Η «πηγή» για απεριόριστο αίμα!

Νοέμβριος 12, 2015
jumbo-banner

Πως ο ιός της γρίπης (παράγοντας ερυθρά αιμοσφαίρια) θα δώσει λύση στις μεταγγίσεις

Τέλος στην ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος αναμένεται να βάλει μελλοντικά η ανακάλυψη αντισώματος που αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει απεριόριστες ποσότητες αίματος. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψαν ότι ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί ενέσιμα ο ιός της γρίπης άρχισαν να παράγουν μεγάλες ποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βήμα στη μάχη για την αντιμετώπιση της αναιμίας, καθώς και να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, νεφροπάθειες ή καρκίνο.

Η περαιτέρω εξέλιξη της νέας αυτής μεθόδου θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στους γιατρούς να ενεργοποιήσουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων σε ανθρώπους, όποτε αυτό χρειάζεται, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις που η μετάγγιση αίματος δεν μπορεί να γίνει λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων ή σε στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, ώσπου να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε τυχαία, στο πλαίσιο ενός εργαστηριακού πειράματος ρουτίνας για τη διερεύνηση του ρόλου των δενδριτικών κυττάρων στους πνεύμονες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χορηγώντας τον ιό της γρίπης σε ποντίκια, μαζί με ένα αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο μόριο που αποβάλλουν τα δενδριτικά κύτταρα, αυτά παρουσίασαν υπερβολική διόγκωση του σπλήνα. Το πείραμα επαναλήφθηκε με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πειραματόζωα είχαν «εξανθρωπιστεί» ή, αλλιώς, είχαν μεταλλαχθεί βιολογικά ώστε να έχουν ανθρώπινο αιμοποιητικό σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι μια παρόμοια τεχνική μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα και στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ειδικοί διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού η νέα αυτή τεχνική πρόκλησης παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της μελέτης Τόμας Μπρασιάλε δήλωσε παρ' όλα αυτά αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω αυτής, βασιζόμενος στα ως τώρα ευρήματα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από την ως τώρα πορεία της έρευνας. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα ίδια και στους ανθρώπους, καθώς την εφαρμόσαμε σε εξανθρωπισμένα ποντίκια» είπε χαρακτηριστικά.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot