Αιθέριο έλαιο ρίγανης: Γυναικολογικές και άλλες ευεργετικές ιδιότητες

Ιανουάριος 18, 2016
jumbo-banner

Η μεσογειακή γη μας προσφέρει το «αντιβιοτικό της φύσης». Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει ισχυρές αναλγητικές, αντιοξειδωτικές, αντισπασμωδικές, αντιμικροβιακές, αντιϊκές, αντιπαρασιτικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Είναι πολύ σημαντικό συμπλήρωμα διατροφήςγια γυναίκες με υποτροπιάζουσες κολπίτιδες από μύκητες.

Κυκλοφορεί ως υγρό έλαιο σε σταγόνες ή σε κάψουλες. Λαμβάνεται καθημερινώς ανάλογα με τις οδηγίες του παρασκευαστή, έως ότου υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα. Γενικά, η αγωγή δεν πρέπει να παρατείνεται άνω των 20 ημερών. Γυναικολογική χρήση βρίσκει και στη δυσμηνόρροια, όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Το ριγανέλαιο είναι, επίσης, αποτελεσματικό σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως φουσκώματα, παλινδρόμηση, έλκος και σπαστική κολίτιδα. Ο τρόπος χρήσης του είναι σε μια κουταλιά ελαιόλαδο δύο σταγόνες το πρωί - μία το μεσημέρι, μία το βράδυ. Αν νιώσουμε ένα κάψιμο ή μούδιασμα στα χείλη είναι παροδικό. Για να αποφύγουμε τον ερεθισμό, βάζουμε μια γουλιά νερό στο στόμα, ρίχνουμε τις σταγόνες κι αμέσως πίνουμε ένα ποτήρι νερό ακόμα.

Για παθήσεις του αναπνευστικού όπως φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα, γρίπη, κοινό κρυολόγημα, ξερόβηχα, τσιγαρόβηχα, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα μπορούμε να πάρουμε το ριγανέλαιο με τους δύο παραπάνω τρόπους, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό αν το πάρουμε μέσα σε τσάι. Σε μια κούπα τσάι, όταν είναι σε θερμοκρασία που μπορούμε να το πιούμε, ρίχνουμε μια σταγόνα και προσπαθούμε να ρουφήξουμε. Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε και εισπνοές με την μύτη και με το στόμα σε ένα μπωλ με βραστό νερό, 2-3 σταγόνες ριγανέλαιο και μια πετσέτα από πάνω. Προληπτικά σε περίοδο ιώσεων μπορούμε να παίρνουμε 1-2 σταγόνες το πρωί.

Σε μερικές παθήσεις μπορεί να χρειάζεται παρατεταμένη λήψη. Τότε λαμβάνεται συνεχόμενα για 15-20 μέρες, διακόπτεται για 5-15 μέρες και συνεχίζεται πάλι όπως προηγουμένως.

Το ριγανέλαιο χρησιμοποιείται σε δερματολογικά προβλήματα όπως ακμή, μυκητιάσεις, πιτυρίδα και στις άφθες και ουλίτιδα. Για τους μύκητες στο δέρμα το αλείφουμε αραιωμένο μέσα σε λίγο αμυγδαλέλαιο.

Δεν πίνεται από παιδιά, μόνο να εισπνέεται. Να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη. Η μόνη παρενέργεια του είναι ότι εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου από τις τροφές, γι αυτό καλό είναι να λαμβάνεται 2 ώρες πριν ή μετά το φαγητό. Επίσης, φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ότι είναι λιποδιαλυτικό.

Γράφει η Καρολίνα Κολιοπούλου, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

infokids

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot