“Καίνε” τα χρέη 7,5 δισ. ευρώ των ξενοδοχείων

Οκτώβριος 29, 2015
jumbo-banner

Πρώτες στη λίστα των τραπεζών αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων φαίνεται να είναι πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες παρά την άνοδο των τουριστικών αφίξεων τα τελευταία τρία χρόνια -η οποία ενίσχυσε και τα έσοδα από τον τουρισμό- εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με μεγάλες ζημιές.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό, όπως εκτιμούν φορείς της ξενοδοχειακής αγοράς, πως με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, από τις 500 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες, μόνο οι 50 από αυτές είναι σήμερα κερδοφόρες.

Ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων δανείων από τα ελληνικά ξενοδοχεία έχει πλέον μπει στο επίκεντρο των τραπεζικών ιδρυμάτων, που εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για το μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, εξετάζουν διάφορα σενάρια, ακόμη και την από κοινού σύσταση ειδικών κλαδικών εταιριών διαχείρισης κινδύνου (υπό μορφή bad banks) για να αντιμετωπίσουν τις προβληματικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα διογκώνεται συνεχώς, ενώ όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα τέλη του Ιουλίου ο συνολικός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων έφθανε στα 7,5 δισ. ευρώ. Από αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο “κόκκινο”, ενώ δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών.

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός ελληνικών ξενοδοχείων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών τους έχουν μπει εδώ και καιρό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο “μάτι” ξένων επενδυτών και distress funds, που όπως όλα δείχνουν περιμένουν την ολοκλήρωση της ανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών για να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο απόκτησής τους.

Δεν είναι τυχαίο πως επιχειρηματίες από το χώρο της τουριστικής αγοράς εκτιμούν πως η επόμενη χρονιά θα φέρει σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τα υπερχρεωμένα ελληνικά ξενοδοχεία, με τις τράπεζες να εξετάζουν σενάρια για τον περιορισμό του αριθμού τους. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται εξάλλου από το γεγονός πως η ανοδική τάση που καταγράφει παρά τις δυσκολίες και φέτος ο ελληνικός τουρισμός είναι ο βασικός λόγος που εκδηλώνεται το έντονο ενδιαφέρον των συγκεκριμένων funds που βλέπουν ευκαιρίες στον συγκεκριμένο κλάδο.

capital.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot