Τουρκία: Η τρομοκρατία κοστίζει 8 δισ. ευρώ σε τουριστικές εισπράξεις

Μάρτιος 27, 2016
jumbo-banner

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία «τρομάζουν» τους τουρίστες. Μεγάλη απώλεια ρώσων τουριστών, «βουτιά» στις κρατήσεις από Γερμανία και Βρετανία.

Πτώση τουριστικών εσόδων κατά 8 δισ. δολάρια βλέπουν οι οικονομολόγοι.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, η διένεξη με το Κρεμλίνο και οι δύσκολοι καιροί για την ρωσική μεσαία τάξη δημιουργούν πρόβλημα στην τουριστική βιομηχανία αλλά και την ευρύτερη οικονομία της Τουρκίας, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως τα τουριστικά έσοδα της χώρας θα κάνουν «βουτιά» κατά ένα τέταρτο φέτος, κοστίζοντας στην Τουρκία γύρω στα 8 δισ. δολάρια.

Ο κίνδυνος είναι πως τουρίστες που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, όπως για παράδειγμα οι Γερμανοί, θα επιλέξουν άλλες χώρες για τις διακοπές τους, ενώ οι Ρώσοι –που αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Τουρκίας- θα αναγκαστούν να μείνουν μακριά λόγω της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία αλλά και τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών, λόγω της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία πέρυσι τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας, ο συνολικός αριθμός επισκεπτών μειώθηκε κατά 1,6% πέρυσι, όμως οι ενδείξεις δεν είναι καλές για το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου, μήνες κατά τους οποίους η Τουρκία βγάζει σχεδόν το 70% των τουριστικών εσόδων της.

Όπως σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Oyak Investment, Mehmet Besimoglu, οι ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση σε τουριστικές ομάδες με υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να αλλάξουν τα σχέδιά τους για επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο γερμανικός τουριστικός όμιλος TUI έχει αναφέρει πτώση 40% στις καλοκαιρινές κρατήσεις για την Τουρκία, ενώ αβέβαιη είναι η εικόνα από τη Βρετανία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Τουρκίας.

Η Thomas Cook ανέφερε πως περισσότεροι πελάτες της επιλέγουν διακοπές στην Ισπανία, στις ΗΠΑ και στην Κούβα και λιγότεροι στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως πέρυσι, ο αριθμός των Ιταλών που επισκέφθηκαν την Τουρκία μειώθηκε κατά 27% και τωνΙαπώνων κατά σχεδόν 40%, ενώ ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο, στα 3,6 εκατομμύρια επισκέπτες.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η πτώση του τουρισμού είναι τόσο έντονη, που θα μπορούσε να έχει ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις. Όπως σημειώνουν, η εκτιμώμενη πτώση των τουριστικών εσόδων κατά 8 δισ. δολάρια θα αφαιρούσε περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας (η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει σε ανάπτυξη 4,5% φέτος).

Καθώς ο τουρισμός αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ των τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας πέρυσι, μια τέτοια πτώση θα δημιουργούσε πρόβλημα και στις ελπίδες της κεντρικής τράπεζας της χώρας για μείωση του ελλείμματος, το οποίο πέρυσι διαμορφώθηκε στο 4,5% του ΑΕΠ.

euro2day.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot