Έρευνα-ΣΟΚ: Φυτοφάρμακα προκαλούν ίδια προβλήματα στα παιδιά με το κάπνισμα!

Δεκέμβριος 04, 2015
jumbo-banner

Ένας κοινός τύπος φυτοφαρμάκων, που χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανοποιημένη γεωργία, μπορεί να συμβάλει στην μειωμένη πνευμονική λειτουργία στα παιδιά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για εκείνα να αναπνέουν σωστά και να ασκούνται όσο πρέπει, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές, γράφοντας για τα φυτοφάρμακα στο επιστημονικό περιοδικό Thorax, αναφέρουν ότι διαπιστώθηκε μείωση κατά 8% της πνευμονικής λειτουργίας των παιδιών για κάθε αύξηση 10 φορές στην συγκέντρωση οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων. Αυτή η μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων είναι εφάμιλλη με την αντίστοιχη επίπτωση που προκαλείται από το παθητικό κάπνισμα!

Οι ερευνητές μέτρησαν την έκθεση στα φυτοφάρμακα αυτά σε έγκυες γυναίκες και τα παιδιά που γέννησαν σε γεωργικές περιοχές της Καλιφόρνιας και μέχρι τα παιδιά να κλείσουν τα 5 χρόνια ζωής. Οι ερευνητές στη συνέχεια αξιολόγησαν την λειτουργία των πνευμόνων των παιδιών σε ηλικία 7 ετών και διαπίστωσαν ότι ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με αντίστοιχα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί το ίδιο σε φυτοφάρμακα, είτε στην μήτρα της μητέρας τους, είτε και κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Τα παιδιά στην μελέτη είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων από το μέσο παιδί στις ΗΠΑ, λόγω της εγγύτητάς τους γεωργικές περιοχές. Αλλά και τα παιδιά που ζουν μακριά από τέτοιες περιοχές και τα οποία εκτίθενται σε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, εξακολουθούν να είναι σε ανάλογο κίνδυνο, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας Brenda Eskenazi, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας.

Τα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα είναι ο πιο κοινός τύπος εντομοκτόνου στην βιομηχανοποιημένη γεωργία, αλλά η χρήση τους ήταν σε πτώση τα τελευταία χρόνια μετά από επανειλημμένες αναφορές για το ότι τα υψηλά επίπεδα έκθεσης προκαλούσαν δηλητηρίαση στους εργάτες στον τομέα της γεωργίας. Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ έχει επιβάλλει περιορισμούς στην χρήση της συγκεκριμένης χημικής ουσίας σε κατοικημένες περιοχές από το 2001.

http://time.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot