί του και το στρες.

Μάλιστα έρευνες του Ιατρικού Κέντρου Πνευματικής Υγείας της Νέας Υόρκης, δείχνουν ότι το αγχωτικό οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί βασική αιτία για τον πονοκέφαλο που κατά τ’ άλλα εσείς θεωρείτε ότι εμφανίστηκε…τυχαία και αναίτια στις διακοπές σας.

Όταν αγχώνεστε λοιπόν έχετε την τάση να αναπνέετε σύντομα και κοφτά με αποτέλεσμα να λαμβάνετε λιγότερο οξυγόνο, το οποίο σημαίνει ότι περιορίζονται τα αιμοφόρα αγγεία και «απαντούν» με πονοκέφαλο.

Επιπλέον το στρες αυτό σας κάνει να τρίζετε ακούσια τα δόντια σας το οποίο αυξάνει την ήδη υπάρχουσα ένταση του πονοκεφάλου. Πάρτε βαθιές ανάσες και προσπαθήστε να ηρεμήστε. Επαναλάβετε αυτήν την κίνηση αρκετές φορές και που θα πάει…διακοπές είναι, θα περάσουν.


ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot