Αϋπνία- Με ποιες παθήσεις συνδέεται;

Απρίλιος 11, 2015
jumbo-banner

Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο για τη διατήρηση μιας καλής καθημερινής κατάστασης του οργανισμού, από έναν καλό βραδινό ύπνο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Όμως για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, η αϋπνία είναι ένα εξαιρετικά συνηθισμένο πρόβλημα.

Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 27% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από αυτήν (το 14% έχει χρόνια αϋπνία), με συνέπεια να αργεί να αποκοιμηθεί, να ξυπνάει στη μέση της νύχτας δίχως να μπορεί να ξανακοιμηθεί ή να ξυπνάει απελπιστικά νωρίς. Και μαζί με την αϋπνία έρχονται και τα προβλήματα υγείας. Οι αιτίες συνδέονται κατά κύριο λόγο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, τα εναλλασσόμενα ωράρια εργασίας, η νυχτερινή εργασία ή η καθημερινή εργασία επί 10 ή περισσότερες ώρες, σίγουρα επηρεάζει το βιολογικό ρολόι και φέρνει...αϋπνίες.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά, κονσόλες παιχνιδιών), έβαλε σε πειρασμό μικρούς και μεγάλους να καταναλώνουν πολύτιμο χρόνο εις βάρος του ύπνου τους. Ακόμη και η διασκέδαση, γίνεται εις βάρος του ύπνου, διότι πλέον ο ελεύθερος χρόνος όλων είναι περιορισμένος. Όλα αυτά έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην έλλειψη ύπνου.

Μελέτες έχουν συσχετίσει την επίμονη αϋπνία με τα καρδιολογικά νοσήματα, ενώ έχει φανεί ότι συσχετίζεται και με άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τον ανθρώπινο μεταβολισμό και μειώνει το ρυθμό καύσης των θερμίδων. Αποτέλεσμα; παχυσαρκία, καθώς ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του διαταραγμένου ύπνου από ό, τι συνήθως, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η τάση για παχυσαρκία.

Επίσης, όταν ένας άνθρωπος δεν κοιμάται όσο θέλει, όχι επειδή ο ίδιος το επιλέγει, αλλά επειδή οι συνθήκες της ζωής του το επιβάλλουν, στρέφεται στο τσιμπολόγημα για να νικήσει την υπνηλία του, επιλέγοντας συνήθως σνακ πλούσια σε λίπη και ζάχαρη. Μελέτες που έχουν γίνει, αποκαλύπτουν ότι σε διάστημα ενός έτους τα άτομα με διαταραχές στον ύπνο μπορούν να πάρουν μέχρι και έξι κιλά βάρος.

Παράλληλα, υπάρχουν και οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες, όπως διαταραχές συγκέντρωσης και μνήμης την ημέρα, έπειτα από ελλιπή ύπνο, καθώς και επιβράδυνση των αντανακλαστικών, με συνέπεια να αυξάνεται και ο κίνδυνος τροχαίου. Οι πάσχοντες από αϋπνία, είναι επίσης οξύθυμοι, γκρινιάρηδες, ευερέθιστοι, ενώ καθώς προχωράει η ημέρα εμφανίζουν υπνηλία.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι οι ανάγκες σε ύπνο ελαττώνονται με την ηλικία. Έτσι, ενώ τα βρέφη χρειάζονται 16 ώρες ύπνο την ημέρα, οι υπερήλικες χρειάζονται 6 ώρες.
iatronet

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot