Menu

Aπότομη προσγείωση του Mr. ΑirFastTickets

Aπότομη προσγείωση του Mr. ΑirFastTickets
jumbo-banner
«Η ημέρα σήμερα ξεκίνησε επεισοδιακά. Για μια ακόμα φορά βρέθηκα στο μάτι του κυκλώνα.»
Αυτή είναι η φράση με την οποία σχολίασε ο Mr. AirFastTickets, κατά κόσμον Νίκος Κοκλώνης, το κύκνειο άσμα της εταιρείας κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων που ίδρυσε πριν από επτά έτη στον Πειραιά.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι οι οφειλές της υπερβαίνουν τα 95 εκατ. ευρώ. 

Ειδικότερα, η επιχείρηση φέρεται να οφείλει 46 εκατ. ευρώ στην ΙΑΤΑ, 18 εκατ. ευρώ στην Google, 18 εκατ. δολάρια στους Κινέζους επενδυτές -οι οποίοι τα κατέβαλαν ως προκαταβολή στο πλαίσιο εξαγοράς-, ενώ σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ λέγεται ότι ανέρχονται τα χρέη προς προμηθευτές, μίντια, ξενοδοχεία, ακτοπλοϊκές εταιρίες και επιχειρήσεις κρουαζιέρας.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι αεροπορικές εταιρίες έχουν εισπράξει μέχρι και σήμερα μόλις ένα μικρό μέρος των οφειλών από τις εγγυητικές επιστολές που διατηρούσε σε ισχύ η AirFastTickets. Πηγές εκτίμησαν παράλληλα πως η εξόφλησή τους θα αποτελέσει αντικείμενο πολύχρονης δικαστικής διαμάχης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η περίπτωση του Νίκου Κοκλώνη απασχολεί ήδη και την αμερικανική Δικαιοσύνη.

Ο κ. Κοκλώνης και οι... celebrities

Ο κ. Κοκλώνης διοργάνωνε λαμπερά πάρτι και είχε στην κατοχή του μια -νοικιασμένη- Bentley για την Ελλάδα και μια λιμουζίνα BMW για τη Νέα Υόρκη. 

Ο 31χρονος, διατηρώντας σχέσεις και με εφοπλιστικούς κύκλους, ενσάρκωσε το απόλυτο ελληνικό -με πολυεθνικές προεκτάσεις- success story, έχοντας παρουσία σε Αγγλία, Γερμανία και Αμερική. Το επιχειρηματικό του άστρο όμως έσβησε και μαζί με αυτό η εργασία των 107 υπαλλήλων που απασχολούσε.

Κι όλα αυτά ενώ ο κ. Κοκλώνης βρέθηκε μια ανάσα από την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πριν πάρει κόκκινη κάρτα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), τον Ιούνιο του 2014, για οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τις αεροπορικές εταιρείες. 

Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα της εταιρείας του έγιναν γνωστά πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η 
AirFastTickets δεν κατέβαλε στην ΙΑΤΑ τις εισπράξεις για πωλήσεις εισιτηρίων του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου, αξίας 11 εκατ. ευρώ, και στη συνέχεια ούτε στο ελληνικό σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών (BSP), ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη αθέτηση πληρωμών στην τουριστική ιστορία της Ελλάδας, ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ. 

Η ΙΑΤΑ έθεσε σε καθεστώς χρεοκοπίας (απαγόρευση πωλήσεων εισιτηρίων) την AirFastTickets σε Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, με βασική συνέπεια να της αφαιρεθεί το δικαίωμα έκδοσης εισιτηρίων στην Ελλάδα. 

Η εταιρεία διέψευσε τα περί χρεοκοπίας και υποστήριξε ότι τα προβλήματα σε Γερμανία και Βρετανία δημιουργήθηκαν έπειτα από ασυνήθιστες για την επιχειρηματική πρακτική απαιτήσεις της ΙΑΤΑ για τη χορήγηση μεγάλων εγγυητικών επιστολών. Η AirFastTickets είχε μάλιστα υποστηρίξει πως δεν υπήρχε καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή της προς κανέναν προμηθευτή. 

Επίσχεση εργασίας των υπαλλήλων της Airfasttickets

Σε περιπέτειες έχουν μπει οι εργαζόμενοι του διαδικτυακού τουριστικού πρακτορείου Airfasttickets, που διαθέτει και φυσική παρουσία στον Πειραιά, απασχολώντας τώρα 103 εργαζόμενους από 230 που ήσαν στο παρελθόν.

Όπως τονίζει ο Θάνος Βασιλόπουλος, γγ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε "τριμερής" στο υπουργείο Εργασίας ενώ αποφασίστηκε επίσχεση εργασίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Βασιλόπουλος «τα προβλήματα της εταιρίας κρατούν πάνω από ένα χρόνο όταν η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) είχε κινηθεί εναντίον της εταιρίας για διεκδίκηση καθυστερούμενων πληρωμών». Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι «υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας με τα στελέχη της εταιρίας και κανείς από το ΔΣ δεν έχει εμφανιστεί».

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο πρακτορείο δεν πραγματοποιεί καμία εργασία που να συνδέεται με την τουριστική του δράση. 
zougla.gr
kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή