Άνθρωποι και χιμπατζήδες "μοιραζόμαστε" την ίδια σπονδυλική στήλη

Μάιος 01, 2015
jumbo-banner

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ανεξήγητο ιατρικά πόνο στο κάτω τμήμα της πλάτης, κοντά στη μέση, μπορεί να μην υποφέρουν στ’ αλήθεια από τίποτα και με λίγη ξεκούραση να γίνονται καλά,

αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πόνος τους οφείλεται απλώς... στην συγγένεια του ανθρώπου με τους χιμπατζήδες!

Η σπονδυλική στήλη ορισμένων ανθρώπων στο κάτω τμήμα της μοιάζει πολύ με αυτή του χιμπατζή, λένε οι ειδικοί. Μία « κάκωση» στον δίσκο μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης είναι αυτή που κάνει την διαφορά μεταξύ της στάσης του χιμπατζή και της όρθιας στάσης του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μελετώντας την θα μπορούν πλέον να προβλέψουν ποιός θα αναπτύξει πρόβλημα στο κάτω τμήμα της πλάτης.

Η σχετική μελέτη επιστημόνων από την Σκωτία, τον Καναδά και την Ισλανδία, δημοσιεύεται στο περιοδικό BMC Evolutionary Biology. Σ’ αυτήν επισημαίνεται ότι: «Τα αποτελέσματα των ερευνών μας έδειξαν ότι οι σπόνδυλοι των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα δίσκου μοιάζουν περισσότερο με τους σπονδύλους των χιμπατζήδων απ’ ό,τι μοιάζουν οι σπόνδυλοι των ανθρώπων που δεν παρουσιάζουν πρόβλημα στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης».

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν ανεξήγητους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης παρουσιάζουν μία «κάκωση» που ονομάζεται «κόμβος του Schmorl».

Οι καθηγητές Mark Collard του University of Aberdeen και Simon Fraser του University of Canada εξηγούν ότι αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά απλώς δημιουργεί μεγάλη πίεση στο σημείο αυτό όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε όρθια στάση. Αυτό που μπορεί να κάνει λοιπόν είναι να ξεκουράζεται περισσότερο.

iatropedia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot