Έρευνα: Αυξημένος ΔΜΣ για όσους κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ

Οκτώβριος 05, 2015
jumbo-banner

Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου βοηθάει τον κιρκαδικό σας ρυθμό να συντονίζει σωστά όλες τις υπόλοιπες σωματικές σας λειτουργίες.

Ακόμα καλύτερα, αν πηγαίνετε για ύπνο σε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ, χωρίς να ξενυχτάτε, τότε αυτή η συνήθεια θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Το αντίθετο ισχύει επίσης για όσους πάνε για ύπνο μονίμως αργά κάθε βράδυ και καταλήγουν να παίρνουν λίγες ώρες καλού και αληθινά ποιοτικού ύπνου.

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep έδειξε ότι για κάθε μία ώρα που πάει αργότερα κάποιος για ύπνο το βράδυ ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αυξάνεται κατά 2,1 kg/m2.

“Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει τη σχέση μεταξύ των ωρών του ύπνου και του ΔΜΣ ενός ατόμου από την εφηβεία έως την ενηλικίωση (...) Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ωράριο του ύπνου είναι πιθανός θετικός παράγοντας για τη διαχείριση του βάρους κατά την εφηβεία και κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην ενήλικη ζωή”, υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από περισσότερους από 3.000 εφήβους μεταξύ του 1994 και του 2009. Οι συμμετέχοντες έδωσαν οι ίδιοι πληροφορίες για τις συνήθειες στον ύπνο τους και για διάφορες επιμέρους παραμέτρους του κιρκαδιανού τους ρυθμού. Οι συγγραφείς της μελέτης μέτρησαν επίσης ύψος και βάρος σε κάθε συμμετέχοντα, από τα οποία υπολογίστηκε ο ΔΜΣ.

“Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά διότι τονίζουν ότι για τους εφήβους σημαντικό ρόλο παίζει και η ακριβής ώρα που πάνε για ύπνο και όχι μόνο ο συνολικός χρόνος ύπνου, που παίρνουν, ως προς τη διαχείριση τους βάρους τους, συσχετισμός που ισχύει και κατά τη μετάβαση στην ενηλικίωση”, υποστηρίζει η Lauren Asarnow, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

http://www.scienceworldreport.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot