Τουρισμός: Ανησυχία για πανευρωπαϊκό «μπλοκ άουτ» κρατήσεων

Μάρτιος 23, 2016
jumbo-banner

Mε σοβαρούς «τριγμούς» απειλείται η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά. Τον υψηλότερο κίνδυνο να δεχθούν απειλές αντιμετωπίζουν πι τρεις κυριότερες «δεξαμενές» τουριστών της Ευρώπης: Γερμανία, Γαλλία, Ην. Βασίλειο. Τι λένε παράγοντες της αγοράς.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στον τουριστικό κόσμο της χώρας τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα διεγείρουν αντανακλαστικά «εσωστρέφειας» στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες.

Το χθεσινό λουτρό αίματος επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που έκαναν παράγοντες του χώρου αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά ρευστή με το κριτήριο της ασφάλειας να αποτελεί το πρωταρχικό -και ίσως το μόνο τελικά- κριτήριο επιλογής προορισμού για όσους αποφασίσουν να ταξιδέψουν.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται παραπέμπει σε νόμισμα με δύο όψεις. Το παρήγορο για την Ελλάδα, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, είναι ότι η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να δεχθούν τρομοκρατικά χτυπήματα.

Στον αντίποδα, ωστόσο, το μεγαλύτερο κίνδυνο να αποτελέσουν στόχους τέτοιων χτυπημάτων εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν όλες οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές του ελληνικού τουρισμού.

Το ερώτημα που βασανίζει παράγοντες και επιχειρηματίες του χώρου είναι πώς θα αντιδράσουν στα νέα δεδομένα οι πολίτες των χωρών που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου». Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ην. Βασίλειο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Α. Ανδρεάδης, προχώρησε ένα βήμα περισσότερο εκφράζοντας φόβους για πανευρωπαϊκό πάγωμα κρατήσεων. Σε μήνυμά του μέσω Twitter ανέφερε: «Σοκ και στον τουρισμό της Ευρώπης: Μετά τις επιθέσεις σε μεταφορικά μέσα και υποδομές, πανευρωπαϊκό πάγωμα των κρατήσεων».

Με νεώτερη ανάρτησή του, μάλιστα, επεσήμανε πως είναι «αναγκαία πλέον μετά τις νέες επιθέσεις η εφαρμογή νέων μηχανισμών ελέγχου προ των εισόδων των αεροδρομίων και σταθμών άλλων μεταφορικών μέσων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) σχολίασε στο Twitter: «Από την αρχή του 2016 έχουμε πει ότι η τρομοκρατία στην Ευρώπη θα καθορίσει εν πολλοίς τη φετινή τουριστική χρονιά».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (FedHATTA), Λύσσανδρος Τσιλίδης, επεσήμανε στο Euro2day.gr πως οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν συνηθίσει, πλέον, να ζουν με την απειλή της τρομοκρατίας. Θυμίζοντας, παράλληλα, πως τα προηγούμενα περιστατικά, από τους δίδυμους πύργους μέχρι τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, δεν επηρέασαν μεσομακροπρόθεσμα τα ταξίδια.

Προβληματισμό την ίδια στιγμή εξέφρασε στο Euro2day.gr ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Αερομεταφορών (ΠΕΤΑΓΑ), Γιώργος Μαρούτσος. Πρόκειται για τα γραφεία που εξειδικεύονται στην έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων. Ο επικεφαλής του ΠΕΤΑΓΑ εκτίμησε, πάντως, ότι εφόσον επηρεαστούν, τελικά, τα ταξίδια αυτό είναι πιθανότερο να αφορά σε κάποιο βαθμό εκείνα που γίνονται για λόγους αναψυχής. Αντίθετα, εκτιμά ότι θα παραμείνουν ανεπηρέαστα τα ταξίδια που πραγματοποιούνται για επαγγελματικούς λόγους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών (ΣΑΑΕ), Ντίνος Φραντζεσκάκης, σημείωσε την ευελιξία των αεροπορικών εταιρειών οι οποίες έσπευσαν να δεχθούν την αλλαγή, χωρίς επιβάρυνση, των κρατήσεων για όσους επρόκειτο να ταξιδεύσουν από και προς τις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα. Η Aegean για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνει μέχρι τις 31 Μαΐου τη δυνατότητα ακύρωσης (με επιστροφή των χρημάτων) ή την αλλαγή κράτησης (χωρίς επιβάρυνση) για τους επιβάτες της που επρόκειτο να ταξιδέψουν από και προς Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι οι πτήσεις της Aegean από/προς Βρυξέλλες δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη καθώς το αεροδρόμιο της Βελγικής πρωτεύουσας θα παραμείνει κλειστό.

euro2day.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot