Έρχεται “ένεση” ύψους 210 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ τον Σεπτέμβριο

Αύγουστος 05, 2015
jumbo-banner

Ένα μεγάλο… “Bypass” από τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Από 180 εκατ. ευρώ έως 210 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει ο δημόσιος κλάδος της υγείας από τις νέες εισφορές τις οποίες θα πληρώσουν 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχων από τα τέλη Αυγούστου –αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτό προκαλεί την ικανοποίηση των δανειστών αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας με μακρόχρονη εμπειρία στις τεχνικές διαπραγματεύσεις μαζί τους στο Capital.gr, καθώς θεωρούν Νο1 προτεραιότητα σε ο,τι αφορά το “μέτωπο” της ασφάλισης – περίθαλψης, την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.

Οι εισφορές υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης θα επιβληθούν για πρώτη φορά επί όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων οι οποίες θα καταβληθούν στο διάστημα 28 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου και θα αφορούν την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.

Επειδή, όμως, ο νόμος 4334/2015 προβλέπει την αναδρομική επιβολή των εν λόγω εισφορών από την 1η Ιουλίου 2015, οι συντάξεις του προσεχούς Σεπτεμβρίου θα υποστούν τριπλή μείωση (6% οι κύριες, 18% οι επικουρικές), μιας και θα ενσωματωθούν όχι μόνο οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου, αλλά και εκείνες του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Έτσι αντί για 70 εκατ. ευρώ τα οποία θα παρακρατούνταν σε περίπτωση που οι εισφορές αντλούνταν μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο, θα αντληθούν έως 210 εκατ. ευρώ, μιας και θα παρακρατηθούν 140 εκατ. ευρώ και για το προηγούμενο δίμηνο (70 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο, 70 εκατ. ευρώ για τον Αύγουστο).

Το “όφελος” είναι διπλό, παραδέχονται αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας.

Συγκεκριμένα:

– Το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει μέχρι τις 26 Αυγούστου να έχουν συγκεντρώσει …9% λιγότερους πόρους προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα αντί για 2,3 δις. ευρώ τα οποία χρειάζονται για την καταβολή των συντάξεων κάθε μήνα, έτσι και τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα απαιτηθούν 2,1 δις. ευρώ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δίνοντας μία “ανάσα” στις ταμειακές μηχανές των ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες “στέναξαν” κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5-6 μηνών.
– Ο ΕΟΠΥΥ, στον οποίο χρωστάνε 1 δις. ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία, θα ενισχυθεί μέσα σε ένα μήνα με τεράστιο για τα δεδομένα του ποσό των 180 -210 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, κάθε μήνα κράτος και ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 300 εκατ. ευρώ. Με τα έσοδα των εισφορών Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να λάβει το Σεπτέμβριο μία “δόση” κατά 2/3 ενισχυμένη σε σχέση με εκείνη που ανέμενε. Κάτι τέτοιο θα βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φτάνουν το 1,5 δις. ευρώ. Ωστόσο, υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως οι οφειλές αυτές είναι μικρότερες, κάτι το οποίο θα αποδειχτεί εφόσον προχωρήσει η “εκκαθάριση”.

capital.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot