Η μύτη «προειδοποιεί» για το εγκεφαλικό που πλησιάζει

Οκτώβριος 27, 2014
jumbo-banner
Η δυσκολία στην ομιλία, η ξαφνική αδυναμία και το μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου, τα χέρια ή τα πόδια αποτελούν τυπικές προειδοποιητικές ενδείξεις ενός επικείμενου εγκεφαλικού.

Όμως ο κίνδυνος εγκεφαλικού εκδηλώνεται επίσης με ένα ακόμη παράδοξο σύμπτωμα που αφορά στην όσφρησή μας.
Πρόκειται για τη λεγόμενη φαντοσμία, δηλαδή τις «οσφρητικές παραισθήσεις». Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η ικανότητα ανίχνευσης των οσφρητικών ερεθισμάτων είναι σε άλλους πιο ισχυρή και σε άλλους πιο αδύναμη, όμως στην περίπτωση φαντοσμίας το άτομο ανιχνεύει μυρωδιές που δεν υπάρχουν.
Οι οσφρητικές παραισθήσεις αφορούν συνήθως σε δυσάρεστες μυρωδιές (π.χ. ψάρι) και δεν καλύπτονται από άλλα ερεθίσματα που υπάρχουν στο χώρο (π.χ. φαγητό, λουλούδια).

Η φαντοσμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραύματος στο κεφάλι ή λοίμωξης του αναπνευστικού, αποτελεί όμως και προειδοποιητική ένδειξη του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η φαντοσμία δεν πρέπει να συγχέεται με την παροσμία, η οποία αφορά σε στρέβλωση (το ερέθισμα δε γίνεται ορθώς αντιληπτό) ή αποδυνάμωση της όσφρησης.

onmed.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot