Menu

Τα δύο «κλειδιά» για να γίνει ρεκόρ στον τουρισμό

Τα δύο «κλειδιά» για να γίνει ρεκόρ στον τουρισμό
jumbo-banner

Η πορεία των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής αλλά και οι οδικές αφίξεις είναι δύο από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν και το κατά πόσον θα επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την περαιτέρω -έστω και μονοψήφια αύξηση- σε έσοδα και αφίξεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανακοίνωσή του στα μέσα της περασμένης εβδομάδας για τα στοιχεία των αφίξεων κατά το α' εξάμηνο του 2016, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) χαρακτήριζε την υπάρχουσα κατάσταση ως «ρευστή» σπεύδοντας να επισημάνει ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής είναι αυτές που θα καθορίσουν την πορεία της τουριστικής που διανύουμε.

Άποψη με την οποία δείχνει να συμφωνεί και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, τόνισε ότι «οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής φέτος, όπως και πέρσι, θα είναι αυξημένες μπορεί 30% και 35%. Εκεί θα κριθεί και θα δούμε αν είμαστε στους τυχερούς να έχουμε μια αύξηση και σε κρατήσεις και σε έσοδα». Η κ. Κουντουρά σημείωσε ότι εξωγενείς παράγοντες, όπως η τρομοκρατία, το Brexit και το προσφυγικό επηρεάζουν το «ευαίσθητο» τουριστικό προϊόν, ανέφερε ότι λόγω των έκτακτων αυτών καταστάσεων δεν μπορεί να εκτιμηθεί σε τι ποσοστό θα κυμανθούν φέτος οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ έκανε γνωστό ότι σε σχέση με το 2015 υπάρχει μείωση στον οδικό τουρισμό, μέσω των βορείων συνόρων της χώρας.Αεροπορικές αφίξεις
Η σημασία των οδικών αφίξεων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση που υπήρξε πέρσι στον αριθμό των τουριστών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κατά κύριο λόγο, που επέλεξαν να έρθουν στην Ελλάδα για να περάσουν τις διακοπές τους με το δικό τους όχημα, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για τις περσινές επιδόσεις - ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΣΕΤΕ μέσα στην εβδομάδα, οι οδικές αφίξεις κατά το α' εξάμηνο του 2016 παρουσίασαν πτώση 7,4% ή περίπου -337.000 αφίξεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφθασαν στα 26,1 εκατομμύρια με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 14,1 δισ. ευρώ. Η αρχική εκτίμηση του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι το 2016 οι αφίξεις μπορούν να φθάσουν στα 27 εκατ. και τα έσοδα στα 15 δισ. ευρώ, επιδόσεις που αποτελούν νέο ρεκόρ. Όμως, στις αρχές Μαΐου ο ΣΕΤΕ άλλαξε την εκτίμηση του, σημειώνοντας ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τα νούμερα να κλείσουν χαμηλότερα σε σχέση με το 2015, ενώ το Brexit έχει προκαλέσει μία επιπλέον ανησυχία. Από την άλλη πλευρά, η κ. Κουντουρά σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είχε παρουσιαστεί αισόδοξη για τη φετινή χρονιά, εκτιμώντας ότι τελικώς το πρόσημο θα είναι θετικό. Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού είχε αναφέρει ότι οι κρατήσεις παρουσιάζουν ανοδική τάση στη συντριπτική πλειοψηφία των αγορών και είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση κινείται μεταξύ 4% και 30% ανάλογα με την αγορά.

Το μόνο βέβαιο είναι πάντως ότι η κατάσταση στο τέλος της σεζόν θα είναι διαφορετική ανάλογα με την περιοχή. Κάτι που φάνηκε και στην περίπτωση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων του α' εξαμήνου όπου υπάρχουν μεν περιοχές με σημαντική άνοδο, όπως υπάρχουν και άλλες με μείωση. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο -17,9%, -39% και -63,1% αντίστοιχα και ο λόγος δεν είναι άλλος από το προσφυγικό, καθώς πρόκειται για τα αεροδρόμια των τριών νησιών που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων. Από την άλλη πλευρά, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστηρίζουν δυναμικά το σύνολο διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με +11,1%, +9,7% και +16% αντίστοιχα, σε σχέση με το αντί στοιχο διάστημα πέρυσι.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΣΤΑ... ΚΑΡΒΟΥΝΑ
Ανησυχία για την Αθήνα
Την προηγούμενη τριετία (2013 ? 2015) η περιοχή της χώρας με τη μεγαλύτερη άνοδο σε επίπεδο τουρισμού ήταν η Αθήνα. Φέτος, η κατάσταση μοιάζει λίγο διαφορετική.
Από τη μία πλευρά, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην πρωτεύουσα παρουσιάζουν στο α' εξάμηνο αύξηση 4,2%. Την ίδια στιγμή, όμως, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών ? Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας παρουσιάζει πτώση 1,8% στο σύνολο του εξαμήνου, η οποία έφθασε μέχρι και το 6,5% τον Μάιο. Στοιχεία που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΑΑΑ, Αλέξανδρο Βασιλικό, προειδοποιούν για στροφή του μέχρι σήμερα θετικού κλίματος για τον τουρισμό της Αθήνας.

Βέβαια, η εικόνα αυτή δεν αποκλείεται να οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι τουρίστες προτιμούν να κλείσουν το κατάλυμα τους μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης, η πιο δημοφιλή εκ των οποίων είναι το airbnb, η δημοτικότητα του οποίου έχει αυξηθεί αρκετά και μεταξύ των Αθηναίων ιδιοκτητών ακινήτων, ιδίως στις κεντρικές συνοικίες της πρωτεύουσας. Το θέμα της φορολόγησης αυτών των καταλυμάτων αποτελεί ένα βασικό ζήτημα για τον ξενοδοχειακό κλάδο με την κ. Κουντουρά να ανακοινώνει πρόσφατα ότι οι προτάσεις για το θέμα της φορολόγησης αυτού του είδους των καταλυμάτων έχουν κατατεθεί και σχετικά σύντομα θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση επ' αυτών, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Σημειωτέον πάντως πως ο βαθμός ικανοποίησης των τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα είναι υψηλός. Σύμφωνα με την μελέτη «Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων» και την απόδοση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας Αττικής, που διενήργησε η GBR Consulting για λογαριασμό της ΕΞΑΑΑ, ο βαθμός ικανοποίησης είναι σταθερά υψηλός με βαθμολογία 8,0 από 7,8 την περυσινή χρονιά, ενώ το 95% των τουριστών θα σύστηνε την Αθήνα.

imerisia.gr

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή