Menu

Εκφράζει αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση από Ρωσία ο πρόξενος της Ελλάδας στην Μόσχα

Εκφράζει αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση από Ρωσία ο πρόξενος της Ελλάδας στην Μόσχα
jumbo-banner

Αισιόδοξα μηνύματα έστειλε από την Μόσχα για την κίνηση των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, ο πρόξενος της χώρας μας στην ρωσική πρωτεύουσα κ. Ιωάννης Πεδιώτης.

Μιλώντας συγκεκριμένα στην «δημοκρατική» ο κ. Πεδιώτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση με την έκδοση βίζας, η οποία έχει εξομαλυνθεί –όπως τόνισε- ενώ εκτίμησε πως το ενδιαφέρον των Ρώσων για τουρισμό προς την Ελλάδα, είναι ενεργό μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Η τουριστική κίνηση από την Ρωσία προς την Ελλάδα, παρουσιάζει αύξηση μέχρι και τον μήνα Ιούνιο 20% σε σχέση με πέρσι. Βρισκόμαστε εν αναμονή για νεότερα στοιχεία που θα μας δώσουν την κίνηση του Ιουλίου, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, καταγράφεται πάντα μεγάλη κίνηση, καθώς οι Ρώσοι ταξιδεύουν και από τους πρώτους αγαπημένους προορισμούς είναι η Ελλάδα. Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι έχουν καλή εικόνα από την χώρα μας, την οποία και μεταφέρουν όταν γυρίζουν από τις διακοπές τους» όπως τόνισε.
Η ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΖΑΣ
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση η οποία επικρατεί στην διαδικασία έκδοσης βίζας για τους Ρώσους τουρίστες, ο κ. Πεδιώτης, είπε: «Η κατάσταση με τις θεωρήσεις έχει εξομαλυνθεί, πλήρως. Το Ελληνικό Προξενείο στην Μόσχα, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για την γρήγορη εξέταση των εγγράφων και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Πρέπει να γνωρίζετε ότι είμαστε πλέον σε θέση να ανταποκριθούμε σε κάθε απαίτηση! Από τη στιγμή που τα έγγραφα έρχονται στο Προξενείο για έγκριση η μέγιστη περίοδος εξέτασης και επεξεργασίας είναι 48 ώρες. Αυτό ισχύει για τα έγγραφα που υποβάλλονται σε μας από όλες τις περιοχές της Ρωσίας, που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Προξενείου. Αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι τα έγγραφα αυτά πρέπει να έρθουν στο προξενείο και να σταλούν πίσω στον αιτούντα. Αυτό παίρνει επίσης χρόνο. Όπως δείχνει η πρακτική στη Μόσχα, η διαδικασία εκεί διαρκεί το πολύ 3 ημέρες και στις υπόλοιπες περιοχές λιγότερο από 7 ημέρες».
Σημειώνεται ότι τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν κατά την διάρκεια της περιόδου Απριλίου – Μαΐου (περίοδος που συνέπεσε με το Πάσχα των Ορθοδόξων και την περίοδο της εορτής των λουλουδιών και της Άνοιξης στην Ρωσία) θεωρήθηκαν ένα συγκυριακό φαινόμενο.
Κι αυτό γιατί αφενός δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό στις προξενικές αρχές στην Μόσχα και αφετέρου, τα νέα δεδομένα που απαιτεί η έκδοση βίζας, με δακτυλοσκοπικό έλεγχο κ.λπ. έκαναν την κατάσταση πιο δύσκολη.
«Στην Ρωσία υπάρχουν 30 Κέντρα Βίζας (Visa Centres) αυτή την στιγμή. Όλα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις και την ζήτηση. Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο, έχουμε εκδώσει περισσότερες από 240.000 θεωρήσεις, ενώ σε καθημερινή βάση γίνεται επεξεργασία 5.000 ταξιδιωτικών εγγράφων και εκδίδονται 4.500 βίζες περίπου. Ομολογουμένως, η ζήτηση παρουσιάζεται πολύ αυξημένη αυτό το δίμηνο, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι καταγράφεται ήδη πολύ έντονο ενδιαφέρον και για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Αυτό, μας κάνει και αισιοδοξούμε ιδιαίτερα», δηλώνει ο κ. Πεδιώτης.
Όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων τριετούς και πενταετούς διάρκειας για τους Ρώσους τουρίστες -η οποία θα ξεκινούσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις της αν. υπουργού Τουρισμού κ. Έλενας Κουντουρά, τον Ιούνιο- πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα βοηθητικό μέτρο για τους συστηματικούς επισκέπτες από την Ρωσία προς την Ελλάδα.
ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ 
ΤΗΝ ΣΕΝΓΚΕΝ;
Σε ερώτηση σχετικά με την διαδικασία Σένγκεν ο κ. Πεδιώτης (έχοντας και πρωθύστερη εμπειρία λόγω της αρμοδιότητάς του) ξεκαθάρισε τα εξής:
«Τεχνικά, δεν είναι δυνατόν να ‘βγει’ μια χώρα από την ζώνη Σένγκεν. Επομένως, είναι λάθος να λένε κάποιοι και να γράφουν κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγει η Ελλάδα από την Σένγκεν. Μπορεί να μπουν περιορισμοί αλλά όχι να βγει εντελώς».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Πεδιώτης, το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου οι κρατήσεις που σημειώνονται από την Ρωσία προς την Ελλάδα δεν είναι κρατήσεις τελευταίας στιγμής (last minute) αλλά αφορούν προγραμματισμένες διακοπές.
Σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα της Τουρκικής αγοράς και την προσπάθεια επανέναρξης πτήσεων, ο κ. Πεδιώτης ήταν ξεκάθαρος:
«Είναι γεγονός πως άνοιξε και πάλι η αγορά της Τουρκίας. Προφανώς και θα επηρεάσει την κίνηση αλλά αυτή την περίοδο, δε νομίζω ότι θα είναι τόσο μεγάλες οι ροές προς αυτή την χώρα, ώστε η Ελλάδα να έχει μεγάλες απώλειες».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Πεδιώτης είναι διευθυντής της Γ4 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε διευθυντής της Σένγκεν (Schengen) και γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Μόσχα (μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης προξένου κυρίας Μιχαλοπούλου) για την τουριστική περίοδο μέχρι και την αντικατάσταση από την νέα πρόξενο τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Ο κ. Πεδιώτης, τοποθετήθηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Μόσχας, με άμεση προτεραιότητα για να εξομαλύνει, όσο το δυνατόν, την κατάσταση και να μετριάσει την πολύ μεγάλη ζημιά που είχε σημειωθεί στην εικόνα της Ελλάδας στη Ρωσία.

 Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 
ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στην δημοσιότητα, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθαν συνολικά σε 5.937.643 -σημειώνοντας άνοδο 4,4% σε σχέση με πέρσι (στοιχεία Υ.Π.Α. & ΔΑΑ) ενώ ειδικά για τις χώρες προέλευσης, η πλειονότητα αυτών κινήθηκε ανοδικά με την Ρωσία να σημειώνει την μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις (22,7% σε σχέση με πέρσι).
Παράλληλα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016, την χώρα μας επισκέφθηκαν περίπου 83.000 Ρώσοι τουρίστες (47,6% δηλαδή περισσότεροι από την ίδια περίοδο του 2015) ενώ αυξήθηκαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία: στους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους οι Ρώσοι ξόδεψαν στην Ελλάδα 54 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) πάντως, είναι ότι η Ελλάδα φέτος θα δεχτεί περίπου 700 έως 800.000 τουρίστες από τη Ρωσία.

dimokratiki.gr

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή