×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 584

Γιατί απειλούνται με εξαφάνιση οι κοκκινομάληδες;

Ιούλιος 15, 2014
jumbo-banner
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κοκκινομάλληδες... απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής.




Η βρετανική εφημερίδα Independent σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι σύμφωνα με μελέτες το γονίδιο που ευθύνεται για τα κόκκινα μαλλιά σχετίζεται με τον συννεφιασμένο καιρό όπως για παράδειγμα στη Σκωτία. Ωστόσο, οι κλιματικές αλλαγές κάνουν όλο και σπανιότερη τη συννεφιά, γεγονός που μπορεί να καταστήσει εξίσου σπάνιο και το εν λόγω γονίδιο.

Μια μετάλλαξη του γονιδίου που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα του τριχωτού και το χλωμό δέρμα, που είναι πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως, φαίνεται να έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Προοδευτικά, αυτή καθιστά τα κύτταρα δεξιοτήτων του DNA πιο επιρρεπή να καταστραφούν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και τον καρκίνο και αν οι προβλέψεις που μιλούν για άνοδο της θερμοκρασίας αποδειχτούν σωστές, η διαδικασία της εξέλιξης ενδέχεται να οδηγήσει στη σταδιακή εξαφάνισή των γονιδίων των κοκκινομάλληδων. Βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν: «Θεωρούμε ότι τα κόκκινα μαλλιά στη Σκωτία, την Ιρλανδία και εν γένει στον Βορρά της Βρετανίας είναι αποτέλεσμα προσαρμογής στο περιβάλλον.

Η αιτία για τα κόκκινα μαλλιά και το ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι ότι δεν έχουμε πολύ ήλιο και γι’ αυτό πρέπει να απορροφούμε όση περισσότερη βιταμίνη D μπορούμε». Η βιταμίνη D παράγεται από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας σε ουσίες που υπάρχουν στο δέρμα, τις στερόλες. «Εάν το κλίμα αλλάξει και γίνει πιο συννεφιασμένο ή λιγότερο συννεφιασμένο, αυτό θα επηρεάσει και το γονίδιο. Αν πρόκειται να υπάρξει περισσότερη ηλιοφάνεια, τότε ναι, είναι πολύ πιθανό να μειωθούν οι άνθρωποι που φέρουν το γονίδιο», επιβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη βρίσκεται ακόμα σε πολύ θεωρητικό επίπεδο και τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά, άλλωστε θα πάρει πολλές εκατοντάδες χρόνια μέχρι το γονίδιο να εξαλειφθεί εντελώς. Σε όλο τον πλανήτη μόνο 1-2% του πληθυσμού έχει κόκκινα μαλλιά, αλλά στη Σκοτία το ποσοστό αυξάνεται στο 13%, ενώ 40% των σκοτσέζων κοκκινομάλληδων λέγεται πως φέρει το γονίδιο.

Πηγή: healthpro.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot