Menu

Υπόμνημα Ν. Σοφού στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον ΕΦΤ Κω - Νισύρου

Υπόμνημα Ν. Σοφού στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον ΕΦΤ Κω - Νισύρου
jumbo-banner
Κυρίες και κύριοι,

Αναγνωρίζω καταρχήν, ότι κάθε δημοτική αρχή που διαχειρίζεται την τύχη αυτού του τόπου, αγωνιά και αγωνίζεται για να προσφέρει το καλύτερο δυνατό. Θεωρώ όμως ότι θέματα ζωτικής σημασίας όπως είναι ο τουρισμός, δεν προσφέρονται για πολιτικούς πειραματισμούς ή ασκήσεις επί χάρτου.
Δεν θα αναφερθώ στην πρωτοφανή διαδικασία που ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΕΦΤ, προκειμένου να μεθοδεύσει την λύση της εταιρίας, ούτε και στην αμφιβόλου νομιμότητας συγκρότηση σε σώμα, αφού δεν προσκόμισε καν τις αποφάσεις ορισμού εκπροσώπων από τους φορείς-μέλη.

Δεν μπορώ όμως, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, να επιτρέψω να πλανώνται σκιές πάνω από τον ΕΦΤ, περί ύπαρξης χρεών άνω των 170.000 ευρώ! Ειδικά όταν έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο από τις 29 Αυγούστου και πριν ακόμη αναλάβει τον ΕΦΤ, για το τι παραλαμβάνει. Όπως λοιπόν αναφέρω στο σχετικό μου έγγραφο που θέτω στη διάθεσή σας, η μοναδική εκκρεμότητα που υπήρχε, ήταν η οφειλή μας προς την ΔΕΤΑΠ, ποσού 58.000 ευρώ, δηλαδή το 50% του ποσού για το πρόγραμμα συνδιαφήμισης με αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους. Τα υπόλοιπα δεν είναι παρά λογιστικές εγγραφές που μεταφέρονται σταθερά και αμετάβλητα για περισσότερα από 10 χρόνια μένοντας στα «αζήτητα» και ουδέποτε ενοχληθήκαμε για την εξόφλησή τους.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλειδών και Πρόεδρος του ΕΦΤ κατά την περίοδο 2009-2010 κ. Στέργος Μπίλλης, παρέλαβε από τον προκάτοχο του και νυν Δήμαρχο Κω κ. Κυρίτση χρέη 247.564,14 ευρώ και μέσα σε δύο χρόνια εξόφλησε τα πάντα, παραδίδοντας στον κ. Καΐσερλη έναν Φορέα με πληρωμένες όλες τις παλαιότερες υποχρεώσεις, ρυθμισμένες τις εισφορές του στο ΙΚΑ και €74.145 στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Αυτά λοιπόν τα «αζήτητα» που αναφέρω παραπάνω, είναι που εμφανίζονται στα λογιστικά μας βιβλία εδώ και τόσα χρόνια και που ο Στέργος Μπίλλης προσπάθησε να εξοφλήσει άλλα δεν στάθηκε δυνατό, αφού το διάστημα που μεσολάβησε κάποιες εταιρίες έκλεισαν και κάποιοι λογαριασμοί καταργήθηκαν.

Σε ότι αφορά τώρα στην παραγωγικότητα του ΕΦΤ, θα σας παραπέμψω στους ετήσιους απολογισμούς έργου που δημοσιεύονταν από το 2001, μέχρι τις αμέτρητες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Ο ΕΦΤ αποτελεί πρότυπο αποτελεσματικότητας, με βάση την αποδοτικότητα και την οικονομικότητά του. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από τα 170.000 που διαχειρίζεται ετησίως τα τελευταία χρόνια,  116.000 απορροφώνται από το πρόγραμμα των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους και γύρω στις 30.000 από τα γραφεία πληροφοριών στις πύλες εισόδου, στην πόλη και τα χωριά της Κω. Αναρωτηθήκατε πως ένας φορέας που μένει με 25.000 και καλείται να καλύψει μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα, καταφέρνει να κάνει όλο αυτό το διαφημιστικό έργο; Με την άριστη συνεργασία μεταξύ των μελών του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού και την στήριξη του επιχειρηματικού αλλά και απλού κόσμου που εμπιστεύεται και αναγνωρίζει την αξία αυτού του οργάνου.

Είναι άδικο λοιπόν να μιλάει ο κ. Σιφάκης για ασυνέπεια της Περιφέρειας προς τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού, όταν η συμβολή της σημερινής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και τότε Νομαρχίας Δωδεκανήσου στο έργο του ΕΦΤ, ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από τις 13 εκθέσεις που συμμετείχε η Κως πέρσι, τις 9 πλήρωσε η Περιφέρεια. Για να μην αναφερθώ σε παραγωγές έντυπου και ηλεκτρονικού διαφημιστικού και προωθητικού υλικού, διοργάνωση δημοσιογραφικών αποστολών, συνδιαφήμιση με Tour Operators, κάλυψη εξόδων σε εκδηλώσεις όπως το Ελληνοτουρκικό φόρουμ που χρηματοδότησε με 5.000 ευρώ η Περιφέρεια και με άλλες 7.000 το Επιμελητήριο.

Αυτός είναι ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού Κω – Νισύρου, που καλείστε σήμερα από την δημοτική αρχή να κλείσετε. Ένας Φορέας που κατάφερε να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις και παραγωγικές τάξεις αυτού του τόπου, με ένα σκοπό. Την προβολή και προώθηση της μοναδικής μας βιομηχανίας. Σας καλώ να σκεφθείτε τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, διότι δεν υπάρχει επιστροφή. Εάν κλείσει ο ΕΦΤ, δεν μπορεί να ξανασυσταθεί. Μαζί του χάνεται η ευελιξία και ίσως ο μοναδικός τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος συνδιαφήμισης των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.

Αν δεν σας ικανοποιούν οι επιδώσεις του, μπορείτε να τον ενισχύσετε, να τον αναβαθμίσετε, να τον εξελίξετε, αλλά μην τον κλείσετε. Ας μην επαναλάβει η Δημοτική Αρχή  το ίδιο λάθος της προηγούμενης θητείας της, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ΕΦΤ στερώντας από τον Φορέα και κατ’ επέκταση από την τουριστική προβολή της Κω το 50% της ετήσιας χρηματοδότησης, προκαλώντας του ανεπανόρθωτη ζημιά.

Μην κλείσετε τον ΕΦΤ προτού εξασφαλίσετε την χρηματοδότηση του προγράμματος  συνδιαφήμισης των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, από έναν νέο φορέα. Μιλάτε για μία Επιτροπή Τουρισμού. Κάνατε έρευνα να δείτε την αποτελεσματικότητα αυτών των επιτροπών; Σε ποιον τουριστικό προορισμό εφαρμόστηκαν και πέτυχαν; Δεν είναι εποχές για πειράματα. Αν δεν σας αρέσει ο ΕΦΤ, πάρτε ένα δοκιμασμένο και επιτυχημένο σχήμα και εφαρμόστε το. Μεταφέρετε την εμπειρία και το έργο 14 ετών του ΕΦΤ στο νέο φορέα σας. Είμαι σίγουρος ότι τόσο η αντιπολίτευση αλλά και η κοινωνία ολόκληρη θα το αγκαλιάσει. Γιατί με το ψωμί του κανείς δεν παίζει και ο τουρισμός δεν ενδείκνυται για στείρες αντιπολιτεύσεις.

Στην πρώτη συνάντηση που είχα με τον κ. Σιφάκη, με τη νέα του πλέον ιδιότητα, στις 3 Σεπτεμβρίου, του δήλωσα ότι ήμουν πρόθυμος να εργαστώ άμισθα για όσους μήνες χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς μου σε άλλο ΝΠΙΔ, προκειμένου να μεταφερθεί όλο το αρχείο του ΕΦΤ στο νέο φορέα και να εκπαιδευτεί το νέο προσωπικό που θα με αντικαταστήσει. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί τέτοια βιασύνη να τον κλείσει άμεσα. Κρατήστε τον ΕΦΤ μέχρι να φτιάξετε κάτι καλύτερο, μεταφέρετε όλη την τεχνογνωσία και με τη χρηματοδότηση του 2015 που θα έχετε σε 2 μήνες από τώρα εξοφλείτε την ΔΕΤΑΠ για το πρόγραμμα συνδιαφήμισης των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, που είναι και η μοναδική «διεκδικήσασα» οφειλή.

Είναι λάθος να δημιουργούνται  προβλήματα  από βιαστικές κινήσεις, όταν δεν συντρέχει κανένας λόγος πίεσης. Από τη σημερινή σας απόφαση θα εξαρτηθεί αν θα χτίσετε κάτι νέο και καλύτερο ή αν θα γκρεμίσετε κάτι καλό και σίγουρο.

Με εκτίμηση,
Νίκος Σοφός
Διευθυντής Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου 2001-2014
kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή