Menu

Σε απόγνωση ξενοδόχοι και επαγγελματίες του τουρισμού στη Λέσβο

Σε απόγνωση ξενοδόχοι και επαγγελματίες του τουρισμού στη Λέσβο
jumbo-banner

Η ζημιά που προκάλεσε η προσφυγική κρίση στην τοπική οικονομία της Λέσβου, όπως υποστηριζουν οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες του τουρισμού, είναι ανυπολόγιστη, αφού η μείωση της τουριστικής κίνησης σε πολλές περιοχές του νησιού αγγίζει ακόμη και το 80%.

Το iefimerida.gr κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο και την κραυγή απόγνωσης των επαγγελματιών που ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α., για να μετριάσει τη ζημιά που έχουν υποστεί.
Στην πλειονότητα τους οι κάτοικοι της Λέσβου άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και μέχρι τώρα βοηθάνε όσους έχουν εγκλωβιστεί στο νησί και έχουν ανάγκη. Ωστόσο, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα μεγάλη κρίση. Τα χωριά Μόλυβος, Πέτρα, Καλλονή και Ερεσός, έχουν ήδη υποστεί οικονομική καταστροφή από τη δραματική μείωση του τουρισμού, ενώ η ζημιά στους λιγότερο τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι τα Βατερά και το Ταβάρι είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η προκυμαία της Μυτιλήνης

Δραματική μείωση του τζίρου για χιλιάδες επαγγελματίες 
Όπως δηλώνει στο iefimerida.gr ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Λέσβου, η κυβέρνηση δεν εκπόνησε κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις που πριν είχαν οικονομικές δυσκολίες, σήμερα να βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο ή να αλλάζουν χέρια για ένα κομμάτι ψωμί. Όπως λέει, η μείωση στις προκρατήσεις έχουν καταγράψει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.
«Στις προκρατήσεις σύμφωνα με τους συναδέλφους οι μειώσεις ξεπερνούσαν το 90%. Σε γκρουπάκια που είχαν κλείσει διακοπές, δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, σύμφωνα όμως με δικές μας εκτιμήσεις είχαμε ένα 40% ακυρώσεις. 
Τον Απρίλιο είχαμε μείωση στις πτήσεις τσάρτερ 58%, το Μάιο 65%, αλλά στην πραγματική οικονομία εδώ, αυτό αντανακλά πάνω από 90% μείωση. 

Άδεια τραπέζια στις ταβέρνες της Μυτιλήνης

Αντί η Πολιτεία να μας βοηθήσει, να μειώσει τη φορολογία για παράδειγμα και να μας δώσει κίνητρα για ανάπτυξη, μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Ακόμη και με το Φ.Π.Α., το οποίο από 5% έφθασε 13% και από τον Ιανουάριο θα πάει 24%».
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η προσφυγική κρίση επηρέασε τη Λέσβο σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι άλλα νησιά που επίσης δέχθηκαν μεγάλες προσφυγικές ροές, όπως είναι η Κως και η Κάλυμνος. 
«Δεν είναι μόνο ότι έχουμε καταστραφεί οικονομικά. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα περάσουν σε ξένα χέρια. Στην ουσία είναι σαν να βάζουν ένα μικρό παιδάκι στο ρινγκ να παίξει με έναν μεγάλο παλαιστή. Δηλαδή ένα ξενοδοχείο που παίρνει 20 και 30 ευρώ την διανυκτέρευση καλείται να πληρώσει τις ίδιες εργοδοτικές εισφορές, τα ίδια συγγενικά δικαιώματα, ακόμη και τα ίδια πρόστιμα με μια τεράστια ξενοδοχειακή μονάδα. 
Χάσαμε τις περιουσίες μας κάτω από τα πόδια μας. Περιουσίες πολλών γενιών χάνονται. Πολλοί αναγκάζονται να μεταβιβάσουν και να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους. Η κρουαζιέρα έπεσε περίπου 60%. Έπεσε ο τζίρος κατακόρυφα. 
Όλοι θαυμάζουν ότι είμαστε αλληλέγγυοι αλλά δεν μας φέρθηκαν όπως εμείς φερθήκαμε στους πρόσφυγες», τονίζει ο κ. Αντωνίου. 

Διεθνής προβολή χωρίς αντίκρυσμα στον τουρισμό
Πολλοί στη Λέσβο πίστευαν ότι η διεθνής προβολή που είχε το νησί τους τελευταίους μήνες από τις επισκέψεις της Αντζελίνας Τζολί, του Πάπα και άλλων προσωπικοτήτων θα έφερνε οφέλη στον τουρισμό. Ωστόσο, οι εικόνες με τους χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρυσι είχαν κατακλύσει το νησί και έκαναν τον γύρο του κόσμου φαίνεται πως προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στον τουρισμό.
Το Επιμελητήριο Λέσβου έχει εκπονήσει σχέδιο που προβλέπει ειδικές δράσεις, πολιτικές και αντισταθμιστικά οφέλη για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του προσφυγικού στην τοπική οικονομία και τη διάσωση του τουρισμού. Μεταξύ άλλων προτείνεται η ειδική προβολή του νησιού από εξειδικευμένους επικοινωνιολόγους για την αναστροφή της αρνητικής εικόνας που έχει διαμορφωθεί.

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός υποστηρίζει στο iefimerida.gr ότι η αρνητική προβολή που είχε το νησί το προηγούμενο διάστημα έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία της Λέσβου, αλλά εκφράζει την αισιοδοξία του πως μέσα στο καλοκαίρι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Ο ίδιος μάλιστα, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό.
«Υπάρχει μια ανησυχητική κατάσταση. Έχουμε ακυρώσεις κυρίως των πτήσεων τσάρτερ στο νησί. Ουσιαστικά όμως δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος γιατί το νησί αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόβλημα. Η εικόνα που δόθηκε από τα ξένα ΜΜΕ δημιούργησε ανησυχία. Πολλοί τουρίστες νομίζουν ότι αν έρθουν στο νησί θα δουν μια αναστάτωση. Όμως δεν υπάρχει αυτό. Δεν υπάρχουν πρόσφυγες που να μένουν στο δρόμο. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα η εικόνα θα αποκατασταθεί και το πρόβλημα θα μειωθεί». 

Η μείωση στις προκρατήσεις στη Λέσβο αγγίζει το 90%

«Δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε τον χειμώνα»
Στο παραθαλάσσιο χωριό Ταβάρι, στη δυτική Λέσβο, όπου σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι παραλίες Χρούσος και Ποδαράς, οι εστιάτορες περιμένουν όλο τον χρόνο να έρθει το καλοκαίρι για να δουλέψουν και με τα χρήματα που θα κερδίσουν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους τον χειμώνα. 
Όμως φέτος η κατάσταση είναι δραματική λένε. «Δεν θα έρθει κανένας ξένος φέτος στο νησί. Βλέπουμε μια μείωση που αγγίζει το 80%. Η Λέσβος έχει χαρακτηριστεί σαν μαύρο νησί, σαν το νησί των πνιγμένων», δηλώνει στο iefimerida.gr ο Δημήτρης Μαλιδέλης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Ταβάρι Λέσβου, δείχνοντας μας τα άδεια τραπέζια. 

Πρόσφυγες στην προκυμαία της Μυτιλήνης

«Οι τουρίστες δεν θέλουν να ζουν και να βλέπουν αυτά που βλέπαμε στη Λέσβο. Δηλαδή τις σκληρές εικόνες με τους πρόσφυγες. Ο Ευρωπαίος δεν θέλει να έρθει στο νησί μέχρι να αποκατασταθεί αυτή η εικόνα. Εμείς δουλεύαμε πολύ με τους τουρίστες που έρχονταν στο Μόλυβο, στην Άναξο, στην Ευταλού. Αυτοί για εμάς τελείωσαν. Ούτε οι Τούρκοι δεν έρχονται. Δυστυχώς δεν θα επιβιώσουμε το χειμώνα. Και η αύξηση του Φ.Π.Α. θα είναι ταφόπλακα», λέει με παράπονο ο κ. Μαλιδέλης.

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή