Menu
Επιστολή του Φ. Ζαννετίδη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για προβλήματα στην Ενιαία  Αίτηση Ενίσχυσης 2015 και 2016 από την επιλεξιμότητα στις εκτάσεις βοσκοτόπων

Επιστολή του Φ. Ζαννετίδη…

Επιστολή προς τον ...

Το πανεπιστήμιο Αιγαίου, το κορυφαίο ΑΕΙ της χώρας

Το πανεπιστήμιο Αιγαίου, …

Το πανεπιστήμιο Αιγα...

ΚΕΔΕ: ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ από την εισήγηση του Γ. Κυρίτση στη συνέντευξη Τύπου

ΚΕΔΕ: ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ από τη…

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ...

Σπάνιο φιλμ από τη ζωή στην Σπιναλόγκα, την «φυλακή» των λεπρών πριν από 90 χρόνια!

Σπάνιο φιλμ από τη ζωή στ…

Λίγοι γνωρίζουν τη...

Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ στην Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζη…

Εκπρόσωπος της Ένω...

Θέμα ωρών η ανακοίνωση της κοινωφελούς για 24.291 ανέργους σε 274 δήμους

Θέμα ωρών η ανακοίνωση τη…

Εντός των επόμενων ω...

Το συγκλονιστικό μυστικό του Παντελή Ζερβού -Εθαψαν ζωντανή την κόρη του

Το συγκλονιστικό μυστικό …

Ενα συγκλονιστικό ...

Λάρισα: ''Βόμβες'' από διευθύντρια σχολείου για ρατσιστικά βίντεο στο facebook - Κατηγορεί τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων!

Λάρισα: ''Βόμβες'' από δι…

Θύελλα στην εκπαιδευ...

Συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την Παρασκευή 27/01

Συνεδριάζει η Επιτροπή Πο…

Σας προσκαλούμε στην...

Αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κω μέχρι τέλη Φεβρουαρίου

Αποχή των μελών του Δικηγ…

Απέχουν από τα καθήκ...

Τα παιδιά του ΕΠΑΛ διασκέδασαν με τους Droulias brothers (βίντεο)

Τα παιδιά του ΕΠΑΛ διασκέ…

Oι μοναδικοί Droulia...

Μεγάλα "άλματα" για τον Γ.Σ. Ιπποκράτη τον Κώο - Δύο Ολυμπιονίκες στην Κω (βίντεο)

Μεγάλα "άλματα"…

Συνέντευξη μας παρ...

Prev Next

Ξαναμοιράζεται η τουριστική τράπουλα μετά το πραξικόπημα-Πλήγμα για τα νησιά του Αιγαίου

Ξαναμοιράζεται η τουριστική τράπουλα μετά το πραξικόπημα-Πλήγμα για τα νησιά του Αιγαίου
jumbo-banner

Αλλάζουν πάλι τα δεδομένα της φετινής τουριστικής περιόδου. Αναμένεται κύμα ακυρώσεων από Τούρκους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν εκτός συνόρων. Τι φέρεται να εξετάζουν τουρ οπερέιτορ. Νότια Ελλάδα και Ιόνιο οι πιθανοί κερδισμένοι

Σενάρια για επιπτώσεις δύο ταχυτήτων, που περιλαμβάνουν κέρδη και ζημίες για τον ελληνικό τουρισμό, πυροδοτούν οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η νέα αλλαγή δεδομένων επιβεβαιώνει τον τίτλο προηγούμενου δημοσιεύματος του Euro2day.gr για «καλοκαίρι ανατροπών στον τουρισμό».

Τέτοιων ανατροπών, μάλιστα, ώστε τα προβλήματα με τις βίζες των Τούρκων που καταγράφονταν πριν δέκα μέρες να φαντάζουν, πλέον, παρωνυχίδα μπροστά στην απαγόρευση εξόδου από τη χώρα τους, που έχει επιβληθεί σε πολλούς Τούρκους που σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Ενώ αποτελεί ερωτηματικό πώς θα συμπεριφερθούν εκείνοι που μπορούν να ταξιδέψουν αλλά δεν αποτελεί πια προτεραιότητά τους, λόγω των εξελίξεων.

Το περιβάλλον που διαμορφώνεται ισοδυναμεί ντε φάκτο με ένα ακόμα στοίχημα για κυβέρνηση και επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι καλούνται (και πάλι) να συντονίσουν τις ενέργειές τους προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες.

Πολύ περισσότερο καθώς από τους χειρισμούς που θα γίνουν ενδέχεται να προκύψουν νέα ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό φέτος και αυξημένα έσοδα για την εθνική οικονομία.

Κορυφαίοι παράγοντες του τουρισμού με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr συγκλίνουν στην εκτίμηση πως από την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που έχει επιβληθεί στην Τουρκία θα πληγούν κυρίως τα νησιά που βρίσκονται στην οριογραμμή με την Τουρκία (Λέσβος, Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως), αλλά και οι παραλιακοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας μεταξύ των οποίων και η Χαλκιδική -περιοχές στις οποίες οι Τούρκοι ταξιδιώτες μετακινούνται κυρίως οδικώς (Βόρεια Ελλάδα) ή με πλοία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου βρέθηκαν στη Χαλκιδική 3.000 Τούρκοι τουρίστες. Αλλά η περιοχή χάνει τον κύριο όγκο επισκεπτών που αναμένονταν τον Αύγουστο. Το πλήγμα, πάντως, δεν περιορίζεται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά επεκτείνεται σε μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας. Κι αυτό, όπως εξηγεί ο Γρ. Τάσιος, καθώς οι Τούρκοι επισκέπτες δεν είναι πελάτες all inclusive, διαμένουν σε καταλύματα όλων των τύπων και κατηγοριών και είναι καλοί πελάτες των εστιατορίων αλλά και των καταστημάτων με είδη λαϊκής τέχνης.

Στη σύνθετη κατάσταση που έχει προκύψει θα πρέπει να προστεθούν και πρακτικά προβλήματα που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς καθώς αφορούν πελάτες που είτε «ξέμειναν» στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είτε είναι υποχρεωμένοι να ακυρώσουν το ταξίδι τους στη χώρα μας μετά την απαγόρευση εξόδου που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Η επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr πως γίνονται ενέργειες ώστε οι Τούρκοι πελάτες να μην επιβαρυνθούν για τις ακυρώσεις που θα κάνουν (τα λεγόμενα «ακυρωτικά»), «αφού δεν έχουν περιθώριο να κάνουν κάτι άλλο» εξήγησε.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι, εξάλλου, εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής επισκέφθηκαν το τουρκικό Προξενείο στη Θεσ/νίκη προκειμένου να δηλώσουν την ετοιμότητά τους να διευκολύνουν με κάθε τρόπο τους περίπου 200 Τούρκους ταξιδιώτες που έκαναν διακοπές στην περιοχή και «εγκλωβίστηκαν» εκεί μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη γείτονα.

Στον αντίποδα των ζημιών που αναμένουν οι παράγοντες του τουρισμού εξαιτίας της ανάσχεσης της τουριστικής κίνησης από Τουρκία για φέτος, φαίνεται πως διαμορφώνονται συνθήκες να επωφεληθούν άλλοι ελληνικοί προορισμοί.

Τα last minute

Το συγκεκριμένο στοίχημα, εξηγούν παράγοντες του χώρου, θα κριθεί στην αγορά κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (last minute bookings), οι οποίες αφορούν κυρίως το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, τον Οκτώβριο και, υπό προϋποθέσεις, μέρος του Νοεμβρίου.

Παρότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος επίσημες ανακοινώσεις, ανεπίσημες πληροφορίες εντείνουν τη φημολογία σύμφωνα με την οποία ξένοι τουρ οπερέιτορ εξετάζουν ήδη την αναδρομολόγηση πτήσεών τους, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για την Τουρκία, προσανατολίζοντάς τες σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς και στην Ελλάδα.

Ανώτερα στελέχη ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εξηγούσαν στο Euro2day.gr πως η Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή «γεμάτη», με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποτελεί βασική εναλλακτική επιλογή γι’ αυτούς. Κι αυτό καθώς Κροατία, Βουλγαρία, Κύπρος διαθέτουν περιορισμένο δυναμικό διαθέσιμων δωματίων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ωστόσο, πως οι όποιες κινήσεις των τουρ οπερέιτορ θα αφορούν πιθανότατα προορισμούς της νότιας Ελλάδας (ιδιαίτερα την Πελοπόννησο) αλλά και τα νησιά του Ιονίου.

«Θα επωφεληθούν περιοχές που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κλινών και αεροπορική σύνδεση με τις ευρωπαϊκές αγορές και θα μπορούν, λόγω κλιματικών συνθηκών, να υποδεχθούν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr κορυφαίος παράγοντας του χώρου.

euro2day.gr

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή